Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Třikrát barbar Conan v nesnázích, Robert E. Howard: Conan z Cimmerie 3

Howard Robert E.: Conan z Cimmerie 03 (modrá obálka)

Když se na noc ubytujete v podezřele levném hostinci, z nějž podle místních beze stopy mizí hosté, nemůžete čekat, že se v klidu vyspíte. Když se v hustém lese setkáte s vyhladovělým drakem, máte taktéž o zábavu postaráno. A není asi třeba vysvětlovat, co se stane, když se připletete k poměřování sil mezi vlivným panovníkem a mocným čarodějem. Ani ve třetím svazku francouzských komiksových adaptací si Conan příliš neodpočine.

Conan, svalnatý barbar z Cimmerie, je prototypem zarputilého, nezdolného válečníka, s nímž není radno zkřížit meče, respektive jemuž je lepší se raději klidit z cesty. Příběhy s ním patří do zlatého fondu fantasy literatury a staly se určujícími zejména pro podžánr tzv. příběhů meče a magie, tedy sword & sorcery. Úplně poprvé se Conan fanouškům představil ve 30. let minulého století, a přestože se čtenářský vkus od té doby dost změnil, postava černovlasého obra má stále co nabídnout. Svědčí o tom alespoň Conanova neutuchající popularita, zrcadlící se v četných knižních, filmových i herních adaptacích. Relativně nedávno se postavy ujalo i francouzské komiksové nakladatelství Glénat a rozhodlo se Conanovým příběhům vdechnout život mezi bublinami.

Znalcům asi není třeba připomínat, že francouzské adaptace ani zdaleka nejsou prvním pokusem o převod Cimmeřanových příběhů do komiksové podoby. Na americkém trhu vzniklo množství adaptací i nově zkomponovaných pokračování a český čtenář má vcelku dobrou výchozí pozici, aby si o nich udělal alespoň zevrubnou představu. V průběhu let totiž v tuzemsku vyšly jak některé starší conanovské komiksy ze 70. let, tak příběhy z počátku milénia, pod nimiž je podepsaný zejména scenárista Kurt Busiek (Avengers: Do boje!). A komu by to bylo málo, může zalistovat i v nejnovějších komiksech o Conanovi, které píše Jason Aaron (Avengers, Punisher MAX či Skalpy ) a které v češtině vychází péčí nakladatelství Comics Centrum. Francouzských zpracování se nicméně ujalo Argo a uvádí je na trh v rámci své už zavedené komiksové edice Argomiks. V pořadí třetí svazek Conanových příhod se s hrdinou pouští především do končin inspirovaných Orientem.

Tři příběhy, tři hrdinové, tři styly

Podobně jako v předchozích dvou svazcích čeká i tentokrát na čtenáře trojice povídek zpracovaná trojicí rozdílných scenáristů a převedená do vizuální podoby trojicí kreslířů prostřednictvím tří odlišných výtvarných stylů. Už po těchto slovech jistě kdekdo zpozorní, neboť jak známo, když tři dělají totéž, není to totéž. A skutečně se v mimochodem krásně vypravené, velkoformátové vázané knize setkáváme s trojicí odlišných Conanů, kteří se stěží mohou zavděčit všem.

Ten první Conan z povídky Rudé hřeby vypadá trochu jako špatně ostříhaný fanoušek bigbítu a rozhodně jeho účesu příliš neprospívá, když ve společnosti bojovnice Valerie v hustém lese narazí na draka a musí se před ním a jeho druhy rychle ukrýt za hradby podivného města. Statný Conan z povídky Lidé černého kruhu nosí líbivou zbroj a rudou suknici, vlasy mu vlají ve větru a celkově připomíná spíše hrdinu či generála z Dálného východu. K takovému závěru svádí i zapojení několika kreslířských prvků, které připomenou japonskou mangu. A pak je tu ještě Conan s masitými rty a šibalským úsměškem, prohánějící se do půli těla nahý v nočních ulicích pouštního města Zambuly, kde se chtě nechtě musí utkat s tajemnými Zambulskými stíny. Proč? Předně jde Conanovi o vlastní krk, nádavkem ale přibere i krk bezbranné, sličné a k tomu všemu úplně nahé tanečnice.

Jednotlivé komiksy vychází ze stejnojmenných původních textů Conanova stvořitele Roberta E. Howarda a neexistuje mezi nimi žádná přímá dějová souvislost. Kromě ústřední postavy je spojuje snad už jen inspirace Orientem – ať už máme na mysli horkým pískem zavátý arabský svět v obvyklém slova smyslu, který je nejhmatatelněji znát v povídce Zambulské stíny, či hornaté prostředí dnešního Afghánistánu, Pákistánu či severní Indie, jímž Conan prochází při svém tažení proti Lidem černého kruhu. Ke svazku tak nelze přistupovat jako k sérii nabízející jednotný a ucelený čtenářský zážitek, ale spíše jako k povídkovému souboru či antologii, v níž si sice každý najde to své, stěží bude ale se vším spokojen.

Neomalený sukničkář, ale taky fajn chlap

A jaký vlastně je tenhle francouzský Conan? Liší se nějak od své literární předlohy? A co čtenáři nabízí? Na tyhle otázky je asi nejlepší odpovědět nejprve krátkou poznámkou o tom, kdo to vlastně ten Conan je. Bojovník z Cimmerie se zrodil v prostředí brakové literatury 30. let. Jeho prvotním účelem bylo fascinovat senzacechtivého čtenáře a uspokojit jeho hlad po pořádné akci a nejlépe ještě nějaké té erotice. V tomto smyslu mají tedy jeho původní příběhy mnohem blíže k pulpové detektivce či hororu, které taktéž vycházely nejprve časopisecky, aby se teprve časem dostaly na stránky knih.

Francouzské adaptace se drží tónu těchto předloh, samozřejmě je z prostorových důvodů zjednodušují a někde snad i trochu tupí společensky ostré hrany. Přesto nelze přehlédnout, že Conan je z dnešního pohledu nejen dosti neomalený sukničkář se sklony k misogynii, ale taky celkem obstojný rasista. To samozřejmě nejde zazlívat francouzským scenáristům, neboť ti se pouze drží původní předlohy. Patří se nicméně potenciální čtenáře na tuto skutečnost upozornit.

Jinak je Conan vcelku fajn chlapík, hrdina zdánlivě bez bázně a hany, z něhož jeho vnitřní morální kompas činí veskrze sympatického protagonistu. Všechny tři příběhy se nesou ve velmi přímočarém rytmu, v případě Lidí černého kruhu možná zprvu až příliš ukvapeném, a hlavně se drží příslibu čtenáře bavit. Některé nesmyslné prvky, k nimž by jistě patřila i žena pobíhající nahá na ulici, protože prostě nemá čas přes sebe přehodit plášť, je jednoduše třeba brát s rezervou, o příležitostném oslím můstku ve scénáři ani nemluvě.

Co říct závěrem? Nejspíš tolik, že třetí svazek francouzských komiksových adaptací Howardových povídek rozhodně není špatný, platí ale daň za snahu uchovat kouzlo originálů netknuté. Scenáristy to totiž odřízlo od možnosti aktualizovat postavu Conana pro nové publikum a přizpůsobit příběhy více současným čtenářským nárokům. Velký formát a povedené grafické zpracování z knihy i tak činí ideální kousek pro sběratele i Howardovy fanoušky. Jen do historických análů se tenhle akční komiks na nabitém českém trhu nejspíš nezapíše.

  • Robert E. Howard: Conan z Cimmerie 3
  • Argo, 2021
  • Překlad: Richard Podaný
  • 208 stran, 598 Kč (v e-shopu Fantasye již za 598 Kč)
22. prosince 2021, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Conan z Cimmerie 03 (žlutá obálka)

Conan z Cimmerie 03 (žlutá obálka)
Vložit do pytle na zboží  Koupit   598 Kč

Conan z Cimmerie 03 (oranžová obálka)

Conan z Cimmerie 03 (oranžová obálka)
  598 Kč

Conan z Cimmerie 03 (modrá obálka)

Conan z Cimmerie 03 (modrá obálka)
  598 Kč