Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Stephen King klame tělem, Outsider rozhodně není jeho nejslabším kouskem, Stephen King: Outsider

King: Outsider

Stephen King za svou spisovatelskou kariéru představil úctyhodný počet záporných postav, které vstoupily do literární historie. V Outsiderovi se skrývá jeden, který by mohl stanout po boku samotného Pennywise!

Pokud existuje člověk, který dokáže přinést uspokojující důkaz o přítomnosti člověka na dvou místech zároveň, bude to právě sám mistr knižního hororu. Stephen King v románu Outsider popisuje průběh vyšetřování, které obrátí poklidný život městečka Flint City naruby. V městském parku je nalezeno tělo jedenáctiletého chlapce a očití svědci okamžitě potvrdí přítomnost oblíbeného fotbalového trenéra Terryho Maitlanda.

Trenér je na základě sesbíraných svědectví obviněn a zatčen. Situace se zkomplikuje v momentě, kdy jsou Maitlandova alibi potvrzena a na povrch vyplynou nevysvětlitelné hádanky. Jak je možné, že se důkazy z místa činu shodují s DNA trenéra a další pátrání potvrzují pravost Maitlandovo alibi? Je možné, aby otec od rodiny byl schopný chladnokrevné vraždy a zároveň se ocitl na dvou místech zároveň?

Outsider je v pořadí šedesátým plnohodnotným románem mistra žánru a bez obav lze říct, že autor neztratil nic ze svého citu pro vytváření děsivých postav a práce s napětím. Román se časem může zařadit mezi Kingovo klasiky, neboť obsahuje již zaběhnuté trademarky a zároveň je dotahuje mnohem dál. I v tomto díle je v ústředním dění malebné městečko a typická americká rodina, která se ocitne v pařátech nadpřirozena.

Stephen King v pěti bodech

  1. Začínal jako knihovník v univerzitní knihovně v Maine.
  2. V roce 1973 debutoval svým románem Carrie, který je dodnes řazen mezi žánrovou klasiku.
  3. V roce 2017 vyšla filmová adaptace kultoního románu TO, který se zařadil mezi nejvýdělečnější horory všech dob.
  4. Se svým druhým synem Joem Hillem napsal krátkou novelu In the tall grass.
  5. V roce 2020 se českého vydání dočká román Institut.

S Outsiderem King po dlouhé době vystoupil z žánrového experimentování a napsal poctivý thriller s přidanou porcí nadpřirozena. Podobně jako v již klasickém románě Řbitov zvířátek, i zde se zaměřil na rozklad rodiny nadpřirozenem. Zatímco rodina Creedových vezme nadpřirozeno pevně do svých rukou, Terry Maitland a celé jeho okolí se stane rukojmím děsivých sil. Temnota obestírá hlavní postavy a tiše sleduje, jak se lidé snaží krvavý rébus rozklíčovat. Na pomoc je proto přivolána, fanoušky oblíbená, Holly Gibney.

King po dopsání detektivní trilogie s Billem Hodgesem avizoval, že by se fanoušci mohli v budoucnu dočkat samostatného románu s Holly. Nakonec se jako vedlejší postava objevila právě v Outsiderovi. Outsider začíná jako realistický thriller s jemnými prvky nadpřirozena, až do nástupu Holly, kdy se celkové vyznění knihy změní. Je zajímavé sledovat, jak King dovede elegantně sklouznout z jednoho žánru do druhého, aniž by narušil kontinuitu vyprávění. Právě v tomto ohledu selhávaly Růženky, a postupně díky tomu ztratily napětí a tempo. V případě Outsidera je tomu naopak a precizně vybudované napětí je v poslední třetině téměř nesnesitelné.

Outsider je tím nejlepším z Kingovo pozdní tvorby a má všechny předpoklady k tomu stát se stejnou klasikou jako Osvícení či Řbitov zvířátek. Právě tyto zmíněné romány mají podobné rysy. Zpočátku jsou profilované jako realistické thrillery s prvky nadpřirozena, až se postupně žánrově zcela promění. Outsider, stejně jako Růženky, ještě více utahuje volný fikční svět dohromady, a tak se zde najde prostor pro milé easter eggy. Tím největším překvapením je propojení s trilogií Mr. Mercedes. S vedlejší postavou Holly Gibney se King ostatně jen tak rozloučit nehodlá, a tak se s ní fanoušci budou moct setkat ještě jednou v povídkové sbírce If it Bleeds.

V současné době na HBO běží seriálová adaptace, která stejně jako předloha nepostrádá nic ze své děsivosti. Stephen King opět dokázal, že nepatří do starého železa a má stále ještě co říct.

  • Stephen King: Outsider
  • Beta Dobrovský, 2019
  • Překlad: Ivan Němeček
  • 500 stran, 469 Kč (v e-shopu Fantasye již za 422 Kč)
6. dubna 2020, Ladislav Svatoš

Outsider

Outsider
Vložit do pytle na zboží  Koupit 469 Kč 422 Kč