Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zub a spár, James Silke

Silke James: Posel smrti 3 - Zub a spár

Osudy barbara Gatha, Posla smrti, byly v originále spojovány především s obálkami Franka Frazetty. Nakladatelství Fantom Print se původní obálky nepodařilo získat. Otázka je, zda tato klasická heroic fantasy obstojí i bez nich. Odpověď – jako nenáročné čtení na dovolenou ano. Ze série čiší radost z psaní, která se přenáší i ke čtenářům. Tak se nadechněte. Zkuste si to užít. A vydejte se s hlavním hrdinou na cestu pouští Kitzaacké říše a džunglí Daangallu.

Zub a spár je třetí část čtyřdílné série. Gath se zde přidává k výpravě lovce odměn Gazula Velký tlapy. Ten touží polapit kočičí královnu Noon, kterou chce pro sebe získat velekněz Kitzaacké říše. A Gath má pomocí své přilby odstranit z cesty mocného šavlozubého tygra Chyaka, který Noon chrání. Jenže je to pravý důvod, proč Gazul Gatha najal? Nebo lovec odměn sleduje něco jiného, co se barbara dotýká daleko víc? Jaká je skutečná povaha nebezpečí, které na Gatha při střetnutí s Noon a Chyakem čeká?

Zub a spár je především akční jízda plná dějových zvratů. Linie příběhu samotného je přitom velice jednoduchá a přímočará a nijak nevybočuje z řady dalších žánrových titulů. Výprava prochází „pouští a pralesem“ a nakonec se všichni střetnou v závěrečné působivé a krvavé bitvě, kde je náhle mnoho věcí jinak, než se na počátku zdálo. Vše, co se odehrává do té doby, je postaveno na konfliktu Gazul – Gath. Ten v průběhu cesty narůstá do rozměrů regulerní války na život a na smrt. Při tom dochází k postupnému odhalování charakterů vedlejších postav, přihrávačů obou ústředních hrdinů. Na straně lovce odměn stojí Odokorové, krutí lovci schopní při magických rituálech přeměny ve zvířata. Gathovými souputníky jsou chlapec a stopař Billbarr a prostitutka Fleka, které barbar zachránil z Gazulova otroctví. Jejich motivace je však od začátku nejasná. Proto není jisté, kdo si vlastně zahrává s nebezpečnou temnou magií, jejímž cílem je barbara ovládnout a udělat z něj nemyslící otrockou loutku. A jestli je na vině opravdu „hlavní podezřelý“.

Silke je zručný řemeslník, navazující na tradice howardovské fantasy. Nic víc v tom netřeba hledat. A o nic víc ani autorovi nešlo. Kdybych měl sérii s něčím všeobecně známým srovnat, často mě překvapivě napadal Juraj Červenák. A to nejen jeho „conanovky“, ale i Sekera z bronzu, rouno ze zlata. Stejné pravěké prostředí, nebezpečná magie, krvavé rituály, otroctví, primitivní, pudová sexualita. Jen je to posunuté do jiného – pro české a slovenské čtenáře možná méně atraktivního prostředí tropického pásu. Jasně, Červenák je modernější, dnes se píše fantasy přeci jen trochu jinak než před dvaceti lety. A nejspíš je i lepší spisovatel. Ale ten prazáklad, jakýsi temný podtón, v němž zní dunění bubnů pravěkých kmenů a člověk je v souladu s mocnou přírodou, je u obou stejný.

Od Posla smrti nečekejte intelektuální hostinu. Vypněte mozek. Zkuste se při čtení jenom bavit. Pak se vám Silke bude líbit, napsané je to dobře.

  • James Silke: Zub a spár
  • vydal: Fantom Print, Ostrava 2009
  • přeložila: Zuzana Hanešková
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 208 stran / 189 Kč
29. května 2009, Lukáš Knetig

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Zub a spár

Zub a spár
Vložit do pytle na zboží  Koupit 189 Kč 132 Kč