Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Oko světa: Vynikající vstup do legendární fantasy série, Robert Jordan: Oko světa (Kolo času 01)

okosveta

Nebylo by příliš složité vyjmenovat hned řadu věcí, které nám přinesla 90. léta 20. století. Pro svět fantasy literatury to znamenalo mimo jiné vznik dvou legendárních knižních sérií, jež výrazně ovlivnily podobu moderní fantasy. Jednu, v knižní podobě vyhlížející šesté pokračování, před pár lety převedla na plátna seriálového světa stanice HBO, a stal se z ní obrovský hit. Tu druhou její autor dokončit za svého života nestihl, ale s láskou ji za něj dopsal Brandon Sanderson. V roce 2021 se pak i ona dočkala své seriálové verze díky službě Amazon Prime. Řeč není o ničem jiném než o ikonickém Kole času, které díky nakladatelství Laser znovu ožívá a přináší jedinečnou možnost se znovu či zcela poprvé ponořit do této legendární fantasy série…

Ovčák Rand al’Thor žije se svým otcem v Emondově rokli, zapadlé vesničce v Dvouříčí, kde lišky dávají dobrou noc. Jak už to tak na začátku velkých příběhů bývá, jde patrně o to poslední místo, kde byste očekávali, že se něco stane. O to víc tak místní zaskočí, když na vesnici v noci zaútočí trolloci, humanoidní monstra sloužící Temnému, a způsobí nemalé ztráty na životech.

Po krvavém boji tak okamžitě vyvstává otázka, proč si jako svůj cíl vybrali zrovna nenápadnou a strategicky nezajímavou Emondovu rokli. Odpověď přináší Morain, tajemná urozená žena a příslušnice mocných Aes Sedai, která (ne)náhodou dorazila do vesnice chvíli před tím. Přináší zprávy, jež obratem změní život hned několika místním obyvatelům. Podle Morain Temný pátrá po třech mladých mužích právě z Emondovy rokle – kromě Randa také po Matovi a Perrinovi. A Aes Sedai hodlá udělat vše proto, aby se nedostali do jeho rukou…

Kolo času se otáčí pomalu, ale jistě

Tím se spouští sekvence událostí znamenajících (jako u každé správné epické fantasy) spoustu putování. Robert Jordan však v úvodu knihy nikam výrazně nespěchá, postavy zpočátku jen jemně postrkává dál a nechává čtenáře, aby se v klidu a s rozvahou rozkoukal po novém světě. Jako kdyby už tehdy někde vzadu v hlavě tušil, že na odvyprávění svého příběhu bude mít opravdu hodně prostoru.

Pro čtenáře tak může Oko světa z počátku působit možná až příliš pomalým dojmem a v hlavě vytvářet otázku, zda ho v podobném rytmu čeká i následujících bezmála 700 stran textu. Jde ale naštěstí o lichou obavu, která zmizí v momentě, kdy vlivem jistých událostí se z dosud v podstatě jedné linky v tu ránu stane hned několik rozvětvených příběhů. Byť je od počátku jasné, že na nějaké větší dějové tříštění je příliš brzo a jednotlivé cestičky se nakonec opět zase spojí, vytvoří tahle změna obrovský impuls posouvající toto dosud klidné dílo skokově do úrovně velmi chytlavé fantasy.

Robert Jordan v pěti bodech

  1. Robert Jordan je pouze jedním z pseudonymů Jamese Olivera Rigneyho Jr., narozeného 17. října 1948.
  2. V letech 1968–1970 sloužil Rigney ve Vietnamu jako voják americké armády a získal několik vyznamenání. Následně vystudoval fyziku a byl zaměstnán jako jaderný inženýr.
  3. Psaní se začal věnovat v roce 1977. Zpočátku tvořil pod pseudonymem Reagan O´Neal a ve známost vešel díky několika knihám o Barbaru Conanovi.
  4. Robert Jordan zemřel 16. září 2007, do té doby stihl dokončit 11 dílů ságy. Ještě na smrtelné posteli diktoval scény, které by se měly objevit v závěrečném díle a o kterých věděl, že již nikdy nestihne dopsat. Ságu pak dokončil Brandon Sanderson, který ji rozšířil ještě o další 3 díly. Jeho příspěvek do série byl přijat s nadšením ze strany čtenářů i kritiků.
  5. Sága se dočkala seriálového zpracování od Amazon Prime v hlavní roli s Rosamund Pike. V tuto chvíli čítá dvě řady a připravuje se třetí. Seriál byl z velké části natáčen v České republice.

Dlouhý text tak následně prokluzuje prsty, aby v závěru vše vygradovalo výrazným finále. Pravda, jde o závěr, které vytváří více otázek než odpovědí a některé situace mohou generovat jisté zmatení o náhlých a do té doby netušených schopnostech ústředního hrdiny. Pak si ale postačí vzpomenout, že celý tenhle příběh se nachází na svém úplném začátku a následuje po něm ještě dalších 13 dílů, a veškerá nejistota z možné nedotaženosti se rozplyne.

Úvod do rozsáhlé a legendární série

I samotné postavy zatím vypadají jako tesařem hrubě osekané struktury soch, u nichž za celý příběh dojde jen k mírným charakterovým posunům či proměnám. Spíše se postupně etablují v příběhu a dávají nahlédnout do toho, jakou roli by mohly sehrát. Žádná z nich ale není vyloženě nesympatická, vynecháme-li možná Mata, jenž ale díky své povaze nabízí opravdu spoustu potenciálu k zajímavému vývoji, který se může bez obav vydat jedním či druhým směrem.

Oko světa představuje skvělý úvod do legendární série, v němž dostanete možnost jemně nahlédnout pod oponu rozsáhlého světa. Světa vytvořeného v geniální mysli Roberta Jordana a který po dočtení poslední stránky bez větších problémů nutí sáhnout po dalším díle. Jde o románovou metaforu malého kousku nesmírně lákavého dortu, po jehož ochutnání okamžitě zatoužíte po dalším soustu.

  • Robert Jordan: Oko světa (Kolo času 01)
  • Laser, 2022
  • překlad: Dana Krejčová
  • 784 stran, 649 Kč (v e-shopu Fantasye již za 584 Kč)
20. října, Adéla Košařová

Kolo času 1: Oko světa (Laser)

Kolo času 1: Oko světa (Laser)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 649 Kč 584 Kč