Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Každá země má nárok na hrdiny, Jan Kotouč: Hrdinové českých zemí (Nad českými zeměmi slunce nezapadá 06)

big_hrdinove-ceskych-zemi-hQd-513524

Velká bouře roku 1848 smetla nejen pevniny, ale i světové mocnosti. A dala českým zemím možnost stát se důležitou součástí nového řádu. Obyvatelé Slovenska zase získali přístup k moři, aniž by museli cestovat, což jistě ocení nejen vlastenci. Nové Česko-slovenské království si postupně probojovalo cestu k hegemonii. A ačkoli Jan Kotouč během této knižní série zavedl čtenáře na mnoho míst planety, zbyla ještě spousta koutů a ještě víc příběhů k vyprávění.

Třebaže alternativní realita Česko-slovenského království vychází z pera Jana Kotouče, stala se mezi tuzemskými spisovateli fantastiky tak oblíbenou, že spisovatel zlákal dalších deset autorů a autorek, aby na osudy jeho světa přinesli tak trochu jiný pohled. Někdo se zaměřuje na známé události a postavy, jiní mají své vlastní a využívají hlavně kulisy, které Kotouč poskytl.

Komančský měsíc od Vladimíra Šlechty patří do té druhé kategorie. Zápletka se špionážním podtextem zavede českou spisovatelku na poněkud nečekanou cestu Texasem. V patách má nejen ruské agenty, ale i spoustu najatých pistolníků, kteří se budou snažit dostat k obsahu její kabelky. Lehce westernový tón naznačuje, jak pestré mohou být příběhy z této alternativní Země.

Že v jednoduchosti je krása zase dokazují České diamanty. Vlado Ríša spojil talentovaného pilota s prototypem české stíhačky a poslal je oba do Jižní Afriky pro náklad diamantů. Děj je tak přímočarý, že se do něj nevleze ani pocit nějakého ohrožení. Skoro jako by byl hlavní hrdina nezastavitelnou silou. Nicméně v rozsahu povídky tento koncept funguje více než dobře.

Diamanty jsou důležité i pro Karla Doležala. Ten si udělal jméno zejména humorem spojeným s alternativní realitou a hudebními narážkami, ale jeho Velká jáma II ukazuje, že toho umí mnohem víc. Stejně jako lékař a špion v jedné osobě, který dostane nelehký úkol vyšetřit podivné úmrtí jednoho z dělníků diamantových dolů. Řešení této záhady je možná relativně prosté, nicméně autorovi se povedlo čtenáře natolik vtáhnout do vyprávění, že závěr působí velice uspokojivě.

Obě povídky Jana Kotouče pracují s dějem, jehož výsledek je dopředu znám všem fanouškům série. Přesto se zejména Národní hrdina opravdu povedl. Jan Kotouč vždy exceloval v psaní akčních scén a tady nabízí epickou bitvu mezi španělským a česko-slovenských námořnictvem. A protože postava Karla Berga je důležitá zejména pro první románové díly, nejeden čtenář po dočtení této povídky zatouží opět sáhnout po první knize.

Jako protiváha nostalgie funguje příběh Z jiného světa Julie Novákové. Zatímco její hrdinka zkoumá, co se během Velké bouře stalo a jaké možnosti by to mohlo skrývat do budoucna, autorce se povedlo během několika málo stran ukrást si budoucnost této alternativní reality pro sebe. Tento text v mnohém připomíná díla moderní světové literatury.

Množství povídek a témat dávají čtenářům možnost snadno si najít ty svoje nejoblíbenější. A přesto se nelze ubránit dojmu, že některým autorům a autorkám se nepovedlo plně využít nabízeného potenciálu. Ať už pro příliš komplikovanou zápletku nebo některé logické chyby v příběhu. Přesto ani jeden z textů nezklame v tom nejdůležitějším – přinutit čtenáře přemýšlet. Třeba nad tím, za jakých okolností zde došlo ke vzniku Pákistánu. Nebo proč občas zapomenou námořníci na záchranné čluny.

Hrdinové českých zemí jsou knihou, která funguje jako sympatický doplněk k hlavní sérii a příjemně uzavírá tuto cestu alternativní historií.

  • Jan Kotouč: Hrdinové českých zemí (Nad českými zeměmi slunce nezapadá 06)
  • Brokilon, 2023
  • Obálka: Tomáš Flak
  • 426 stran, 548 Kč (v e-shopu Fantasye již za 493 Kč)
3. ledna, Tomáš R. Tokoš

Nad českými zeměmi slunce nezapadá 06 - Hrdinové českých zemí

Nad českými zeměmi slunce nezapadá 06 - Hrdinové českých zemí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 548 Kč 493 Kč