Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
antologie, Zrození Modrého měsíce Škola recenzentů
antologie, Zrození Modrého měsíce
škola recenzentů 3

25. dubna 2008, Norek
Třetí práce v soutěži Škola recenzentů nehodnotí tentokrát román, ale kolekci povídek. Je to zároveň dobrá příležitost k diskusi, jak by měla taková recenze na sbírku nebo antologii vypadat.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 5479
Brandon Sanderson, Elantris Škola recenzentů
Brandon Sanderson, Elantris
škola recenzentů 2

24. dubna 2008, Carlos
Ode dneška pokračujeme ve zveřejňování prací, které přišly do Školy recenzentů. A tentokrát už bez podobných časových prodlev, jaká nastala mezi první a druhou položkou v seznamu. Chybí nám ještě pět příspěvků, proto se na Fantasyi objeví, abychom to stihli do konce dubna, kromě neděle každý den jedna zhodnocená recenze…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5670
Ritus Recenze
Ritus
Markus Heitz

23. dubna 2008, Robin Červeňák
Markus Heitz je v současné době jeden z nejpopulárnějších představitelů německé fantastiky. Čeští čtenáři se s jeho tvorbou mohli seznámit u zatím tří dílů Trpaslíků. Ti v Německu zaznamenali nemalý úspěch, vždyť třetí díl týdny okupoval přední příčky prodejnosti v rámci všech beletristických knih. Nakladatelství Fantom Print nám na začátku letošního roku přineslo další Heitzovu knihu, a to vlkodlaky nasáklý thriller Ritus.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8788
Vyhnanci Ukázky z knih
Vyhnanci
Star Trek: Nová generace

23. dubna 2008, Howard Weinstein
O vydání dalšího románu ze světa Star Treku, konkrétně z Nové generace, Vyhnanci od Howarda Weinsteina jsme na Fantasyi psali již zde. Následuje i ukázka…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4589
Rozsévač větru Recenze
Rozsévač větru
Maja Lidia Kossakowska

22. dubna 2008, Zdena Štouračová
Řekne-li se anděl, v drtivé většině případů si představíme bezpohlavní bytost v bílé říze, která dekorativně postává s rukama vztaženýma nad hlavou dítka přecházejícího lávku nad propastí. A ti zbývající mají pojem anděl spojený s rozkošnými buclatými batolaty zevlujícími pod nohama Rafaelovy Sixtinské madony. Tak s takovými představami se rychle rozlučte, pokud nechcete být Rozsévačem větru nemile překvapeni.

Číst článek dál | Diskuze (40) | Přístupů: 5807
Airnet Ukázky z knih
Airnet
ukázka z románu

21. dubna 2008, Geoff Ryman
O románu Airnet Geoffa Rymana jsme již informovali zde. Nyní přinášíme na Fantasyi ukázku. Kniha vyjde v nakladatelství Triton v překladu Mirky Polové 19. května 2008.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 5921
Marťanská cesta Recenze
Marťanská cesta
Greg Bear

21. dubna 2008, Miroslav Žamboch
Greg Bear, populární autor zejména hard science fiction, je u nás dobře známý, v průběhu let bylo vydáno několik jeho knih od románu Eon, který v originále vyšel v roce 1985, po Darwinovy děti z roku 2003. Bear patří k současné světové špičce science fiction spisovatelů, obdržel dvakrát Huga a pět ocenění Nebula. Právě za román Marťanská cesta (Moving Mars) získal v roce 1995 cenu Nebula.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4870
Draci ztracené hvězdy Ukázky z knih
Draci ztracené hvězdy
Válka duší 2

19. dubna 2008, Margaret Weis, Tracy Hickman
Krynn ovládá tajemná síla. Mladá žena, kterou chrání oddíly temných rytířů povolá sílu neznámého boha, aby dopomohla své armádě k vítězství. Duše mrtvých okrádají živé o magii. Dračí vládkyně ohrožuje zemi, kterou elfové tolik milují. Uprostřed chaosu bojuje skupina odvážných, nesobeckých hrdinů s nesmrtelnou mocí, která jim neustále staví do cesty překážky. Blíží se temnota a hrozí pohltit všechnu naději, víru a světlo. Zuří Válka duší. Draky ztracené hvězdy vydává nakladatelství FANTOM Print v těchto dnech.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4797
Fantasya doporučuje 6 Fantasya doporučuje (staré)
Fantasya doporučuje 6
březen 2008

18. dubna 2008, Jiří Popiolek
V březnové produkci jsem se poprvé dostal do situace, kdy jsem měl před sebou seznam knih a musel jsem z té pro mě nejlepší či nejzajímavější pětky nemilosrdně vyřazovat. Beru to jednoznačný důkaz toho, že i nakladatelství se probudila ze zimní letargie a jarní čtenářské hody tak mohly propuknout naplno.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4311
Bronzová planeta a jiná řešení Minirecenze
Bronzová planeta a jiná řešení
Vladimír Medek

18. dubna 2008, Otomar Dvořák
Zkušený překladatel ze španělštiny a angličtiny Vladimír Medek přichází se sbírkou sci-fi povídek. Byla připravena již v roce 1970, a kdyby tenkrát směla vyjít, mohla to být literární událost. Aktuálnost se však během let vytratila…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4588
Nejlepší den Recenze
Nejlepší den
Vladimír Šlechta

17. dubna 2008, Františka Vrbenská
Silné a životaschopné světy a postavy (jedno přivolává druhé) se zrodí z autorova snu a z modelu některého z obecně lidských konfliktů, pokud k základní matérii přidá ještě krůpěj vlastní duše jako čarovný šém. Stvoří tak universum, do kterého může vstoupit on – i kdokoliv jiný, prozkoumávat je jako objevitel zázračný kontinent a přinášet odtud místo trofejí nové a nové příběhy.

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 5200
V moci proudu Minirecenze
V moci proudu
Pavel Baroch

16. dubna 2008, Petr Holan
Stárnoucí čaroděj Eirell je vyrušen ze svého poklidného zahnívání, vylákán na cestu a zatažen do středu podivných událostí, v nichž smrt jednoho z jeho kolegů a zmizení starého a velmi mocného artefaktu jsou navzájem provázány s mocenskými ambicemi mladých nedočkavců.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4162
Se zlatým kompasem za světly severu Profily
Se zlatým kompasem za světly severu
rozbor trilogie Jeho temné esence Philipa Pullmana

16. dubna 2008, Martin Fajkus
Dobrodružství. Už jen zvuk toho slova jako by měl magickou moc. Dokáže spolehlivě přitáhnout pozornost všech dětí. A nejen jejich. Kupodivu i spousta dospělých si kdesi v koutku mysli hýčká představu velkého dobrodružství. Jenže snít o něm v teple domova, a opravdu ho prožívat, je úplně o něčem jiném. Takové dobrodružství se totiž neobejde bez pořádné dávky nebezpečí a leckdo při něm může přijít k úhoně. Jedno z těch velkých dobrodružství připravil pro hlavní hrdinku trilogie Jeho temné esence i spisovatel Philip Pullman. Ještě přednedávnem byla jeho Lyra jen rozpustilou uličnicí, která se s kamarády proháněla po ulicích Oxfordu a prováděla všechny myslitelné i nemyslitelné lotroviny. Ale jednoho večera se stane něco, co ovlivní celý její další život…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4930
Sama čepel Recenze
Sama čepel
Joe Abercrombie

15. dubna 2008, Piter
Při otevření první knihy fantasy trilogie mne často oblévá hrůza při představě „inovativního přístupu“ autorů, kteří zamění trpaslíka za skřítka, hobita za dítě a skupinka může chutě vyrazit přes Temný hvozd, aby v závěru třetího dílu slavně utloukla Temného mága kouzelnou paličkou na maso, kterou před staletími vykovali trpaslíci pod horou. Vždy jsem ovšem mile překvapen, když alespoň špetka fantazie pronikne mezi ubíjející klišé.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 9874
Tyranie noci Ukázky z knih
Tyranie noci
Zástupci noci 1

15. dubna 2008, Glen Cook
O první části nového cyklu Glena Cooka „Zástupci noci“, nazvané „Tyranie noci“ jsme psali zde. Nyní z něj přinášíme i ukázku. Kniha by měla vyjít v nakladatelství Brokilon v nejbližších dnech.

Číst článek dál | Diskuze (61) | Přístupů: 4386
Meluzína, dívka jménem Ema Recenze
Meluzína, dívka jménem Ema
Ondřej Netík

14. dubna 2008, Františka Vrbenská
Hlavně se neptejte: PROČ. Ve městě, které je zřejmě moderní, se odkudsi vzalo sanatorium pro mladistvé choromyslné, střihnuté vikoriánskými pochmurnými romány nebo filmovými horory. Nezáleží na tom, protože město samo se na příběhu podílí jen kradmo. Tu a tam zmínka o rekvizitách současnosti, které se ale v samotném sanatoriu nijak výrazněji neobjevují. Žádný středověk, ale také jen velmi málo z dnešních dní. Prostor mimo čas – a rozhodně mimo realitu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4490
Temný princ Minirecenze
Temný princ
David Gemmell

14. dubna 2008, Martin Fajkus
Alexandr Veliký se stal legendou už ve své době. A tento geniální stratég a charismatický vůdce nepřestává fascinovat spisovatele dodnes. Není tedy divu, že ani David Gemmell neodolal této výzvě a rozhodl se přijít s vlastní verzí jeho života. Zasadil ji ovšem do jakéhosi alternativního starověku, takže mu nic nebránilo vyprávět Alexandrův příběh tak, jak si ho představoval ve své fantazii.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5423
Po dračím ohni Recenze
Po dračím ohni
Jan Dobiáš

13. dubna 2008, Jitka Marková
Jak že se pozná dobrá povídka? Inu, na rozdíl od těch ostatních, které přečtete a skoro okamžitě zapomenete, si tuhle budete pamatovat ještě za pět let, klidně i „po půlnoci ve vopici“. A teď si představte, že se vám do ruky dostane sbírka, kde je těch opravdu dobrých a silných povídek třiadvacet, a ještě ke všemu je všechny napsal jeden a týž člověk.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6168
Nanebevzetí profesora Eberta Ukázky z knih
Nanebevzetí profesora Eberta
ukázka z knihy

12. dubna 2008, Piotr Witold Lech
Nanebevzetí profesora Eberta polského autora Piotra Witolda Lecha, které vydalo před několika dny nakladatelství Leonardo, patří ke knihám, o nichž se mnoho neví a o nichž se ani mnoho nemluví. Nezaslouženě. Zkusíme to aspoň trochu napravit touto ukázkou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3746
Indigový drak Recenze
Indigový drak
James A. Owen

11. dubna 2008, Martin Fajkus
Jsou tisíce imaginárních světů a každý den vzniká alespoň jeden další. Vždy se totiž najde snílek, jemuž je skutečný svět příliš malý a fádní, a tak si vytvoří nový, v němž může prožívat vysněná dobrodružství. A když je takový snílek zároveň i spisovatel, pak jeho svět mohou navštívit tisíce dalších lidí. Stačí k tomu jen málo, otevřít knihu a začít číst.

Číst článek dál | Diskuze (44) | Přístupů: 8827
Lois McMaster Bujold, Prokletí Chalionu Škola recenzentů
Lois McMaster Bujold, Prokletí Chalionu
škola recenzentů 1

10. dubna 2008, jindra_strelec
Dnes zveřejňujeme první okomentovanou recenzi ze soutěže Škola recenzentů. Všechny námi přidané hodnotící texty jsou psány kurzívou nebo tučně. Tímto vyzývám mnohé erudované diskutéry, aby připojili svůj názor, protože víc očí pochopitelně víc vidí a primárním cílem zde není zvítězit, ale naučit se psát recenze. Autory, kteří budou podrobeni nelítostné kritice, zároveň žádám, aby případné výtky nebrali osobně a spíš si z nich pokusili do dalších publicistických snah něco vzít.

Číst článek dál | Diskuze (15) | Přístupů: 4667
Drakobijci 9 Recenze
Drakobijci 9
Michael Bronec (ed.)

10. dubna 2008, Martin Fajkus
Začínající spisovatelé nemají zrovna na růžích ustláno. I když se situace změnila a domácí autoři jsou „v kurzu“, přece jen nebývá jednoduché se prosadit. A tady podávají pomocnou ruku různé literární soutěže, v nichž může takový „psavec“ ukázat, co v něm opravdu vězí. Jednou z nich je i klání O železnou rukavici lorda Trollslayera, v němž měří síly především příznivci fantasy.

Číst článek dál | Diskuze (10) | Přístupů: 5777
Fantasya doporučuje 5 Fantasya doporučuje (staré)
Fantasya doporučuje 5
únor 2008 podruhé

9. dubna 2008, Martin Fajkus
Poněkud opožděně (snažím se, aby se to nestalo pravidlem) bych rád i za sebe upozornil na pár knih, jež vyšly v únoru. Ten byl (naštěstí) pro čtenáře fantastiky mnohem výživnější než jeho předchůdce leden. Objevilo se dost zajímavých titulů, takže vybrat si mohl snad každý, od příznivců klasické fantasy až po ctitele čisté sci-fi.

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 5133
Idlewild Recenze
Idlewild
Nick Sagan

9. dubna 2008, Piter
Nick Sagan je synem známého astronoma Carla Sagana, ale dosud zdaleka nedosáhl jeho popularity. Prozatím napsal pouze románovou trilogii, jejímž prvním dílem je právě Idlewild, jinak se věnoval spíše adaptacím pro StarTrek a zabrousil i do herního průmyslu.

Číst článek dál | Diskuze (1477) | Přístupů: 8497
Fantasya doporučuje 4 Fantasya doporučuje (staré)
Fantasya doporučuje 4
komiks, leden - březen 2008

8. dubna 2008, Robin Červeňák
První čtvrtletí je za námi a na komiksové scéně se stačilo urodit několik zajímavých děl. A protože nechceme v naší rubrice opomíjet ani tuto nedílnou součást fantastiky, nabízíme vám nabídku toho nejlepšího i z komiksů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3973
I hvězdy planou Recenze
I hvězdy planou
Poul Anderson

3. dubna 2008, E. Kocourek
Jak chcete vystavět dramatické napětí bez záporných postav? Kupodivu, Anderson to dokázal. Co ještě? Z bombastických upoutávek na zadní straně neplatí nic. Prostě typický pozdní Anderson. Spíše pohrávání si se čtenářem nežli manifest životního postoje. Solidní scifistický nadprůměr, nic víc. Bohužel také typický překladatelský šmej­d.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 5251
Magie pro začátečníky Recenze
Magie pro začátečníky
Kelly Linková

2. dubna 2008, Luboš Vachl
Přečíst, či nepřečíst? Dvě Nebuly, jeden Hugo, cena magazínu Locus, místo v prestižní výběrové ročence a pověst jedné z nejvýraznějších povídkových sbírek roku 2005. Pokud se při výběru knihy rozhodujete na základě dosažených úspěchů, měli byste mít v případě Magie pro začátečníky jasno. Těm, kteří vyžadují informace konkrétnějšího rázu, snad rozhodnutí usnadní následující text.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6368
Pergament Recenze
Pergament
Hal Duncan

31. března 2008, Jakub Malchárek
Alasdair Duncan. Umělec, či blázen? Grafoman, nebo vizionář? Feťák, nebo génius? Pergament rozvířil vlny literárních vod tak, že pobřežní vesničky se ve chvatu nestihly připravit na ohromnou vlnu tsunami, která je smetla z povrchu zemského a zanechala je v solí nasáklých troskách. Nová podivnost, tak podivná ve své podivnosti, až je to podivné. Pergament je unikát, a abyste jej pochopili, vžili se do něj, musíte se oprostit od všech předsudků, které se k této knize a jejímu autorovi vážou, protože nic, co si o Pergamentu přečtete, vás na něj nemůže připravit.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6209
Úvod do Honorverse 3 Profily
Úvod do Honorverse 3
rozbor ságy Davida Webera o Honor Harringtonové

28. března 2008, E. Kocourek
Nepředpokládám, že by čtenáři vyhledávali military sci-fi kvůli vypjatým sexuálním scénám. Ale co naplat, k military patří konflikt a násilí, a stojí-li na protivných stranách osoby opačného pohlaví, lze očekávat nějaké to násilí sexuální. Tím spíše, je-li každý třetí účastník konfliktu pirát a je-li i výskyt sadistů a úchylů značný. Způsob, jakým jsou tyto scény prezentovány (nebo naopak zamlčovány), může v kostce poskytnout obrázek o celkové úrovni díla.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5727
Sirotkův osud Ukázky z knih
Sirotkův osud
Sirotčinec 2

28. března 2008, Robert Buettner
Ve věku dvaceti pěti let generál Jason Wander bojoval v jediném konfliktu lidstva s cizí inteligencí a zvítězil. Teď se vrací domů… ale do čeho? Zoufalé národy Země, zbídačené škodami z války a enormními náklady na armádu, snižují své rozpočty na obranu. Tato nová celosvětová politika má jenom jeden háček – první mimozemská invaze byla pouze plán A. Nečekaně začíná opravdový útok – k Zemi míří obrovská flotila válečných lodí velkých jako celá města. Lidstvo má k zastavení invaze pouze jedinou funkční loď a jedinou guerillovou údernou jednotku – sebevražedné družstvo vedené Jasonem Wanderem. Sirotkův osud, pokračování military sci-fi Sirotčinec, vydá v dubnu nakladatelství FANTOM Print

Číst článek dál | Diskuze (7) | Přístupů: 4706