Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Naše bouřlivé konce: Šanghajský masakr pokračuje, Chloe Gong: Naše bouřlivé konce (Naše zakázané vášně 02)

nase bourlive konce

Uprostřed války, která propukla v Šanghaji se dvojice mladých lidí snaží popasovat se svým vlastním osudem. Roma a Juliett měli být nadosmrti nepřáteli, ale srdci a lásce neporučíš. I když osud kolem nich neustále splétá nitky intrik. Ve jménu lásky je třeba činit velké oběti, oběti, které zanechají šrámy na duši. Ona obětovala svůj vztah s tím, kdo je jí nejdražší, aby ho uchránila před krevní mstou. On si myslí, že může za smrt jeho nejlepšího přítele. Jak se teď má vypořádat se silným pocitem lásky a nenávisti k jedné a téže osobě? Na pozadí jejich vlastních morálních dilemat se rozpoutá válka, která může navždy změnit nejen jejich vlastní osud, ale i chod celé země.

Metropole zmítaná válkou gangů hoří. Minulost už se nedá vrátit, přítomnost je nejistá. Ve městě se objevuje zcela nová nepojmenovaná hrozba. Je čas zanechat staré sváry a opět začít spolupracovat. Zůstává ovšem otázkou, je-li možné spolupracovat s někým, kdo vám zabodl nůž do zad? Velké vyvrcholení duologie nabídne kýžené odpovědi na doposud nezodpovězené otázky.

Chloe Gong na pomezí fantaskních událostí a převyprávění jednoho z nejznámějších příběhů tragické lásky umně vypráví o historických reáliích. Byl to právě Šanghajský masakr, který stál u zrodu čínské občanské války. Střílení na neozbrojené dělníky a studenty – to všechno mimo jiné patří mezi události, které byly známy jako bílý teror. Tedy zatýkání a bezhlavé popravování sympatizantů komunistické strany. To všechno v knize najdete, i když poněkud v pozměněné formě. Kniha své čtenáře poměrně věrně provede krvavou kapitolou čínských dějin.

Chloe Gong v pěti bodech

  1. Narodila se v Šanghaji, ale od dvou let žila a vyrůstala na Novém Zélandu.
  2. Na univerzitě v Pensylvánii vystudovala angličtinu a mezinárodní vztahy.
  3. Psaní byla vždy její tajná vášeň, už od třinácti let si psala poznámky ke své budoucí knize do IPadu.
  4. Naše zakázané vášně jsou její debutovou knížkou.
  5. Aktuálně žije v USA ve městě New York.

Dějová linie se tak dělí na dvě pomyslné části, které jsou vůči sobě propletené a vzájemně závislé. Nastupující občanská válka se mísí s romantickou linkou, kdy význam „od nenávisti k lásce“ dostává úplně nový, jedinečný rozměr. Oba hlavní hrdinové se bojí otevřít se tomu druhému, protože díky přičinění vedlejších postav byli vtaženi do situací, v nichž si myslí, že jim ten druhý způsobil životní příkoří. Právě nedůvěra je klíčovým elementem celé knihy a autorka s ní velmi umně pracuje, když ukazuje všechny její polohy.

Na rozdíl od prvního dílu tady konečně čekají odpovědi, i když nejsou vždy takové, jaké by je čtenář chtěl. Pokud patříte mezi snílky, co budou vždycky věřit na šťastné konce, tak můžete pociťovat zklamání. Není to vyloženě negativní kniha, nicméně postrádá pohádkové zakončení. Konec je vlastně hodně shakespearovsky laděný, dává možnost čtenáři popustit uzdu své fantasii a přemýšlet o tom, co by se stalo, kdyby se postavy zachovaly v určitých situacích jinak. Chloe Gong se zkrátka povedlo povedeně převyprávět neskutečné lidské utrpení a poukázat na skutečnost, že láska je tu s námi i v těch nejtemnějších chvílích naší existence. Nakonec je to přeci láska a vzájemná blízkost, které fungují jako pomyslné světlo na konci tunelu a dávají lidem sílu bojovat i tehdy, když se bitva zdá předem prohraná.

Závěrem lze říci snad jen to, že pokud se rozhodnete dát knize Naše bouřlivé konce šanci, tak dostanete výborný příběh s hlubším kontextem, kterému nechybí ani velká dávka čtivosti. Tento počin ocení čtenáři rozličného věku i žánrových preferencí. Každý jeden z nich si tu najde něco, co ho osloví, a přiměje ho zamyslet se nad samotnou podstatou své existence.

  • Chloe Gong: Naše bouřlivé konce (Naše zakázané vášně 02)
  • CooBoo, 2023
  • Překlad: Kristýna Suchomelová
  • 536 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
15. října, Anastasja Višťalová

Naše zakázané vášně 02 - Naše bouřlivé konce

Naše zakázané vášně 02 - Naše bouřlivé konce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč