Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Volání krve musí uposlechnout vlkodlačí král, aby zabránil mučení a smrti mladé dívky , Nancy Gideon: Volání krve (Měsíční svit 4)

Gideon Nancy: Měsíční svit 4 - Volání krve

Detektiv Caissieová vyšetřuje vraždu a únos prostitutky. Indicie ukazují na sériového sexuálního vraha a C. C. vracejí do tragédie z mládí. Kvůli pátrání musí i s parťákem pracovat inkognito ve strip baru, což Maxe vytáčí k nepříčetnosti. Nejenže zasahuje do vyšetřování, ale musí vypátrat tajemné pronásledovatele, chránit nevlastního bratra i vlastní podnikatelské impérium.

Série paranormálních romancí Měsíční svit z pera Nancy Gideonové potěšila novým dílem všechny fanoušky sexy tvrďačky s policejním odznakem, Charlotte Caissieové. Ve čtvrtém svazku se vrací nejen ona, ale i její obdivovaný a proklínaný milenec, bývalý mafiánský zabiják Max Savoie.

V románu s názvem Volání krve přináší autorka milovníkům urban fantasy nejen populární vlkodlačí téma, obdivovatelům gangsterek z minulého století pěkně zamotané temné vyšetřování, ale na své si přijdou dokonce i ctitelé červené knihovny a pěkně šťavnatých lechtivých scén.

Nancy Gideonová v pěti bodech

  1. Získala bakalářský titul na Western Michigan University v oboru žurnalistika i historie a komunikace.
  2. Svou první knihu prodala již v roce 1987.
  3. Neomezuje se pouze na jeden žánr – píše příběhy historické, romány fantastické i pro ženy.
  4. Kromě série o detektivce Charlottě píše i cykly Romance to Die for, Romance with a Bite či Romance with a Past.
  5. Je matkou dvou dospělých synů a kromě psaní pracuje v právnické firmě.

Nejhoršími vraždícími stvůrami mnohdy bývají obyčejní lidé

Policejní vyšetřovatelka Charlotte Caissieová má zbrusu nový případ, z něhož se zvedá žaludek a stydne krev v žilách. Na ulici byla nalezena další mrtvola zohavené dívky, již někdo měsíc brutálně mučil. C. C. trápí nejen osud dívek, ale i hrůzné vzpomínky na vlastní zajetí. Také Max Savoie se ale musí postavit nebezpečí, jež pronásleduje ve stínech jeho, milovanou Charlotte, nově nalezeného nevlastního bratra a všechny kožoměnce, o které se stará. Stejně jako se musí vypořádat s krvavými obrazy smrti vlastní matky. Maxovi, bossovi místních vlkodlaků, vadí i to, že si jeho milá v utajení hraje na striptérku. Stopy vražd totiž vedou až k obchodníkovi s bílým masem. I Savoie však má své trumfy. Otázka je, zda bude mít čas je vynést.

Paranormální gangsterka se sériovým vrahem

Populární fantastická série Měsíční svit získala i u nás dalšího souputníka. Čtenáři si opět mohou užít příjemně vyváženou směsici tajemného nebezpečí, tragické minulosti, adrenalinového skrývání v mafiánském oblečku, paranormálna čpícího vlčí srstí a kriminálního vyšetřování brutálních vražd okořeněného drsným sexem.

Na rozdíl od minulého dílu nazvaného Krvavý úplněk, v němž hlavní akční téma spíše chybělo, je stěžejní námětová linie čtvrtého románu z cyklu Nancy Gideonové jasně daná. Nejpodstatnější je zde vyšetřování sériových vražd prostitutek, které je dostatečně atraktivní, aby mohlo tvořit účinnou protiváhu vedlejším liniím vyprávění.

Jsou jimi vlkodlačí problémy hlavního hrdiny a jeho nejasná minulost, nový Maxův příbuzný, podnikatelské nesnáze i obecně milostné nejasnosti mezi ním a Charlotte. Každý z problémů by byl samostatně jen drobnou komplikací, dohromady ale tvoří silný proud, nad kterým se nedá jen mávnout rukou. Vytváří navíc napětí bublající a sílící pod povrchem celého děje.

Díky němu čtenáři očekávají úder, který však jen tuší. Katastrofu, která může hlavní hrdiny knihy postihnout dnes, zítra, ale také až za dlouhý čas. Hlavní postavy se jí však jistě nevyhnou, ale až v blízké či vzdálenější budoucnosti.

Milenecká dvojice v obležení trablů

Dnes mají Charlotte i Max co dělat, aby se vypořádali s problémy, jež je tíží a hrozí jim ze vzdálené minulosti, popřípadě oběma házejí klacky pod nohy v přítomnosti. Také čtvrtý díl paranormální série spočívá v dynamice vztahu ústřední milenecké dvojice. Oproti jiným cyklům třeba Laurell K. Hamiltonové však Charlottino srdce patří beze zbytku Maxovi.

Tuhle „černobílou“ i černobílou dvojici pak nerozděluje další nápadník, i když Max dlouho žárlil na Charlottina parťáka, ale Savoieho mafiánská minulost a jeho příslušnost k dlačímu plemeni. A kožoměnectví je také zatím jediná paranormální proprieta, jíž se Měsíční svit může blýsknout. Jinak by se dalo říci, že leží žánrově na okraji fantastiky. Hlavním lákadlem série je bezesporu policejní pátrání, které jistě potěší hlavně obdivovatele krimi témat.

V porovnání s jinými literárními cykly, a třeba i předchozím dílem, by se Volání krve možná dalo číst i jako samostatná kniha. Na druhou stranu není důvod, proč se ochuzovat o předchozí díly. Ve srovnání s nimi sice přišel o některá tajemství, jež sobě navzájem i čtenářům vyjevily hlavní postavy, ale stále v ději zůstává dost nevyřčeného, aby to vystačilo ke zpestření či zamotání děje v dalších pár knižních svazcích.

Mnohé z nových informací totiž vzbuzují dříve netušené obavy a přinášejí další otazníky, jiné lehce naznačují mnohem širší souvislosti či rozvíjejí dříve zmíněné detaily, jež čekaly na rozpracování. I z toho důvodu si čtenáři mohou představovat nespočet dalších možných zápletek při čekání na nejnovější román cyklu.

  • Nancy Gideon: Volání krve (Měsíční svit 4)
  • Fragment, 2014
  • překlad: Olga Staníčková
  • obálka: Kamila Flonerová
  • 320 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
11. června 2014, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).