Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V Samarkandu by chtěl žít každý, Miroslav Žamboch: Samarkand

CF206762-3773-4304-95AF-C6F6247ED58A

Samarkand je podivné město, centrum stejně podivných vládců světa. Lidé už dávno ztratili svou svobodu a stali se pouhými hračkami v rukou (nebo v chapadlech) nových pánů. Ale občas se objeví někdo, kdo je schopen pár takových končetin o něco zkrátit.

Ten někdo je náhodou úplně obyčejný člověk. Má velice pěkné auto, útulný dům a nádhernou ženu, kterou nade vše miluje. Je šťastný a nic jiného od života nechce. Snad jedině, aby se jejich dítě narodilo zdravé. Jenomže klid a mír jsou dvě slova, která v Samarkandu nic neznamenají. Po jednom nešťastném pokusu o vloupání se hrdinova žena dostane do spárů bytostem, kterým záleží na jiných věcech, než je dobrý zdravotní stav prvorodičky. Takže bude na tomto obyčejném člověku, aby jim přišel vysvětlit, že jeho žena se vrátí domů a že nezáleží na tom, jak velká část města přitom musí lehnout popelem. Naštěstí pro čtenáře je jim to tak trochu jedno, takže se rozjíždí akční cesta za záchranou milované osoby. A nejeden žoldák při tomto výletu ukončí svůj kontrakt předčasně.

Miroslav Žamboch v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1972 v Hranicích na Moravě.
  2. Vystudoval ČVUT v Praze (Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská).
  3. Debutoval povídkou Zpověď válečníka.
  4. Spoluzakládal českou knižní sérii JFK a je autorem mnoha jejích dílů.
  5. Kromě psaní se zajímá o extrémní sporty, vojenskou techniku a chladné zbraně.

Cesta z bodu A do bodu B nebude jednoduchá. Rychlá, svižná a plná akce však ano. A velice zábavná. Tedy, ne pro všechny ty, kteří se pokusí hlavního hrdinu zastavit. Jak počty protivníků narůstají, začíná být jasnější, že onen člověk možná nebude zase tak moc obyčejný. Miroslav Žamboch zkušeně dávkuje jednotlivé informace v mezičase mezi dobíjením palných zbraní (a dobíjením nepřátel pochopitelně). Navíc se vyprávění prolíná se scénami, v nichž hrají hlavní roli protivníci z řad upírů a démonů. Děj tak dostává ještě další náboj, protože tady nejde jen o nějaké bezejmenné záporáky, jejichž jediným posláním je párkrát vystřelit, mávnout mečem a zemřít. Čtenáři mají možnost seznámit se s jejich motivy, a velké finále je díky tomu ještě grandióznější.

Miroslav Žamboch dokázal na dvou stovkách stran vystavět působivý akční příběh. Je až skoro škoda, když všechno skončí. Naštěstí lze po dočtení této literární jednohubky sáhnout třeba po románu Drsný spasitel, z jehož světa Samarkand vychází. Jedinou kaňkou na jinak výborné knize tak je pouze větší množství tiskových chyb.

  • Miroslav Žamboch: Samarkand
  • Triton, 2022
  • Obálka: Lubomír Kupčík
  • 208 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
1. prosince 2022, Tomáš R. Tokoš

Samarkand

Samarkand
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč