Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Psi Avalonu Ukázky z knih
Psi Avalonu
Doba temna 3

1. srpna 2008, Mark Chadbourn
Psi Avalonu se blíží… Protože oni jsou soumrak všech dní, když zavládne věčná zima a bohové se navzájem zničí v občanské válce, když se objeví mocní vetřelci ohrožující veškerý život. Poslední šancí lidstva jsou dva přátelé, rozdílní jako den a noc avšak spojeni společným cílem: Hunter, válečník, zhýralec a zabiják; Hal: bezvýznamný úředníček na úřadu vlády. Musí proniknout tajemstvím zahalujícícm mýty o králi Artušovi, aby našli spícího hrdinu, který vyjede z mlh legend, aby zachránili svět. Ale času už mnoho nezbývá. Protože až se psi Avalonu objeví, žádná naděje už nezbude… Knihu vydá nakladatelství Polaris v druhé polovině roku 2008.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 4532
Bivoj běsobijce Recenze
Bivoj běsobijce
Juraj Červenák

31. července 2008, Piter
Všichni patrně znají Jiráskovy Staré pověsti české a nikdo se patrně nedomnívá, že se uvedené příběhy udály přesně podle Jiráskova zpracování. Ani Kosmova kronika není příliš směrodatná, takže už se asi nedozvíme historickou pravdu, ale proč by se známé příběhy nemohly udát tak, jak nám předkládá Juraj Červenák?

Číst článek dál | Diskuze (13053) | Přístupů: 7665
Konec křížů Recenze
Konec křížů
Martin Moudrý

30. července 2008, Piter
Milovníci brutální akce se konečně dočkali, po mistrovi žánru Kulhánkovi a několika mizerných napodobeninách je na pultech další román, ze kterého kape krev, vykukují vytrhaná střeva a ukřižování se v něm považuje za relativně snadnou smrt. A všechno pochopitelně s nadhledem a humorem, který vás nutí hltat knihu do poslední strany, a ne odskakovat si na onu místnost podívat se znovu na poslední jídlo.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7617
Lovci kostí Recenze
Lovci kostí
Steven Erikson

29. července 2008, Martin Fajkus
Když nedlouho po vydání Měsíčních zahrad začal Steven Erikson mluvit o malazské Knize Padlých jako o desetidílném cyklu, mnozí čtenáři ho zprvu měli za snílka a fantastu. Ale už za několik let nejen jim dokázal, že to myslí opravdu vážně, když neúnavně chrlil jeden román za druhým. A nebyly to žádné tenké knížečky, ale pořádné „tlustospisy“, jež nikdy nešly pod 600 stran a často se blížily i tisícovce.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 16832
Návrat orků Ukázky z knih
Návrat orků
Orci 1

26. července 2008, Michael Peinkofer
Po mimořádném úspěchu Trpaslíků se k českým čtenářům vydávají orkové. I tentokrát z pera německého autora. Návrat orků měl v Německu stejný ohlas (překlad se dělal ze sedmého vydání knihy…) jako Trpaslíci, takže se snad budou líbit i u nás. Orci nejsou jen oškliví a krutí, ale také nápadití, vtipní a povolaní k něčemu vyššímu. Pověřeni tajným úkolem vyrážejí Balbok a Rammar, dva naprosto rozdílní bratři, k legendárnímu Ledovému chrámu Shakary a uvádějí do pohybu události, které jejich světem otřesou až do základů. Napínavě, vtipně a s vpravdě akčním nasazením zachycuje Michael Peinkofer v tomto románu nové a netušené stránky těch nejdivočejších stvoření v žánru fantasy. Knihu vydalo nakladatelství Fantom Print v překladu Svatavy Kretkové.

Číst článek dál | Diskuze (18) | Přístupů: 5279
Síň slávy evropské SF Recenze
Síň slávy evropské SF
James Morrow, Kathryn Morrow (eds.)

25. července 2008, Roman Paulík
Hodnotit tuto antologii je prakticky zbytečné. Od strany 13 až po stranu 26 se jeden ze sestavovatelů souboru, spisovatel James Morrow, podrobně rozepisuje nejen o vzniku antologie, ale také stručně klasifikuje jednotlivé povídky, zařazuje je podle tématu a způsobu vyprávění příběhu do různých směrů a poddruhů SF.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4191
Bouřková fronta Recenze
Bouřková fronta
Jim Butcher

24. července 2008, Vlastimil Vyplel
Kdyby se klasik amerických drsných detektivek Phil Marlowe „narodil“ v žánru fantasy, možná by vypadal podobně jako Harry Dresden, čaroděj/detektiv, který v Bouřkové frontě, první knize série, pátrá po původci vražd spáchaných pomocí černé magie.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6156
Vzdálené obzory Recenze
Vzdálené obzory
Gardner Dozois (ed.)

23. července 2008, Martin Bedeč
Konvenčnější spisovatelé science fiction povětšinou zasazují své příběhy do blízké budoucnosti, vzdálené jen desítky, někdy stovky let. Autoři progresivnějšího ražení se naopak nerozpakují vydat tisíce let po proudu času. Avšak představit si život, planety a náš známý blízký vesmír za miliony let je i pro vizionářské mozky stejnou výzvou, jako je výstup na Mount Everest bez kyslíkové masky pro horolezce: je jich spousta, ale vyvolených jen hrstka, a ještě menší hrstka se dokázala probojovat na stránky Vzdálených obzorů.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 34734
Anita Blakeová, královna zombií a lovkyně upírů Profily
Anita Blakeová, královna zombií a lovkyně upírů
rozbor série, jejíž čtvrtá část právě vychází

22. července 2008, Martin Fajkus
Ve světě, kde jsou upíři každodenní realitou, není mnoho lidí, kterých by se museli nemrtví obávat. Jsou přece rychlejší, silnější a dravější. Existuje však žena, jejíž jméno mezi nimi vzbuzuje nenávist, strach, a zároveň zvědavost. Přitom ta drobná černovláska nevypadá na první pohled nijak zvlášť nebezpečně. Upíři ale dobře vědí, proč jí přezdívají Popravčí. Přináší jim totiž smrt. Konečnou a definitivní. Seznamte se s Anitou Blakeovou…

Číst článek dál | Diskuze (133) | Přístupů: 13675
Cesta do fantazie aneb Chotěboř 2008 Reportáž
Cesta do fantazie aneb Chotěboř 2008
reportáž z letošního Festivalu fantazie

22. července 2008, Pavla Lžičařová
Ano, vypůjčila jsem si pro nadpis název jednoho výborného anime, ale tak dokonale to vystihuje letošní Festival fantazie, že bych těžko hledala vhodnější slova. Za fantazií se letos fanoušci vypravili už potřinácté a tentokrát jich přijelo rovných 1950. Bylo to sice o něco méně než vloni, ale i tak to stačilo, aby člověk na každém kroku zakopával o lidi se vstupenkami na krku v kteroukoliv denní či noční dobu. A jaké to bylo? Jedním slovem – fantastické!

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4791
Bivoj běsobijce Recenze
Bivoj běsobijce
Juraj Červenák

21. července 2008, Martin Fajkus
Staré pověsti české Aloise Jiráska patří už dlouhá léta k naší literární „klasice“, což mimo jiné znamená, že se s nimi musí tím či oním způsobem popasovat všechna dítka školou povinná, nejčastěji v rámci nepříliš oblíbené povinné četby. Prakticky každý tak zná pověst o příchodu praotce Čecha a ví, že vojvoda Krok měl tři dcery – Tetu, Kazi a Libuši, z nichž ta poslední kmeni jednu dobu dokonce vládla a do obecného povědomí vešla oním památným proroctvím – Vidím město veliké, jehož sláva hvězd se dotýká…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7137
Fantasya doporučuje 13 Fantasya doporučuje (staré)
Fantasya doporučuje 13
červen 2008 podruhé

21. července 2008, Martin Fajkus
Z mého pohledu jako zarytého milovníka fantasy byl sice červen měsícem poněkud poslabším, přesto se i v něm našlo pár titulů, které mě zaujaly a potěšily. Vyšel totiž nový Červenák, Neomillnerová či další díl příběhu mladé Teodory z pera Ann Downerové.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4121
Fantázia začína... Krátké zprávy
Fantázia začína...
časopis Fantázia, číslo 41

20. července 2008, Ivan Alakša
Každý správny popkultúrny hrdina sa raz vráti, aby mohol ponúknuť viac… Nielen s novým logom, v novej podobe, ale aj s novým obsahom a novými prispievateľmi prichádza časopis Fantázia vo svojej obnovenej premiére.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6660
S čím kdo schází Ukázky z knih
S čím kdo schází
Klopp Yggredd 2

18. července 2008, Alex Drescher
Povídková sbírka S čím kdo schází, již v nejbližších dnech vydá nakladatelství Leonardo, přináší další příběhy královského prokurátora Kloppa Yggredda, v nichž se mimo jiné setkáte s nejnebezpečnějším nekromantem, který touží ovládnout svět. Královský prokurátor je tak opět postaven proti temným silám a musí vynaložit veškeré své schopnosti, aby obstál. Cena knihy bude 249 Kč.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4939
Viktoriánské duchařské historky Minirecenze
Viktoriánské duchařské historky
Richard Dalby (ed.)

18. července 2008, Jakub Zahradník
Zlý šéfredaktor – málo místa – rychle na věc: Další retroantologie z Mladé fronty už není lokalizována místem, ale časem, a marná sláva, doboví autoři se moc nevytáhli.

Číst článek dál | Diskuze (99) | Přístupů: 6489
Mosazňák Recenze
Mosazňák
Neal Asher

17. července 2008, Miroslav Žamboch
Neala Ashera a jeho knihy není třeba představovat. Mosazňák patří do série univerza agenta Cormaka a lidského vesmíru řízeného umělými inteligencemi. Na scénu se kromě agenta lidské centrály Iana Cormaka vrací i hlavní záporná postava minulého dílu, bývalý člověk definitivně pozměněný džainskou technologií, biofyzik Skellor.

Číst článek dál | Diskuze (122) | Přístupů: 4897
Psí zima Recenze
Psí zima
Petra Neomillnerová

16. července 2008, Zdena Štouračová
Až dosud se mi vcelku úspěšně dařilo se s tvorbou Petry Neomillnerové míjet. Pod vlivem povídky Květ skály, vydané jako součást sborníku 2005: Česká fantasy, jsem měla pocit, že její produkce prostě není moje parketa. Takže jsem se jejím knihám raději vyhýbala, jenže pak mě jejich nesporný úspěch a všeobecné nadšení konečně vyprovokovaly k tomu zjistit, co na tom, krucinál, všichni vidí. Přesto jsem k nejnovějšímu kousku z její dílny přistupovala se značnými předsudky.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4944
Říše strachu Recenze
Říše strachu
Brian Stableford

15. července 2008, Martin Fajkus
Nakladatelství Laser-books nijak neskrývá své ambice přinášet českým čtenářům v rámci světové fantastiky poněkud hodnotnější díla, než je obvyklé komerční čtivo objevující se v regálech knihkupectví. Po úspěchu New weirdu proto přišlo s několika dalšími edicemi, z nichž zejména Mistrovská díla science fiction a Mistrovská díla fantasy už svými názvy jasně naznačují, že v nich není místo pro nic průměrného či obyčejného. Ba právě naopak.

Číst článek dál | Diskuze (864) | Přístupů: 6039
Čas mrtvého boha Minirecenze
Čas mrtvého boha
Ray Faraday Nelson

15. července 2008, Petr Holan
Jako základní inspirační zdroj Času mrtvého boha posloužily autorovi osudy pozoruhodného a nedoceněného umělce, básníka, vynálezce, rytce a mystika Williama Blakea. Jeho civilní životopis je sám o sobě dramatický, plný záhad, tajemství a otazníků stejně jako úžasných momentů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4781
Teorie strun: Koheze, ST Voyager Recenze
Teorie strun: Koheze, ST Voyager
Jeffrey Lang

14. července 2008, David Roy
Sice jsem mnohaletý fanoušek Star Treku, ale velkým příznivcem Voyageru jsem nikdy nebyl. Postavy se mi víceméně líbily, nicméně příběhy se zkrátka příliš nevydařily. Ptal jsem se sám sebe, zda si ještě někdy zkusím přečíst román z prostředí Voyageru. Naštěstí se ale dá napsat kniha z doby, kterou známe ze seriálu, tak, aby stála za to. Teorie strun: Koheze mezi tato díla patří.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 9144
Hellstromův úl Recenze
Hellstromův úl
Frank Herbert

11. července 2008, Martin Šust
Román Hellstromův úl patří k vůbec nejznámějším dílům Franka Herberta. Těžko říct, proč u nás nevyšel již dříve, snad díky tomu, že přednost dostávaly série – vždyť z celkem patnácti česky vydaných románů jsou jen tři samostatné. Jde o typicky „herbertovské“ dílo, v němž je jednotlivec pouhou figurkou ve hře zájmových skupin a špinavých intrik. Každý z hrdinů je postradatelný a smrt tu není ničím neobyčejným. V pozadí se pak autor dle svého zvyku zamýšlí nad ekologickými tématy.

Číst článek dál | Diskuze (68) | Přístupů: 4483
Kavárna šílenců Ukázky z knih
Kavárna šílenců
Anita Blakeová 4

10. července 2008, Laurell K. Hamiltonová
Animátorka Anita Blakeová je zákonnou popravčí upírů pro celou oblast. Jako expertka na nadpřirozené jevy spolupracuje i s místním Duchařským komandem, zvláštní policejní jednotkou specializovanou na nadpřirozené zločiny. Teď se setkává s řadou případů pohřešovaných lykantropů. A jako by pracovních problémů neměla až nad hlavu, musí současně řešit i potíže ve svém osobním životě… Čtvrté pokračování příběhů o Anitě Blakeové vydá nakladatelství Triton 17. července.

Číst článek dál | Diskuze (54) | Přístupů: 4933
Polomené světy, Atlantský harc Recenze
Polomené světy, Atlantský harc
Jan Pohunek

10. července 2008, Martin Fajkus
Spousta lidí si myslí, že věda a magie se vzájemně vylučují. Vždyť první staví na přírodních zákonech, zatímco druhá je porušuje. Jenže stačí změnit úhel pohledu či samotného pozorovatele a exaktní věda se rázem může jevit jako čirá magie, a naopak. Tato myšlenka je jedním z motivů, s nimiž si v románu s poněkud zvláštním jménem Polomené světy – Atlantský harc pohrává Jan Pohunek.

Číst článek dál | Diskuze (130) | Přístupů: 5782
Fantasya doporučuje 12 Fantasya doporučuje (staré)
Fantasya doporučuje 12
červen 2008

9. července 2008, Jiří Popiolek
První odstavec našich doporučení by se zhruba od března mohl vytvářet pomocí kombinace kláves CTRL+C a CTRL+V. Červen opět přinesl přetlak dobrých knih, ze kterých vybrat pět, respektive šest není vůbec jednoduché. Až si skoro říkám, že brzy nastane doba popřemýšlet, jestli by nebylo od věci přistavět na našem rodinném domku další patro, které by fungovalo čistě jako knihovna. Počet svazků, které doma mám, totiž neustále rychlým tempem narůstá…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3687
Nonstop Recenze
Nonstop
Brian W. Aldiss

9. července 2008, Ondřej Jireš
Brian W. Aldiss patří mezi vůbec nejvýznamnější spisovatele science fiction s velkým vlivem na vývoj samotného žánru. Už svým debutovým románem Nonstop nadchnul čtenáře i kritiku, proto není vůbec divu, že se kniha dostala do prestižní edice „Mistrovská díla SF“ nakladatelství Laser-books. Ba co dím, patří mezi nejlepší tituly, které v této knižní řadě najdeme.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6013
Příběhy pro Bastet Recenze
Příběhy pro Bastet
Michal Rybka

8. července 2008, Zdena Štouračová
Příběhy pro Bastet jsou debutovou sbírkou Michala Rybky, „známého redaktora PC herních magazínů“, jak praví obálka. Herní magazíny nesleduji, takže pro mě se jednalo o jméno zcela neznámé a netušila jsem, co od této sbírky očekávat. Název sám i ilustrace na obálce evokovaly atmosféru Egypta, i když spíše období dozvuků jeho slávy v koptské společnosti, nikoli klasickou dobu faraónů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4041
Exodus Ukázky z knih
Exodus
Hellgate London 01

7. července 2008, Mel Odom
Londýn 2038. Kdysi nádherné město je v troskách. Na obzoru se vzdouvá trhlina v tenké látce reality a pomalu začíná splývat s téměř nepřetržitě temnou oblohou. Svět, jak jsme ho znali, už není. Po zemi nyní kráčejí démoni, ztělesnění našich nejstrašnějších snů. Lidstvo, zahnáno do úkrytu v podzemních tunelech metra, se zoufale snaží přežít skutečně pekelnou apokalypsu… Román vydá v nejbližších dnech nakladatelství Fantom Print v překladu Jana Netoličky.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5662
Odvrácená strana nebe Recenze
Odvrácená strana nebe
Arthur C. Clarke

2. července 2008, Piter
Jméno Arthur C. Clarke je známé snad každému čtenáři science fiction. Autor patří spolu s Isaakem Asimovem a Robertem Heinleinem do Velké trojky spisovatelů technicky zaměřené sci-fi, která ukazuje technické pokroky v růžových barvách a do budoucna hýří technokratickým optimismem.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4818
Koniáš, Muž na stezce Recenze
Koniáš, Muž na stezce
Miroslav Žamboch

2. července 2008, Zdena Štouračová
Pokud jste se s Koniášem ještě nesetkali, asi jste v minulých deseti letech nežili v této zemi nebo jste ještě příliš mladí. Jestliže ovšem znáte sbírku Ostří oceli, v podstatě už znáte i tuto knihu. A pokud jste četli můj článek o Ostří oceli, který kdysi vyšel na Sardenu, v podstatě znáte i tento článek. Jedná se totiž vlastně o druhé vydání, knihy i článku. Ale přestože jsem dost opisovala, výsledek není, stejně jako kniha, zcela totožný.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6757
Časovír Recenze
Časovír
Vlado Ríša (ed.)

1. července 2008, Piter
Sbírky povídek různých autorů se nehodnotí snadno, i když je spojuje jedno téma – v tomto případě cesty časem. O cestách časem toho bylo napsáno již mnohé, i když většinu zápletek zapracoval již v roce 1895 do svého díla H. G. Wells. Jeho Stroj času je skutečně nadčasový a spolu s Válkou světů tvoří základy žánru. Ve sbírce Časovír se ovšem setkáme s moderními povídkami českých autorů, jejichž pojetí tématu se podstatně liší.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 5460