Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Za koncem série do hlubin nejtemnějšího jádra, Petter V. Brett: Jádro (Démonský cyklus 5)

Brett Peter V.: Démonská trilogie 5 - Jádro

Konec. Tentokrát opravdový. Nelze si nevšimnout, že Brett je tak trochu grafoman, což se projevuje nejenom na tloušťce knih, ale také o tom vypovídá fakt, že pátý díl ukončuje trilogii Démonského cyklu. Čtete správně, z původní trilogie se vylouply ještě další dvě plnohodnotné knihy, a ačkoli to zní úsměvně, tato trilogie opravdu čítá pět knih. Jádro je však oficiálně závěrečný díl velkolepé a epické výpravy do světa, kde po setmění ze země vyvěrají jadrnci, krvelační démoni, kteří roztrhají každého neopatrného člověka, který se neschoval pod ochranu magických chran.

Šarak ka, konečná válka s démony se blíží. Od doby, kdy Arlen „Osvoboditel“ Sedlák dal obyčejným lidem naději proti lidožravým jadrncům v podobě bojových chran, se situace s démony vyhrocuje. Jadrnci byli mnohem raději, když se jejich krmení ustrašeně třáslo za ochranou chran a nejlépe, když udělalo tu chybu a ocitlo se po setmění venku. Avšak okamžik, kdy jejich potrava vzala do rukou pochraněné zbraně a začala zabíjet své utlačovatele, démoni nesli velmi nelibě a brutalita a vztek démonů se stupňuje každým dnem.

Peter V. Brett v pěti bodech:

  1. Narodil se v New Rochell, stát New York, v únoru 1973. Studium anglické literatury a dějin umění zdárně ukončil na univerzitě v Buffalu roku 1995.
  2. Svůj první rukopis s názvem An Unlikely Champion ztratil, což podle jeho vlastních slov není žádná škoda.
  3. Kurz tvůrčího psaní fantasy absolvoval v roce 1999 a v něm napsal úvodní kapitolu Tetovaného. V 4. následujících letech rukopis zdokonaloval, ale až v roce 2008 kniha s velkým úspěchem vyšla.
  4. Kromě Démonské série napsal i sbírku povídek The Great Bazaar and Other Stories a novelu Brayan’s Gold.
  5. Se ženou a dcerou žije v Brooklynu, kde ve volném čase relaxuje nad komiksy i při hraní počítačových her.

Jadrnci však nejsou jedinou zhoubou pro lidstvo. Jedním z nejhorších nepřátel pro člověka je vždy člověk. Nepřekonatelné kulturní rozdíly mezi Seveřany a Krasijci se projevily v té nejhorší možné variantě, útoky a spoustou mrtvých na obou stranách. Jako kdyby válka se zplozenci pekla nestačila. V této prokleté době, kdy se noci zdají delší a jadrnci chytřejší a brutálnější, se však musí oba národy spojit, aby svět nepohltili démoni, kteří mají s lidskou rasou ohavné plány. Dva údajní Osvoboditelé, Jardir a Arlen, společně s Arlenovou družkou Rennou se rozhodli ukončit válku dřív, než začne. Sestupem do samotného Jádra, domova démonů… Dokáží zahodit staré křivdy, odsunout stranou odlišné náboženské přesvědčení a stát se opravdovými Osvoboditeli, kteří zabrání válce s démony?

Páté pokračování rozsáhle zakončuje příběh, jenž uchvátil hromady čtenářů po celém světě. Ačkoli by jeden čekal, že poslední díl bude nabit akcí, zvraty a epickým zakončením, opak je pravdou. Jako kdyby kniha byla Brettův potomek, kterého opatruje a je mu oporou při prvních krůčcích, až dospěje do stádia, kdy zde vystupuje jako milující rodič, který již dospívajícího syna s melancholií pouští z rodičovské náruče. Přesně tak může působit Jádro. Příběh, který musí skončit, ale ke konci dochází pomaličku, aby přišel co nejpozději. Není to však překážkou, kdo by přeci jen nechtěl v Brettově světě zůstat trochu déle?

Démonský cyklus

Peter V. Brett je brilantní vypravěč, který příběh promyslel do posledního písmenka. Rovněž nelze opomenout podrobné zpracování celého světa, včetně odlišných národů a jejich zvyků, s náboženstvím, vlastním jazykem a bohatou historií. Také si nejde nevšimnout fascinujících podobností se současným světem a děním, které plní stránky novin. Možná právě proto je v knize klasické upozornění, že jakákoliv podobnost se skutečnými osobami nebo místy je čistě náhodná a kniha je dílem fikce. Součástí románu je grimoár chran, včetně jejich nákresů s popisem – takový malý bonus pro nadšence. Neobsahuje však slovníček cizích pojmů, čtenáři si tedy budou muset rozpomenout na spoustu pojmů z Krasie, kterých je v knize požehnaně.

Celý Démonský cyklus lze doporučit všem milovníkům epické fantasy, tlustých bichliček, dobře napsaných postav a celkově všem, kteří se rádi ztratí v jiné realitě, kde odvaha jednoho člověka může změnit celý svět. Navíc je série konečně kompletní, takže ideální pro čtenáře, kteří rádi přečtou všechny díly na jeden zátah.

  • Peter V. Brett: Jádro (Démonský cyklus 5)
  • Triton, 2018
  • Překlad: Miroslava Polová
  • 752 stran, 529 Kč (v e-shopu Fantasye již za 476 Kč)
12. září 2018, Lýdie Hochmanová

Démonský cyklus 5 - Jádro

Démonský cyklus 5 - Jádro
529 Kč 476 Kč