Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Spolek nemrtvých holek hledá svého vraha , Lily Andersonová: Spolek nemrtvých holek

Andersonová Lily: Spolek nemrtvých holek

Na pulty českých knihkupectví dorazil nový počin Lily Andersonové o partičce nemrtvých dívek, který je jako stvořený pro letní čtení u vody. Spolek nemrtvých holek v sobě kombinuje detektivku, nadpřirozeno a klasický dívčí román. Dokáže Mila Floresová přijít na to, kdo může za vraždu jejích momentálně nemrtvých spolužaček, které bohužel trpí ztrátou pamětí a na nic si nevzpomínají?

Fairmontská akademie je prestižní škola, ve které popularita znamená vše a hlavním snem všech studentů je získání Rauschova stipendia. Během jednoho týdne ale dojde k úmrtí tří prestižních studentek, které ho mají na dosah ruky. Mezi nimi je i Riley, nejlepší kamarádka Mily Floresové, která nevěří, že by byla Riley schopná spáchat sebevraždu. Mila se rozhodne učinit nevídané a pro její okolí nemožné – přivést svou mrtvou kamarádku mezi živé pomocí magie a zjistit, zda je její podezření ohledně vraždy pravdivé.

Kouzlo ale neprobíhá tak, jak si Mila představovala. Nebezpečná magie k životu nepřivede pouze Riley, ale také zbylé dvě mrtvé studentky, Daytonu a June, které Mila absolutně nesnáší. Až do jejich smrti jí totiž znepříjemňovaly život, jak se jen dalo. Mila a její nemrtvé přítelkyně mají týden na to, aby odhalily, kdo je zodpovědný za jejich smrt. Je tu však problém – ani jedna nemrtvá si nepamatuje, co se jí té osudné noci stalo…

Netradiční hrdinové

Spolek nemrtvých holek představuje první knihu, která Lily Andersonové vyšla v českém překladu, a to u nakladatelství Jota. Jedná se o samostatně stojící román bez jakéhokoli pokračování a je tedy ideální jednohubkou na jedno odpoledne. Autorka zasadila děj svého příběhu do reálného světa s nadpřirozenými prvky. Konkrétně se jedná o wiccu, kterou hlavní hrdinka a její kamarádka Riley praktikuje. Autorčin styl psaní je svižný, rychlý a velmi čtivý. Hlavním tématem je detektivní zápletka, v níž hrdinky hledají vraha. Kromě ní je tu i nějaká ta romantika, která poměrně temný příběh pěkně odlehčuje.

Lily Andersonová v pěti bodech

  1. V současnosti žije v Severní Kalifornii.
  2. Dříve pracovala jako školní knihovnice.
  3. Má řadu tetování s motivem divadelních muzikálů.
  4. Miluje rtěnky, Deadpoola a popcorn.
  5. V zahraničí jí vyšly i další knihy, The Only Thing Worse than Me is You a Not Now, Not Ever.

Kniha je vyprávěna v první osobě z pohledu Mily Floresová. Mila rozhodně není typickou hlavní hrdinkou dívčích románků – má nadváhu, kvůli níž ji ve škole šikanují a tvrdí o sobě, že je čarodějnice. Kromě Mily jsou poměrně netradiční i charaktery Xandera a Riley, kteří bydlí v pohřebním ústavu, jelikož ho vlastní jejich rodiče. Autorce se povedlo vytvořit řadu originálních a zajímavých postav, které si čtenáři jistě zapamatují a budou s nimi soucítit. Dalším plusem jsou i charaktery „protivných sprostých holek“, Daytony a June, které má čtenář možnost během příběhu lépe poznat a zjistit, že je v nich i něco dobrého.

Zombie tak trochu jinak

Mimo detektivní zápletku se autorka hodně zaměřila i na rozvíjení vztahů mezi postavami, především co se týče Mily a její nejlepší kamarádky Riley. Nechybí ani spousta vtipných hlášek, které s sebou přináší tlupa nemrtvých holek. I když se v podstatě jedná o zombie, Lily Andersonová toto téma zpracovala svým vlastním způsobem a ponechala svým hrdinkám možnost myslet. I když kniha vypadá na první pohled jako čtení určené pouze pro slečny, jistě si jej užijí i mužští čtenáři. Primárně asi osloví především teenagery, ale oblíbit si ji mohou i starší čtenáři, kteří hledají něco vtipného a oddechového.

Spolek nemrtvých holek svou atmosférou připomíná Mediátora od Meg Cabotové či epizodu Buffy, přemožitelky upírů, jak ve svém hodnocení poznamenala Zoraida Córdova, autorka knihy Labyrinth Lost. Na knihu jistě naláká i originální obálka, kterou má na svědomí Veronika Cágová a překlad Terezy Suché.

Spolek nemrtvých holek je vhodný pro všechny milovníky paranormálních příběhů, kteří hledají i něco vtipného a s kapkou romantiky.

  • Lily Andersonová: Spolek nemrtvých holek
  • Jota, 2019
  • překlad: Tereza Suchá
  • obálka: Veronika Cágová
  • 320 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
7. srpna 2019, Kateřina Kopišťová

Spolek nemrtvých holek

Spolek nemrtvých holek
298 Kč 268 Kč