Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ostrovy bohů: Nebezpečná fantasy výprava po moři , Amie Kaufman: Ostrovy bohů

Kaufman: Ostrovy bohů

Válka bohů je pět set let stará legenda, která na nynější Svět už nemá žádný vliv. Nebo je to jinak? Selly odmítá zůstat na pevnině, je rozhodnuta vydat se na moře a najít svého otce. Jenže do cesty jí vstoupí kouzelník s nebezpečným úkolem – nepozorovaně překonat Půlnoční moře a zabránit probuzení Boha z nekonečného spánku. Dobrodružství na moři bude nebezpečnější, než by si Selly dokázala představit i ve svých největších nočních můrách.

Před pěti sty lety se Bohové procházeli mezi lidmi. Každá země měla svého Boha, ke kterému se modlili a uctívali ho. Když se však bůh Macean rozhodl nárokovat si i další území, rozpoutala se krutá válka. Válka, kterou ukončila až ta největší oběť jednoho krále. Macean upadl do staletého spánku a už se nesmí nikdy probudit. O pět set let později se však přesně to snaží zhatit Zelené sestry, které šíří víru, aby se Bůh mohl probudit a chodit znovu po Zemi.

Selly o bozích moc neví, má za úkol hlavně najít svého otce. A k tomu potřebuje loď. Kapitánka Rensy si z ní dělá poskoka, což Selly nehodlá strpět. Její plány však překazí kouzelník, který si její loď najme pro svou vlastní výpravu. Spolu se tedy vydávají na nebezpečnou plavbu, kde každý člen posádky má svůj vlastní cíl.

Australská spisovatelka Amie Kaufman není žádnou neznámou. Po sci-fi sériích Aurora a Akta Illuminae, na kterých se podílela, přichází se svou vlastní fantasy odehrávající se především na mořské hladině. Buduje svět plný historie a legend o bozích a posílá svou mladou hrdinku na nebezpečnou výpravu.

V prvním díle s názvem Ostrovy bohů jde především o představení světa, v němž se příběh na moři odehrává. Autorka pomalu odhaluje historii, pravidla svého světa i přítomnou magii a postupně čtenáře seznamuje s postavami.

Amie Kaufman v pěti bodech

  1. Narodila se v Irsku, ale vyrůstala v australském Melbourne.
  2. Vystudovala irskou historii, anglickou literaturu a právo. Momentálně si dělá doktorát z tvůrčího psaní.
  3. Je spoluautorkou trilogie Stourbound a Uneartheds s Megan Spoonerovou.
  4. Společně s Jayem Kristoffem napsala světový bestseller trilogii Iluminae a sérii Aurora.
  5. Má manžela, syna a psa.

Kromě Selly je příběh sledován i z pohledu Keegana, Leandera, Judea a Laskie. Autorce se podařilo ozvláštnit svoje vyprávěním zapojením i kapitol vyprávěných z pozice záporáků, což je netradiční přístup. To vše pak zajišťuje rozmanitost příběhu, a čtenář díky tomu dostane hned několik pohledů na tu samou scénu. Na druhou stranu to může být pro něj občas dost zmatené a nemusí být jednoduché se do příběhu plně ponořit.

Co se týče samotných charakteristik postav, hlavní hrdinka je odvážná, má ostrý jazyk a bývá často dost mrzutá a nepříjemná. Nemusí působit jako zrovna nejsympatičtější protagonista a čtenáři asi úplně nepřiroste k srdci. Leandara, který jí narušil plány, považuje za lehkomyslného floutka s přebujelým egem, ačkoli ani ona není ve svých zájmech zrovna nesobecká. Postupně možná Selly zjistí, že ani on neproplouvá životem jen tak.

Romantická linka je pak nastíněná už v anotaci knihy. Rozvíjí se ale pomalu, a nikterak proto nenarušuje samotný příběh, jehož se stává přirozenou součástí.

Ostrovy bohů představují young adult fantasy odehrávající se především na moři, ke kterému má australská spisovatelka zjevně velmi blízko. Současně jde o sérii, kterou Amie Kaufman poprvé píše sama, a místy tak dílo vytváří dojem určité zmatečnosti a o něco menší plynulosti. Jelikož se ale jedná teprve o první díl, má autorka k dispozici ještě spoustu prostoru svůj počin posunout zase o úroveň dál. Pozornost si totiž tahle kniha rozhodně zaslouží.

  • Amie Kaufman: Ostrovy bohů
  • CooBoo, 2023
  • překlad: Zuzana Stifterová
  • 384 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
14. října, Nela Libovická

Ostrovy bohů

Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč