Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Duch z Grand Banks, Arthur C. Clarke

Clarke Arthur C.: Duch z Grand Banks - váz.

Jeden z posledních samostatných románů A. C. Clarka, původně vydaný Bantam Books v roce 1992, pojednává o dvou plánech vyzvednutí Titaniku v době stoletého výročí jeho potopení. Ještě stále je to budoucnost, ale natolik blízká, že román se na první pohled jeví jako beletrizující popis skutečnosti, ale samozřejmě je to jen science fiction. Docela velkou roli zde hraje i matematika fraktálů, nejspíš nejkrásnějšího výsledku jednoduchého násobení a sčítání. V dlouhém třináctistránkovém dodatku je dokonce přepsána Clarkova přednáška na shromáždění astronautů v Rijádu v roce 1989, kde přibližuje Mandelbrotovy množiny. Několik dějových linií – hlavní jsou dvě, týkající se týmů, konkurujících si při vyzvednutí obou částí rozlomeného Titaniku – se navzájem prolíná a ovlivňuje. Nejlépe dopadají části, kde se popisují roztodivné teorie na vyzvednutí, sám si ze svého dětství vzpomínám na pokusy s pingpongovými míčky, které se však ve velkém tlaku deformovaly a praskaly. Zde je použit podobný princip, jen materiál je jiný, ale daleko půvabnější je nápad s ledovcem. Soutěž obou týmů, zákulisí příprav, politika kolem celého dění, to vše žene román kupředu, nicméně k velkému finále nedochází a je podle mne utnuto dost nesmyslně. Pak následuje opravdová fantastika, přesně jako ve filmu A.I. Umělá inteligence, jistá náhrada pointy románu, takové malé zadostiučinění, jen jaksi úplně mimo původní děj. Zajímavá je linie rodiny Craigových a jejich dcery Ady, úzce spjatá právě s M-množinami, a vůbec psychické a sexuální problémy některých postav. Tvoří úplně odlišnou rovinu románu, jen dohromady to tolik nefunguje.
Důvodů, proč tento román zřejmě zaujme jen skalní fanoušky A. C. C., je několik. Předně téma Titaniku všeobecně je v dnešní době nezajímavé, za druhé obálka je odporně zelená s počítačově odpudivě zpracovaným motivem z knihy, a když už si knihu otevřete a začnete ji číst, poznáte její roztříštěnost a začátek prostě ihned nezaujme. Pár zajímavých míst v knize najdete, ale nejsem si jistý, jestli kvůli nim stojí román za koupi.

  • Arthur C. Clarke: Duch z Grand Banks
  • vydal: Polaris, Frenštát pod Radhoštěm 2008
  • přeložil: Pavel Hodek
  • přebal: Václav Tříska
  • 272 stran / 249 Kč
10. září 2008, Roman Paulík

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Duch z Grand Banks - váz.

Duch z Grand Banks - váz.
249 Kč 224 Kč