Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zapomnění přichází přesně v čase 4:33, Cat Patricková: Zapomnění

cat-patrick-zapomneni

Ocitli jsme se ve světě středoškolačky London. Zvláštní jméno, zvláštní osobnost a ještě zvláštnější osud. Každé ráno se mozek London restartuje a její vzpomínky zmizí. Do jedné. Proto si od jisté doby vše zapisuje do deníku. A pokud vše, tak doopravdy vše. Zaznamenává každý detail z předešlého dne, a to od toho, co měla na sobě, až po to, co se dělo. Proč si ale začíná některé vzpomínky zase vybavovat a proč vidí, co se teprve stane? Vlastně se to docela hodí, dokud se ale do vidin nezačne promítat pohřeb. A jak to, že v nich chybí kluk, kterého miluje?

Hlavní protagonistka románu Zapomnění se každé ráno probudí a nepamatuje si nic z předešlého dne. K obnovení vzpomínek jí ale pomůže deník, který si nechává u postele a kam si zapisuje důležité věci, ale i drobné detaily. A do řádek plných vzpomínek a myšlenek začne pronikat i jméno Luke. Chlapec, který je tak krásný a téměř dokonalý, až by se dalo čekat, že osloví nějakou z Londoniných hezčích spolužaček. On se ale z pádného důvodu rozhodne pro ni. Začne se mezi nimi rozvíjet vztah a díky Lukovi London pronikne hlouběji do svých vzpomínek a zjišťuje, proč se v jejích vidinách o budoucnosti, ve snech a vzpomínkách, objevuje čísi pohřeb. Je snad její? Lukův? Její kamarádky Jamie nebo…

Pro některé může být kniha Zapomnění zklamáním, pro jiné zase přínosem. První, čím potenciální čtenáře zaujme, je působivá obálka a správně vábivá anotace. Ovšem tím to končí. Příběh má zajímavou myšlenku i zápletku, ale to všechno je pohřbeno směsicí stovek písmenek, která by se dozajista dala využít mnohem efektivněji.

Autorka psala se záměrem, aby se příběh dostal převážně do rukou teenagerům, přesněji řečeno teenagerkám začínajícím s touto literaturou, které doslova lační po téměř bezduché romantice a vysněném dokonalém páru. Pokud se mezi ně řadíte, potom je pro vás Zapomnění tou správnou volbou a o jeho koupi neváhejte. Pokud patříte ke skupině těch, kteří ocení reálnější rámec příběhu, potom to není nic pro vás. Postavy v knize jsou totiž neuvěřitelně šablonovité, mají nedotažený charakter a téměř předvídavé chování. London je typická hlavní hrdinka, které rodiče do vínku opomněli přisypat trochu špatných vlastností, aby byla lidštější, a oproti ní není její vyvolený, Luke, o moc lepší. Ten má pro změnu úchylku v okukování a v následném malování lidských uší.

Cat Patricková v pěti bodech

  1. Autorka knih pro mládež.
  2. Její kniha Zapomnění byla přeložena do 21 jazyků.
  3. Společnost Paramount se rozhodla na motivy knihy Zapomnění natočit film.
  4. Patricková žije se svým manželem a dvojčaty poblíž Seattlu.
  5. Bojí se zombie.

Je škoda, že Cat Patricková nevyužila několika stran navíc, a zatímco rozvinula fantazii v dějové lince, zapomněla na stejně zásadní vývoj charakterů postav. Protože právě postavy příběh utváří a dodávají mu šťávu. Trocha zdravého rozumu a reality pro dokreslení postav a vztahů mezi nimi by románu rozhodně neuškodila, třeba jít více do hloubky ve vztahu London a její kamarádky Jamie nebo v přehnané péči Londoniny matky. Na druhou stranu je třeba znovu vyzdvihnout nepředvídatelnost a originalitu příběhu. Opět se objevila jedna z mála knih, kde nestříká krev a nepopisují se zdlouhavé boje, a přitom se nenudíte. Napínavý děj a spád, s jakým je příběh psaný, vás stejně nutí číst dál.

Zapomnění oplývá dozajista zajímavou zápletkou, ale to k celkovému požitku ze čtení nestačí. Vše je až moc perfektní a uhlazené, což se vzdaluje skutečnému životu a realitě. Román rozhodně potěší náctileté čtenářky nebo ty, kteří touží po nenásilném a nenáročném příběhu na vypnutí.

  • Cat Patricková: Zapomnění
  • Argo, 2012
  • překlad: Lucie Simerová
  • 262 stran, cena: 259 Kč
16. října 2013, Marie Bubeníková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).