Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Superman se ocitá tváří v tvář otcovství. Poslední syn je širokoúhlou komiksovou akcí, Superman – Poslední syn

kol.: Superman - Poslední syn

Dlouhá léta si Superman myslel, že je posledním přeživším obyvatelem Kryptonu. Když však přímo v srdci Metropolis přistane modul s malým chlapcem, Kal-El je rázem nucen přehodnotit veškeré své představy včetně té, že nikdy nebude otcem.

Komiksový scenárista Geoff Johns (Green Lantern, Superman: Utajený počátek) a filmový režisér Richard Donner, jenž roku 1978 Supermana slavně přivedl na plátno, spojili v letech 2006–2008 síly a na rozsahu několika málo komiksových sešitů stvořili příběh skutečného posledního syna Kryptonu. Jmenuje se Lor-Zod, je synem padoucha generála Zoda a na Zemi se dostane coby součást Zodových velkolepých plánů na ovládnutí celé naší planety.

Nepřítel před branami

To však Superman zatím přirozeně netuší, a tak v něm malý a zjevně vyděšený chlapec nachází zodpovědného ochránce, který je dokonce ochoten posledního syna Kryptonu adoptovat. Americká vláda má však s vetřelcem vlastní plány a navíc se Clarkova manželka Lois Laneová na roli matky rozhodně necítí.

Naštěstí pro ni se situace velmi rychle překotí ještě k horšímu. Zemi napadne armáda kryptonských trestanců v čele s nebezpečným generálem Zodem. Chlapcův modul umožnil Zodově bandě únik z extradimenzi­onální Zóny přízraků, v níž byla dlouhá léta vězněna, a kryptonská sběř se ihned pustí do pustošení Metropolis. Aby měl Superman v boji s takovou přesilou vůbec nějakou šanci na vítězství, musí se spojit se svým odvěkým nepřítelem.

Tváří v tvář otcovství

Po Utajeném počátku se českému čtenáři dostává do rukou další Superman z dílny uznávaného příběhotepce Geoffa Johnse, tím však příbuznost obou booků prakticky končí. Zatímco Utajený počátek byl tradiční příběh o původu hrdiny (origin story) a táhl se od dětství až do dospělosti, Poslední syn se rozpíná na prostoru několika málo dní, zachycuje pečlivě uzavřenou kapitolu ze Supermanova života a nabízí více akce na úkor psychologie.

Geoff Johns v pěti bodech

  1. Geoff Johns se narodil roku 1973 v americkém Detroitu, v těle mu však proudí i libanonská krev.
  2. Komiksu propadl už jako malý, když u babičky na půdě s bratrem objevil krabici s příběhy Flashe, Supermana či Green Lanterna.
  3. Později řadu těchto hrdinů i sám oživil, jeho sešity o Green Lanternovi (Tajemství původu, Žádný strach a Pomsta Green Lanternů) vyšly také česky.
  4. Jako scenárista se podílel na několika dílech televizního seriálu Smallville.
  5. Od roku 2010 pracuje u DC jako šéf tvůrčího týmu, konzultoval tak mj. i scénář nového supermanovského snímku Muž z oceli (2013).

Přesto v Johnsově a Donnerově podání získává Superman překvapivě komplexní rysy. Sebevědomý muž, který v souboji s Bizzarem bez problémů vrhá autobusy, je nucen sklonit se před silou většiny, a dokonce zůstává zcela odkázán na pomoc bližních i těch, od nichž by to málokdo čekal.

Navíc je v osobě dorazivšího chlapce konfrontován nejen s vlastní minulostí, ale také se svými otcovskými pudy, které doposud nemohl rozvíjet. Coby mimozemšťan nemůže mít s Lois Laneovou vlastní děti a o to víc se upne ke kryptonskému chlapci: „Chceš se naučit létat?“

Širokoúhlý Superman

Komiks překvapí také poměrně netradičním rozložením jednotlivých oken. Namísto obvyklé orientace na stránku se dobrá polovina příběhu odehrává v širokém prostoru rozevřené dvojstrany, což může být zejména na počátku četby trochu matoucí.

Současně se tím však výtvarníku Adamu Kubertovi otevírá prostor k celoplošným ilustracím, jehož syn slavného Joea Kuberta obratně využívá. Samotná ilustrace je přitom spíše hrubá. Kubert příliš nedbá na detaily, mimiku v obličeji často přehání a celkově komiks trochu stylizuje, což by se možná víc hodilo k nějaké noirové detektivce než k Supermanovi. Navíc se zdá, že místy nedokáže odolat určitému superhrdinskému pozérství a je jen na čtenáři, zda jednotlivé Kubertovy kompozice interpretuje jako parodii či hold předchozí ilustrátorské generaci.

Geoff Johns s přispěním Richarda Donnera prokazuje, že dokáže sepsat příběh, který stojí nohama pevně na zemi. Poslední syn je nejen slušnou a přímočarou akční zábavou, ale současně pootevírá dvířka do další tajemné komnaty Supermanova srdce. Po Millarově povedeném what if komiksu Rudá hvězda je to jednoznačně největší supermanovské překvapení končící nakladatelské pětiletky.

  • kol.: Superman – Poslední syn
  • BBart, 2013
  • překlad: Martin D. Antonín
  • 160 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
5. října 2013, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Superman - Poslední syn

Superman - Poslední syn
499 Kč 449 Kč