Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Conan I. Recenze
Conan I.
Robert Ervin Howard

7. února 2008, Otomar Dvořák
„Jíst šťavnaté maso a pít silné víno, cítit žhavé objetí ženských paží a bláznivé vzrušení boje, v němž se čepele mečů míhají modře a rudě…“ Někde v koutku srdce každého chlapa spí tahle dávná, pravěká touha. A jejím dokonalým ztělesněním je barbar z Cimmerie.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7103
Velká výprava I., Stíny proroctví Recenze
Velká výprava I., Stíny proroctví
Michael A. Stackpole

7. února 2008, Martin Fajkus
Fantasy je žánr, který se mění sice pozvolna, ale zato nezastavitelně. Obzvláště v posledních letech je to patrné na vzrůstající oblibě neotřelých textů a nových směrů, jako je New weird. Ale přece jen je tu stále početná skupina čtenářů, pro které fantasy znamená především velký epický příběh, v němž nechybí draci, čarodějové ani válečníci a kde se ti dobří bijí na život a na smrt s odpornými padouchy, aby zachránili svůj svět. Prostě klasika je klasika. A právě takovým čtenářům je určen cyklus Válka o dračí korunu, jehož autorem je Michael A. Stackpole.

Číst článek dál | Diskuze (830) | Přístupů: 5785
Fantasya doporučuje 1 Fantasya doporučuje (staré)
Fantasya doporučuje 1
leden 2008

5. února 2008, Jiří Popiolek
S novým rokem přinášíme na našem webu i novou rubriku. Jmenuje se Fantasya doporučuje a budeme v ní společně s redakčními kolegy pravidelně stručně informovat o zajímavých či opravdu kvalitních knihách, které vyšly a mohly třeba ujít vaší pozornosti.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5263
Pavučina Recenze
Pavučina
John Wyndham

1. února 2008, Robin Červeňák
Útlounký román Johna Wyndhama Pavučina, který jako poslední z jeho děl vyšel na autorovo přání až deset let po jeho smrti, vydalo v minulém roce nakladatelství Fuego (někteří si ještě možná vzpomínají na první české vydání v roce 1996 v Mustangu). Děj knihy čtenáře přenese na opuštěný ostrov uprostřed Tichého oceánu. Skupina lidí se zde pod záštitou bohatého lorda snaží vybudovat dokonalou civilizaci.

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 4724
Zrození Modrého měsíce Recenze
Zrození Modrého měsíce
Michael Bronec (ed.), Zbyněk Holub (ed.)

29. ledna 2008, Martin Fajkus
Téměř každá úspěšnější hra na hrdiny dříve či později zanechá nějaký ten otisk i v literatuře. Většinou na počátku stojí různé fanovské povídky publikované na internetu či ve specializovaných fanzinech následované sbírkami kratších textů v tištěné podobě a nakonec, pokud píle a entusiasmus autorům vydrží, i samostatnými romány.

Číst článek dál | Diskuze (97) | Přístupů: 6589
Pochod vnitrozemím Recenze
Pochod vnitrozemím
David Weber, John Ringo

29. ledna 2008, Piter
První díl trilogie je opravdu nepřehlédnutelný – tloušťka cihly a obrázek chlapíka pózujícího na dinosaurovi – vzhled, který nezapadne. Obal však nemálo mate – chlapík by měl být ve vojenské chameleónské kombinéze a měl by sedět na čemsi podobném šestinohé obří ropuše. Alespoň ostřelovací puška souhlasí.

Číst článek dál | Diskuze (112) | Přístupů: 5700
Lasičkovo štěstí Recenze
Lasičkovo štěstí
Michael Williams

28. ledna 2008, Marek Hrubý
Lasičkovo štěstí je třetí kniha ze série Dragonlance: Hrdinové, již vydává nakladatelství FANTOM Print. Autorem románu je Michael Williams, jehož povídky jsme si mohli přečíst v již dříve Návratem vydaných knihách Dragonlance: Příběhy I ,I/2, II a III, a který se kromě prozaické tvorby věnuje i psaní básní.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3901
Buldok se zakousl a do dnešních dnů se nepustil Rozhovory
Buldok se zakousl a do dnešních dnů se nepustil
rozhovor s Tomášem Němcem

24. ledna 2008, Pavla Lžičařová
Tomáš Němec je nejen šéfredaktorem časopisu Pevnost, ale také editorem několika antologií a autorem prozatím dvou dobrodružství Agenta JFK. V rozhovoru se rozpovídal nejen o svých pevnostních povinnostech, navozování správné tvůrčí nálady a o své osobní múze, ale třeba taky o tom, jak těžké je z redaktora dostat včas slíbený text a jaké metody k tomu používá. Tom se podle svých slov snaží vyjít vstříc každému, kdo po něm něco chce. Jedním takovým člověkem je i šéfredaktorka internetového magazínu E-uššákk Pavla Lžičařová, které ochotně zodpověděl všechny všetečné dotazy. Rozhovor si prostřednictvím Fantasye nyní mohou přečíst i ostatní fanoušci fantastiky, tohoto nejfantastičtějšího literárního žánru na světě.

Číst článek dál | Diskuze (15) | Přístupů: 9079
Trochu divné kusy 3 Recenze
Trochu divné kusy 3
Martin Šust (ed.)

22. ledna 2008, Martin Bedeč
Existují malíři, jejichž díla nikdy nepochopím, protože pro mě nejsou uměním, a přesto je kritika uznává. Druhou stranou mince jsou umělci, které davy milují, ale kritici je nemohou vystát. Je tu ovšem i třetí kategorie, do níž spadají osobnosti, jež dokáží uspokojit obě znesvářené frakce. Do ní patří i editor série TDK Martin Šust, neb i napotřetí se mu povedlo sestavit zajímavou sbírku fantastických povídek.

Číst článek dál | Diskuze (22) | Přístupů: 7945
Conan, vrah králů Recenze
Conan, vrah králů
Jaroslav Mostecký

22. ledna 2008, Robin Červeňák
Jaroslava Mosteckého snad není třeba představovat. Je autorem, organizátorem a v neposlední řadě významnou osobností českého fandomu. Na kontě má přes deset knih a řadu úspěšných povídek. Je to autor schopný psát vikingskou fantasy, sci-fi i horor, podíval se do světa Marka Stonea a Conana a právě jeho kniha Conan, vrah králů vyšla v druhém vydání v edici Pevnost na konci minulého roku.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 13359
Já, legenda Ukázky z knih
Já, legenda


21. ledna 2008, Richard Matheson
Svět zdevastovala hrůzná epidemie a ti, kteří neměli to štěstí a přežili, byli přeměněni v krvechtivá stvoření noci. Až na Roberta Nevilla. Zdá se, že pouze on byl vůči nákaze imunní, jenže krutá ironie z něj učinila vyvržence. Ve dne zabíjí a v noci se schovává s nadějí na další den prázdného života. Je legendárním monstrem, které musí být zabito, protože se odlišuje od všech ostatních. Román vychází 25. 1. 2008 ve vázané podobě nakladatelství Laser-books v překladu Milana Žáčka, kniha obsahuje rovněž deset kratších prací stejného autora.

Číst článek dál | Diskuze (19) | Přístupů: 6289
Orion Minirecenze
Orion
Ben Bova

18. ledna 2008, Martin Fajkus
John O‘Ryan pracuje pro nadnárodní společnost, má slušný plat, kancelář, a dokonce i sekretářku. A přece cítí, že něco není v pořádku. Dokáže totiž své tělo ovládat způsobem, nad nímž by indičtí jogíni bledli závistí.

Číst článek dál | Diskuze (26) | Přístupů: 5472
První úder Ukázky z knih
První úder
Halo 3

17. ledna 2008, Eric Nylund
Během několika týdnů se na pultech knihkupectví objeví třetí kniha z herního světa Halo, nazvaná První úder. Napsal ji autor úvodního dílu (Zkáza Cíle), Eric Nylund, a vrátíme se v ní zpět na zničenou planetu Cíl, kde se Smečka všemi silami pokouší najít ukrytý artefakt, který by jí získal definitivní převahu ve válce s lidmi a znamenal by zároveň zkázu lidstva. Jediným obráncem kamene je malá skupinka Sparťanů přeživších masakr na Cíli. Kniha vyjde opět v nakladatelství FANTOM Print v překladu Jana Netoličky.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3957
Třetí oko Minirecenze
Třetí oko
Paul McAuley

16. ledna 2008, Otomar Dvořák
Uznávaný britský sci-fi autor (Sága o Konfluenci, Fairyland aj.) zabrousil ve svém posledním díle do trochu jiných vod. Zkusil další variantu na úspěšné příběhové schéma, v němž se čtenář stává účastníkem detektivního pátrání po zdroji dávného, mocného a nebezpečného tajemství, přechovávaného po mnoho generací v úzkém kruhu zasvěcenců.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7338
Rodinný podnik Recenze
Rodinný podnik
Charles Stross

15. ledna 2008, Roman Paulík
Novinářka Miriam Becksteinová nemá svůj nejlepší den. Je odporné pondělí, ze sólokapra její kariéry investigativní reportérky se vyklube vyhazov z práce, a to ještě netuší, že ji za pár hodin bude honit naštvaný rytíř v brnění na koni a střílet po ní puškou. V jedné realitě jí vyhrožují zabitím, když nebude držet hubu, a v té druhé jí jde o krk doopravdy.

Číst článek dál | Diskuze (2959) | Přístupů: 8688
Odkaz Recenze
Odkaz
Matthew Farrer

14. ledna 2008, Piter
Ve druhém svazku série spadající do světa Warhammeru 40 000 není Adepta arbitres Shira Calpurnia již jediným nosným prvkem. Většina děje se točí kolem boje o odkaz Svobodného kupce Phraxe, jehož privilegia ustanovil sám božský nesmrtelný Císař před desetitisícem let, a Calpurnia je tím, kdo má rozhodnout o novém majiteli mocné Charty svobodného kupce.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4206
Lisey a její příběh Recenze
Lisey a její příběh
Stephen King

14. ledna 2008, Jiří Popiolek
Kdysi jsem v recenzi na Kingovu knihu Srdce v Atlantidě napsal, že by byla ještě lepší, kdyby se z ní autor za každou cenu nesnažil udělat horor. V případě románu Lisey a její příběh to platí dvojnásob.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5500
Tudy přijde něco zlého Recenze
Tudy přijde něco zlého
Ray Bradbury

11. ledna 2008, Robin Červeňák
Říjen, podzimní čas. Čas Halloweenu. Jim a Will, dva třináctiletí chlapci, jsou sousedy a nejlepšími kamarády od nejútlejšího dětství. Jsou to normální dospívající kluci, jejichž životy má brzy změnit velká událost. Do jejich města přijde zlo.

Číst článek dál | Diskuze (9) | Přístupů: 5369
Elenium a Tamuli Profily
Elenium a Tamuli
Dva příběhy jednoho rytíře

11. ledna 2008, Martin Fajkus
Vzhledem k tomu, že nakladatelství Triton pokračuje ve vydávání nových překladů trilogií Davida Eddingse Elenium a Tamuli (na trhu se objevil první díl druhé jmenované, nazvaný Duhové paláce), rozhodli jsme se oprášit rok starý článek Martina Fajkuse z Pevnosti, který tato díla rozebírá. Je obecně známou skutečností, že každá správná královna má svého šampióna. Hlavním úkolem takového rytíře je samozřejmě chránit svou paní, a to i za cenu vlastního života. Bohužel, každá královna má také pár nepřátel, takže být šampiónem je, mírně řečeno, poměrně rizikové povolání. Ani královna Ehlana, mladá vládkyně Elénie, není v tomto ohledu výjimkou. I na jejím dvoře se najde pár „chytráků“, kteří právě rozehrávají svou velkou hru a Ehlana se jim jaksi nehodí do plánu. Naštěstí pro ni se ale vrací z dlouholetého vyhnanství její ochránce…

Číst článek dál | Diskuze (103) | Přístupů: 8016
Olymp Recenze
Olymp
Dan Simmons

9. ledna 2008, Martin Bedeč
Zkuste si představit román čítající 920 stran, na kterých nás autor bombarduje neotřelými a nadčasovými vizemi, spřádá tři na první pohled nesourodé dějové linie a spoutává je dokonalým jazykem, a získáte Olymp, velkého bratříčka 720stránkového Ílionu, který nejenže dokázal udržet vysokou kvalitativní laťku svého dvojčete, ale je i myšlenkově bohatší.

Číst článek dál | Diskuze (176) | Přístupů: 8955
ST Titan, Mezi dvěma světy Recenze
ST Titan, Mezi dvěma světy
Michael A. Martin, Andy Mangels

9. ledna 2008, Zdena Štouračová
Vyslovíte-li slovo titan, není vůbec zřejmé, co máte na mysli. Titan je jednak chemický prvek, dále je to největší z měsíců Saturnu, ale je to také zbrusu nová vesmírná loď. Vlastně ještě ani není zcela dokončená, ještě sedí v doku a její posádka se teprve sjíždí ze všech koutů vesmíru. Velitelem není nikdo jiný než William Riker, který si již dost užil líbánky po poctivě vysloužené svatbě s Deannou Troi a stejně jako ona se teď vrací do služeb Hvězdné flotily.

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 6066
PC hit loňského roku Hellgate London v knižní podobě Krátké zprávy
PC hit loňského roku Hellgate London v knižní podobě


8. ledna 2008, Robin Červeňák
Nakladatelství FANTOM Print chystá pro milovníky akčního RPG Hellgate London opravdovou lahůdku. V prvním čtvrtletí letošního roku vydá první díl z připravované trilogie ze světa Hellgate. V orginále má podtitul Exodus a přenese nás do roku 2038, kde je Londýn doslova peklem na zemi. Démonům se podařilo otevřít bránu mezi našimi světy a začinají se nepříjemně rozlézat. Armáda selhala a jedinou naději lidstva jsou starodávní Templáři. Hellgate London je umně skloubený mix sci-fi, fantasy a hororu. Autorem knihy je Mel Odom, jenž je rovněž autorem knih ze světů Might and Magic nebo Buffy the Vampire Slayer a český čtenář se s ním mohl setkat například v jedné z knih ze světa Diabla, Černá cesta.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4339
Královna věštců Recenze
Královna věštců
Lynn Flewelling

7. ledna 2008, Zdena Štouračová
Chlapecké tělo zmizelo spáleno mystickým plamenem a Tamír je již zcela nezvratně dívkou. Sice má jisté potíže, jak pokud se týká nutnosti nosit ženské šaty, tak i v pocitech nepatřičnosti tohoto nového těla, kterému někde něco schází, a naopak jinde zase přebývá, ale v podstatě už svou novou totožnost a vzhled přijala a smířila se s nimi.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5238
Odkaz Recenze
Odkaz
Matthew Farrer

3. ledna 2008, Martin Fajkus
Hlavní motto militaristicky zaměřeného světa Warhammeru 40 000 sice s brutální otevřeností hlásá, že v děsivé temnotě budoucnosti neexistuje nic jiného než válka, ale naštěstí to není zas tak úplně pravda. Ačkoliv, většina románů z tohoto univerza, které se u nás zatím objevily, se nás snaží přesvědčit o opaku. Povětšinou se přitom jedná o prvoplánové akční knihy, v nichž jednotky věrné Císaři svádějí nelítostné bitvy se svými protivníky na různých planetách či ve vesmíru samotném, jen aby se po případném vítězství zase urychleně přesunuly na další bojiště této nekonečné války.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 5386
Osud horší než draci Recenze
Osud horší než draci
John Moore

2. ledna 2008, Martin Fajkus
Humorná či humoristická fantasy je pro většinu čtenářů spojena se jménem Terryho Pratchetta a jeho cyklem Zeměplocha. Z té se ostatně už před drahným časem stal jakýsi obecně známý fenomén, jenž překročil hranice žánru a začal žít svým vlastním životem. Humoristická fantasy, to ale ovšem není jen Pratchett, ačkoliv právě jemu se tento subžánr podařilo dostat na výsluní zájmu čtenářů. O spojení fantasy a humoru se s větším či menším úspěchem pokoušelo a pokouší také mnoho dalších autorů.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 4796
Bludiště odrazů Recenze
Bludiště odrazů
Sergej Lukjaněnko

2. ledna 2008, Robin Červeňák
Ruský spisovatel Sergej Lukjaněnko je v Čechách známý především jako autor úspěšného cyklu knih o Hlídkách. Nemalou měrou se na raketovém startu Lukjaněnka u nás podílelo také filmové zpracování jeho Noční hlídky, které zaznamenalo nejen v Rusku obrovský úspěch (v návštěvnosti předčilo i Pána prstenů). Čtenáři by ovšem neměla uniknout ani ostatní Lukjaněnkova díla. Nakladatelství Triton a Argo nám přinášejí další v Rusku opěvovaný kousek, a to Labirint otraženij čili Bludiště odrazů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7656
Terror Recenze
Terror
Dan Simmons

31. prosince 2007, Martin Bedeč
Letošní zima je studená a přímo vybízí k přečtení napínavého a mrazivého románu, který se odehrává na nehostinném arktickém severu; románu, v němž se autor po delší odmlce s velkou pompou vrací k hororovému žánru.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 11974
Mezisvět Recenze
Mezisvět
Neil Gaiman, Michael Reaves

28. prosince 2007, Jiří Popiolek
Žádná recenze nemůže být zcela objektivní, protože na osobu recenzenta působí spousta vlivů, která utváří a ohýbá jeho úsudek. Základním problémem, s nímž jsem se u útlého dobrodružného sci-fi románu pro mládež Mezisvět nebyl schopen vyrovnat, je jméno jednoho z autorů, Neila Gaimana.

Číst článek dál | Diskuze (137) | Přístupů: 6526
Vítězové Einsteina 2006! Profily
Vítězové Einsteina 2006!


25. prosince 2007, Kolektiv organizátorů
S potěšením vám představujeme čtenářsky nejlepší český román a povídku roku 2006! V kategorii román toto jedinečné čtenářské ocenění získal náš starý známý Jiří Kulhánek za své Stroncium, v kategorii povídka Ďuro Červenák za povídku Bivoj a Stříbrný šíp.

Číst článek dál | Diskuze (7) | Přístupů: 5261
Carrie Recenze
Carrie
Stephen King

21. prosince 2007, Robin Červeňák
Stephena Kinga snad ani není třeba blíže představovat. Americký spisovatel hororu je jedním z nejúspěšnějších a nejprodávanějších autorů současnosti, mnohá jeho díla byla zfilmována a dnes má na kontě více než 30 románů. Carrie je Kingova románová prvotina, která jej prakticky vynesla na hororové nebe.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7651