Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hvězda 01 + 02, Robert Fabian

Fabian - Hvězda 1

Hvězda aneb Kosmická detektivka

John Dormer řeší problémy. Obvyklé řešení sestává z kulky mezi oči – nebo co se to používá nějaké to století v budoucnosti pro tyto účely. Robert Fabian se vrací do světa Mariňáků, ale tentokrát v podobě noir detektivky ve dvou svazcích.

Kdo by čekal davovou řež v mariňáckém stylu, má smůlu. John Dormer se tentokrát vydává po stopě „unesené“ miliardářovy dcerky. Z uvozovek můžete usoudit, že všechno není tak, jak by se mohlo zpočátku jevit.

Ale neobávejte se, mrtvolami se v knize nešetří. Hrdina je přeci jen zabiják a i v roli zachránce nevinných slečen se s ničím nepatlá. Ostatně po slečince nepase jen on, ale i několik dalších komand a neodladěný prototyp zabijácké entity. Úmyslně píši entity, protože popsat onu podivnost jako osobu nebo stroj je velice zavádějící. Ostatně, dočtete se.

Svět je sice stejný jako ve zmiňovaných Mariňácích, ale tentokrát nepočítejte s žádnými vědeckými stanicemi v pustině. Většina děje se odehrává v megapoli plné slumů, podivných individuí, drog a jiného svinstva. Hledání hrdinu zavede i na hornické kolonie, do pirátských doupat, na kosmické lodi, stanice i na luxusní sídla na asteroidech. Ale nikde to není procházka růžovým sadem. Fabianův svět je pochmurné místo, kde se přežívá, jak to jde. Korupce je všudypřítomná, většina lidí vás při první příležitosti podrazí a obere a zachovat si holý život mnohdy znamená někoho připravit o ten jeho. Je tedy pochopitelné, že pátrání je vrcholně akční a hlavní postava musí být neprůstřelný hrdina typu Jamese Bonda.

Hlavním hrdinou je drsný „detektiv“ a nájemný zabiják, který sice trpí těžkou amnézií, ale zase má v sobě namontováno množství zajímavých vylepšení. Navíc má za kamarádku umělou inteligenci, která mnohdy řeší hrdinovy problémy lépe než zbraně. V úvodu je John Dormer popisován jako drsný vrahoun, ale ve skutečnosti je spíše čestný hrdina bez bázně a hany, i když ne zrovna holubičí povaha. Žádný Lobo se nekoná, i když by o tom začátek dvojknihy svědčil.

Hrdinova charakteristika je dobře propracovaná a jeho jednání má svou logiku, ale mým oblíbencem je ona zmiňovaná podivná entita. Autorovi se podařil popis přerodu naprogramovaného zabijáka v rozumnou myslící bytost s plány, tužbami a nekonvenčním estetickým vnímáním.

Naopak miliardář a jeho dcerka jsou ploché figurky bez hlubší charakteristiky. Zvlášť dceruška je místy ufňukaná fiflena, a jindy zase drsná servírka v baru ve vidlákově. Její naprosto nepochopitelné přerody a nesmyslné chování jsou velkým záporem knihy.

V souhrnu tady máme kvalitní akční sci-fi s dobrou zápletkou, uvěřitelnými postavami a slušným spádem. Kdo má raději lasery než meče a vykuchané mrtvoly než filosofické pojednání, je tohle kniha jako stvořená pro něj.

  • Robert Fabian: Hvězda 01 a 02
  • vydaly: Straky na vrbě, Praha 2007
  • obálka: David Spáčil
  • 320 a 384 stran / 175 a 195 Kč
5. června 2007, Piter

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).