Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vzdorovat dómu se příliš nevyplácí. Lidé jinak začínají umírat, Julianna Baggottová: Splynutí (Čistý 2)

Baggottová Julianna: Čistý 2 - Splynutí

Patridge, Pressia, El Capitan s Helmudem, Bradwell a Lyda pokračují v odhalování pravdy skrývající se v dokonalém dómu. Ten však nehodlá brát několik mladistvých na lehkou váhu. Záhy začínají mizet nečistí lidé… A to je teprve začátek.

Od chvíle, kdy se Patridge – jeden z čistých – dostal ven z dómu a prozřel, už uběhl nějaký čas. Již v něm nevidí tu dokonalost a svůj domov. Zničen otcovou zradou je připraven jej svrhnout, dát vše zase do pořádku a ukázat lidem, že doposud žili ve světě plném lží. Bude k tomu ale potřebovat pomoc.

Oproti Čistému, jehož vývoj byl velmi pomalý a nezáživný, je tato kniha naopak velmi čtivá, překvapující a doslova nadupaná akcí. Spíše než na samotné svržení dómu se zaměřuje na jednoho z hlavních čtyř protagonistů, a to přesněji na Presii. Ta se zdá být klíčem ke všemu. Po velkém odhalení na samotném konci Čistého se hrdinka se vydává za hledáním pravdy o své skutečné rodině, kterou nikdy nepoznala.

Autorka však dala prostor i ostatním postavám, které dovedla téměř k dokonalosti. Většina z nich získala větší prostor a čtenář tak může o každé z nich zjistit něco víc a vžít se do jejich kůže. Především Bradwell a El Capitan se stali zajímavějšími, než samotný Patridge. Jiné postavy jako třeba Lyda zde naopak působily zcela zbytečně.

Příjemným zpestřením knihy je snaha dómu zastavit skupinku vedenou Patridgem s Presií. Vzájemný boj dodává knize na dynamice a akčnosti. Čtenář tak nevidí příběh jen z jedné strany, ale zároveň má přehled o tom, co dóm podniká za účelem všechny zastavit, či dokonce odstranit a nečisté udržet v nevědomosti. Už jen samotný prolog má pořádný říz a nejednoho získá si nejednoho čtenáře.

Julianna Baggottová v pěti bodech

  1. Vyučuje na státní univerzitě na Floridě.
  2. Je spoluzakladatelkyní příspěvkové organizace Kids in Need – Books in Need.
  3. Je vdaná a má čtyři děti.
  4. Její knihy byly vydány ve více než padesáti jazycích.
  5. Své knihy publikuje i pod jmény N. E. Bode nebo Bridget Asher.

Splynutí je celé o hledání. Ať už postavy hledají samy sebe, svou rodinu, hvězdy na nebi nebo třeba cestu zpět do dómu. Velkou roli zde hraje odhodlání a samotný počátek cesty, který nemusí vůbec skončit dobře. Přesto všichni riskují životy, a to nejen pro sebe, ale i pro své přátele.

Série Čistý nepatří v Americe mezi ty nejoblíbenější postapokalyptické série a ani v České Republice si nezískala příliš velkou pozornost. Jde o velmi jedinečný a specifický příběh, kterému přijde na chuť jen někdo. Splynutí tak buď potěší, anebo zcela zklame, přestože jediné negativum na něm je to, že ačkoliv je hlavním cílem hrdinů svrhnout dóm, v závěru si na to v podstatě ani jeden nevzpomene a část děje tak zůstává stále nevyřešená. Splynutí je proto spíše jen vyplněním prázdného místa mezi Čistým a závěrem trilogie. V konkurenci známějších tematicky podobných sérií tak Julianna Baggottová bohužel nemá šanci.

  • Julianna Baggottová: Splynutí (Čistý 2)
  • Jota, 2015
  • překlad: Naďa Funioková
  • obálka: René Senko
  • 512 stran, 378 Kč (v e-shopu Fantasye již za 340 Kč)
18. dubna 2015, Lucie Želenská

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Čistý 2 - Splynutí

Čistý 2 - Splynutí
378 Kč 340 Kč