Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Goblin Recenze
Goblin
Jim C. Hines

17. dubna 2007, Marek Hrubý
Jedná se o hrdinskou fantasy s prvky specifického humoru, který je podobný stylu Gordona R. Dicksona, jemuž kdysi v češtině vyšel román Drak a Jiří, nebo Pierse Anthonyho (Chameleón a zaklínadlo). S jedním malým, avšak podstatným rozdílem. Hinesův Goblin vás bude bavit mnohem, mnohem více.

Číst článek dál | Diskuze (12) | Přístupů: 5230
Abbey Road Recenze
Abbey Road
Josef Pecinovský

17. dubna 2007, Jiří Popiolek
Nakladatelství Triton pokračuje i nadále ve velice chvályhodném mapování pro současnou generaci čtenářů polozapomenutých, ale ve své době klíčových děl české fantastiky. Povídková sbírka Abbey Road Josefa Pecinovského sice nebyla zařazena do stejné edice jako třeba Kmínkova Utopie, nejlepší verze, ale i tak je na první pohled patrné, jak mnoho mají obě knihy společného.

Číst článek dál | Diskuze (14) | Přístupů: 5358
Do temného království Ukázky z knih
Do temného království
ukázka z knihy

16. dubna 2007, Raymond E. Feist
Nakladatelství Wales v nejbližší době vydá mnohými fanoušky netrpělivě očekávaný román Do temného království amerického spisovetele Raymonda E. Feista, který je pokračováním Letu nočních dravců a zároveň je druhým dílem cyklu Válka Temných. Z románu uveřejňujeme krátkou ukázku.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4533
Planoucí lesy Venuše Minirecenze
Planoucí lesy Venuše
Tonke Dragtová

14. dubna 2007, Wojta Běhounek
Tonke Dragtová je známá především jako autorka knih pro mládež (tento fakt potvrzují i četná literární ocenění), což se drobně odráží i v tomto sci-fi románu – nejvíce pak v dialozích, které se zmlsanému čtenáři budou možná zdát až příliš dětinské.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6087
Železný řetěz Recenze
Železný řetěz
Steve Cockayne

13. dubna 2007, Martin Fajkus
Železný řetěz je druhou knihou netradiční fantasy trilogie britského spisovatele Steve Cockayna Legendy o Zemi, o jehož první části, Tuláci a ostrované, jsme na Fantasyi psali včera. Autor zde dále rozvíjí osudy většiny postav, které se představily v prvním dílu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3349
Tuláci a ostrované Recenze
Tuláci a ostrované
Steve Cockayne

12. dubna 2007, Martin Fajkus
Nakladatelství Triton se většinou zaměřuje na klasickou fantasy či příbuzné subžánry. Neváhá však ani zariskovat a přijít s něčím novým a odlišným. Přesně tak by se dal charakterizovat i cyklus britského spisovatele Steve Cockayna Legendy o Zemi, jehož první díl Tuláci a ostrované se loni dostal do rukou českého čtenáře.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3453
Gotrek a Felix Profily
Gotrek a Felix
hrdinové z Warhammeru

11. dubna 2007, Martin Fajkus
Když si v roce 1992 čeští čtenáři přečetli titulní povídku sborníku Vlčí jezdci, ještě netušili, jak dlouhou cestu mají s jejími hrdiny před sebou. Když po nich ale Gotrek nevraživě loupnul okem, Felix se usmál a pokýval hlavou, neodolali a přidali se k nim. Společně pak střežili karavanu barona von Diehla, bojovali se skřety i nemrtvými, uronili slzu nad smrtí Kirsten a sledovali Felixův souboj se šíleným Manfredem. Od té doby s nimi putovali mnohokrát a pokaždé to bylo dobrodružství, které stálo za to…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 14513
Drsný spasitel Ukázky z knih
Drsný spasitel
ukázka z knihy

11. dubna 2007, Miroslav Žamboch
Blíží se vydání jedné z nejočekávanějších knih české fantastiky letošního roku – Drsného spasitele od Miroslava Žambocha. Jako závdavek uveřejňujeme na Fantasyi malou ukázku.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 6025
neoAddix Recenze
neoAddix
Jon Courtenay Grimwood

10. dubna 2007, Miroslav Žamboch
Kniha neoAddix patří do laserovské edice Moderní díla sci-fi řízené Martinem Šustem a zadní stránka obálky nám prozradí, že jde o moderní kyberpunk. Tomu odpovídá i klasicky kyberpunková ilustrace zahraničního autora Stephana Martiniereho dokonale ladící s obsahem.

Číst článek dál | Diskuze (202) | Přístupů: 5457
Sága o Wannovi, synu Orlygově Recenze
Sága o Wannovi, synu Orlygově
Adam Andres

8. dubna 2007, Rajko Ćosić
Další počin historičky Veroniky Válkové, skrývající se pod pseudonymem Adam Andres, se jmenuje Sága o Wannovi, synu Orlygově. Děj nás zavede znovu do země Ellád, kterou již mnozí čtenáři znají třeba z knih o Halldorovi z Mortaluny nebo z Wetemay.

Číst článek dál | Diskuze (21) | Přístupů: 4181
Zabíječ orků Recenze
Zabíječ orků
Nathan Long

6. dubna 2007, Martin Fajkus
Uplynulo už více než osmnáct let, co se v povídce Geheimnisnacht poprvé na scéně objevil nerudný trpasličí trolobijce Gotrek provázený poněkud zhýčkaným mladým mužem – Felixem Jaegerem. Oba tito hrdinové jsou v myslích čtenářů spojení se jménem jejich duchovního otce, skotského spisovatele Williama Kinga. Ten jejich dobrodružstvím věnoval sedm knih (a jednu povídku navíc), a zejména jeho zásluhou se z těchto světoběžníků a dobrodruhů staly opravdové celebrity ve světě Warhammeru, což dokazuje množství fanoušků i prodejnost knih.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6488
Deníčky špióna, díl desátý Deník špiona
Deníčky špióna, díl desátý
Eurocon 2002

6. dubna 2007, Miles Teg
Jubilejní desátý deníček špióna popisuje první v České republice konaný Eurocon – tedy setkání fanů z celé Evropy. Jeho hosté byli vskutku exkluzivní – za všechny jmenujme George R. R. Martina nebo Roberta Holdstocka.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5883
Čas rytířů Recenze
Čas rytířů
Zdeněk Žemlička

5. dubna 2007, Marek Hrubý
Zdeněk Žemlička u nás není tak úplně neznámý autor. Jeho povídky vycházely už od roku 1998 v časopisech Ikarie, Dech draka a Pevnost a tři z nich byly nominovány na cenu O nejlepší fantasy. Autor se pak velmi dobře uvedl knihou Vlčice vydanou jako úvodní svazek edice Pevnost v roce 2005.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4904
Případy hejtmana Ambrože Recenze
Případy hejtmana Ambrože
Ondřej S. Nečas

4. dubna 2007, Martin Fajkus
Doba je pro začínající domácí autory více než příznivá. Spousta vydavatelství si už uvědomila potenciál, který se v nich může skrývat, a rozhodně si nechtějí nechat ujít šanci objevit nějakého dalšího Kulhánka či Žambocha. Snad nejdéle tento trend razí Klub Julese Vernea Egona Čiernyho, který už mnohokrát dokázal, že se nebojí zariskovat a s železnou pravidelností představuje nové tváře české fantastiky. Zatím posledním z řady těch, kteří u Egona dostali šanci, je Ondřej S. Nečas a jeho Případy hejtmana Ambrože.

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 5218
Plameny hvězd Recenze
Plameny hvězd
Martin Šust (ed.)

3. dubna 2007, Miroslav Žamboch
Antologie Plameny hvězd je druhým titulem v laserovské edici New space opera, kterou řídí Martin Šust. Zhruba pětisetstránkovou, na pohled velmi sympatickou knihu zaplnil sedmi povídkami, v několika případech spíše novelami, medailónky autorů, svým průvodním slovem – a překvapivě předmluvou z pera jednoho z nejpovolanějších, Alastaira Reynoldse.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8808
Krátké zprávy
Čtenářská cena Einsteinův mozek
pro nejlepší povídku a román roku 2006

2. dubna 2007, kolektiv organizátorů
Stejně jako ve světě, existuje u nás, na teritoriu České a Slovenské republiky, značné množství specifických cen pro díla z oblasti science fiction a fantasy. Jedná se o ceny jednotlivých nakladatelů, odborně profilovaných porot, fanovských klubů. Stále však chybí protipól těchto ocenění a tím je ocenění čtenářské, tedy ocenění nejlepší povídky a románu roku, o kterém budou svými hlasy rozhodovat právě ti, pro něž se knihy píší a vydávají – čtenáři.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4336
Ílion Recenze
Ílion
Dan Simmons

2. dubna 2007, Andrej Takáč
Poutavé Homérovo dílo uchvacuje i po tisíciletích mnohé čtenáře a evidentně i spisovatelské následovníky. Dan Simmons se v tomto případě chopil pouze námětu, jenž přetváří do vzrušující podoby, která vás donutí neopustit knihu ještě dobrých deset minut po dočtení poslední stránky.

Číst článek dál | Diskuze (117) | Přístupů: 6996
Řeč kamenů Recenze
Řeč kamenů
Robert Carter

30. března 2007, Martin Fajkus
Legenda o králi Artušovi patří dodnes mezi oblíbené zdroje inspirace anglo-amerických autorů fantasy. A není se čemu divit. Příběh o mladíkovi, který jednoho dne vytáhl meč z kamene, stal se králem a vybudoval slavný Kamelot, a o jeho čaroději Merlinovi už stovky let okouzluje lidi bez rozdílu věku a stal se i jakýmsi archetypem hrdinské fantasy. Ani v moderním věku přitom neztrácí nic na své přitažlivosti a láká renomované i začínající autory k novému zpracování.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5603
Goblin Ukázky z knih
Goblin
ukázka z knihy

29. března 2007, Jim Hines
Goblin Jig touží jen po klidu. Už pochopil, že jedinou šancí, jak se dožít vysokého věku, je neplést se silnějším pod nohy. Když Jigovu hlídku přepadne skupina dobrodruhů, udělá tedy to, v čem jsou goblini nejlepší: odhodí zbraň a vzdá se…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5710
Krotitelka dráčků Recenze
Krotitelka dráčků
Ann Downerová

28. března 2007, Martin Fajkus
Svět zachvátila vlna „dráčkománie“. O dráčcích se píší knihy, natáčejí se o nich filmy, v hračkářstvích mají spousty jejich figurek a karetní hra Čarodějové a dráčci jde na dračku. Snad každé dítě sbírá nádherně ilustrované karty a v koutku duše sní o tom, že má svého malého dráčka, takovou tu křídlatou ještěrku, co umí létat, plivat oheň a spousty dalších kousků. Ani malá Teodora není výjimkou. Netuší, jak brzo se jí přání splní.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 5176
Malér Eyrová Recenze
Malér Eyrová
Jasper Fforde

27. března 2007, Luboš Vachl
Zdá se vám, že zájem o literaturu trestuhodně upadá? Pořádáte literární besedy a násilím na ulicích vnucujete knihy pologramotným postpubescentům? Pakliže ano, mám pro vás ráj – svět, v němž se literatura stala hlavním předmětem zájmu všech společenských vrstev. Svět, jehož ulice jsou zaplaveny kartičkami s obrázky románových postav, kde si bezdomovci na chodnících přivydělávají citováním Shakespearových dramat a v matrikách byste našli tisíce Miltonů a Byronů. Vítejte v Anglii, jak ji vidí Jasper Fforde.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5326
Zrádce krve Recenze
Zrádce krve
Barb a J. C. Hendee

26. března 2007, Lukáš Knetig
Spisovatelská a manželská dvojice Barb & J. C. Hendeeových v několika posledních letech pravidelně zásobuje pulty amerických knihkupectví vždy jednou knihou upírského cyklu Vznešení mrtví ročně. S téměř stejnou pravidelností, ovšem opět s roční pauzou, se pak tato kniha objeví díky vydavatelství FANTOM Print i u nás. Zrádce krve je tak už čtvrtým pokračováním příběhu lovkyně upírů Magiery a elfského míšence Leesila, které má možnost český čtenář číst.

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 5878
Píseň pro Arbonne Fantasya doporučuje
Píseň pro Arbonne
Guy Gavriel Kay

25. března 2007, Zdena Štouračová
O zařazení této knihy do kategorie fantasy podle mého mínění rozhodlo především to, že ji vydalo nakladatelství Talpress. Nepochybuji o tom, že kdyby vyšla v tvrdé vazbě s pestře vyvedeným přebalem v některém nakladatelství vydávajícím tzv. literaturu pro ženy, což by se vlastně klidně mohlo stát, čtenáři fantasy – pokud by si jí vůbec všimli – by nad ní s despektem mávli rukou a nenamáhali by se ji ani otevřít. A to by byla škoda.

Číst článek dál | Diskuze (19) | Přístupů: 7721
Deníčky špióna, díl devátý Deník špiona
Deníčky špióna, díl devátý
Dracon 2001

23. března 2007, Miles Teg
Teď už zase pokračujeme s uveřejňováním deníčků v pravidelných, čtrnáctidenních intervalech, tentokrát z brněnského Draconu, což je předchůdce současného Fénixconu, a konkrétně z roku 2001.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4631
Stíny moře

Recenze
Stíny moře
Lucie Lukačovičová, Jakub Weberschinke (ed.)

23. března 2007, Petra Neomillnerová
Hned úvodem všechny upozorním, že jde o sborník vítězných povídek ze soutěže O loutnu barda Marigolda a že tedy editoři neměli zcela volnou ruku. Bohužel, po zkonzumování útlé knížečky jsem na pochybách, jestli editoři zvolili nejšťastnější formu. Povídky se totiž zřejmě dostaly na světlo boží tak, jak je autoři poslali do soutěže, většina dílek by však péči redakce a dobrou korekturu potřebovala jako sůl.

Číst článek dál | Diskuze (15) | Přístupů: 5680
Imzadi II, Trojúhelník Recenze
Imzadi II, Trojúhelník
Peter David

22. března 2007, Zdena Štouračová
Nepatřím k těm, kteří netrpělivě čekají na jakýkoli další svazek označený magickým nápisem STAR TREK a zahrnout mě mezi trekkies by se odvážil jen málokdo, ale kdysi dávno jsem s nadšením na tehdy ještě černobílém televizním přijímači sledovala rakouskou televizí vysílaný původní seriál. Později jsem si to zopakovala již v barvě a v češtině a ani Nová generace mě neminula bez povšimnutí.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5395
Zajatec rohaté přilby Recenze
Zajatec rohaté přilby
James Silke

21. března 2007, Jakub Malchárek
Znalce možná trkne do očí český překlad názvu anglického originálu této devatenáct let staré knihy. Správně by v něm mělo být zmíněno jméno Franka Frazetty, který pro celou tetralogii Posel smrti nakreslil obálky. Nicméně, jak si můžete přečíst v předmluvě, autorská práva na Zajatce rohaté přilby sice obsahovala také Frazettovy kresby, které jsou mimochodem vynikající, ale později se ukázalo, že agentura je někam založila a jaksi si nemůže vzpomenout kam.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5015
Meče v mlze Recenze
Meče v mlze
Fritz Leiber

21. března 2007, Martin Fajkus
Meče v mlze jsou už třetí porcí příběhů nejslavnější dvojice lankhmarských dobrodruhů – severského barbara Fafhrda a jeho jižanského přítele Šedého Myšilova. A nutno říci, že je to porce více než vrchovatá. Oba přátelé jsou opět ve skvělé formě a připravení vydat se vstříc dalším dobrodružstvím. Vydejme se tedy na cestu s nimi!

Číst článek dál | Diskuze (135) | Přístupů: 4596
Chtěl bych udělat antologii věnovanou upírům a vlkodlakům Rozhovory
Chtěl bych udělat antologii věnovanou upírům a vlkodlakům
rozhovor s editorem Martinem Fajkusem

20. března 2007, Martin Šust
Martina Fajkuse zná většina fanoušků jako redaktora časopisu Pevnost, kde se netají především svou láskou k dobrodružnější fantasy klasického ražení, ačkoli jeho záliba ve fantastice se přirozeně nesoustředí pouze na jeden žánr. Martin Fajkus však také významnou měrou ovlivňuje tvář nakladatelství FANTOM Print včetně samotného výběru titulů, podílí se na tvorbě internetových stránek Fantasye a v neposlední řadě sestavil podle prvních ohlasů úspěšnou antologii Legie nesmrtelných. Lze tedy říct, že patří k lidem, kteří u nás významnou měrou ovlivňují tvář fantastického žán­ru…

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5827
Ve službách Meče Recenze
Ve službách Meče
David Weber (ed.)

20. března 2007, Zdena Štouračová
V pořadí čtvrtá sbírka povídek ze světa Honor Harringtonové tentokrát obsahuje šest příběhů nejrůznějšího charakteru – od téměř romantického příběhu přes grotesku po napínavou space operu – a také z nejrůznějších koutů Weberova vesmíru. Jak je z předchozích sbírek zvykem, pouze titulní povídka je z autorské dílny Davida Webera, o ty ostatní se podělila pětice jiných autorů.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4692