Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Rekviem za úspěšnou dystopickou trilogii, Lauren Oliver: Rekviem (Delirium 3)

lauren-oilver-rekviem

Posledním dílem trilogie Delirium uzavírá Lauren Oliver další pozoruhodnou dystopii pro mládež. Autorka přivedla na svět, v němž je láska smrtelným virem, postavy, které si získaly nejednoho čtenáře a Rekviem je jejím posledním zásahem do jejich životů. Jak si poradila se závěrečným dílem?

Ve svém nejnovějším románu Rekviem se Lauren Oliver opět pouští do dvojitého vyprávění. Zatímco v předchozím díle děj rozdělila časově na Přítomnost a Minulost, tentokrát dává prostor hned dvěma důležitým postavám a štěpí děj mezi Lenin život v divočině a Hanin život po proceduře. Zatímco v předchozím díle byly obě roviny na stejné úrovni, v případě Rekviem tomu tak bohužel není. To, co činí román skutečně zajímavým, není linie příběhu, která by měla táhnout děj kupředu, totiž boj o přežití hlavní hrdinky, ale naopak promluvy její nejlepší kamarádky, vedlejší postavy a z lásky vyléčené Hanny.

Ačkoli je závěrečný díl velmi čtivý, za svým předchůdcem výrazně zaostává. Tam, kde byl druhý díl inovativní, překvapující a strhující, je poslední kniha pomalá, předvídatelná a laciná. Pandemonium je skvěle rozjetým prostředkem trilogie, který šlape jako hodinky, ale Rekviem je stejný jako jeho název, zdlouhavý a vleklý. Jeho konec je příliš uspěchaný a překvapí jen minimálně. Není dostatečně uvěřitelný, dostatečně vzrušující a postrádá to kouzelné „cosi“, co nutí čtenáře ještě chvíli setrvat v právě prožitém příběhu.

Není jednoduché uzavřít rozpracovaný a obsáhlý příběh na tak málo stránkách a Rekviem proto mohl být o něco delší. Přestože se autorka snažila dát všem postavám prostor pro ukončení vlastních příběhů, osudům některých z nich je přikládán až příliš malý důraz a vše tak působí nedořešeně. Na otevřených koncích není nic špatného, v případě Rekviem se však nejedná o otevřený závěr, ale zkrátka o konec špatně napsaný.

Lauren Oliver v pěti bodech

  1. Otcem Lauren Oliver je Harold Schechter, spisovatel a specialista na sériové vrahy. Její matkou je básnířka Kimiko Hahn.
  2. Oba její rodiče jsou profesoři literatury, kteří vedli své děti k vymýšlení příběhů již od raného dětství.
  3. Má spoustu koníčků od vaření přes cestování až k vymýšlení divných písní.
  4. Její knižní debut Chvíle před koncem vzbudil velmi pozitivní ohlasy.
  5. V dětství trávila čas psaním pokračování ke svým oblíbeným knihám. Jak sama říká, věnovala se fan-fiction ještě předtím, než tento pojem vznikl.

Rekviem je klasickou ukázkou odbytého posledního dílu, který někde na půli cesty k závěru ztratil všechen svůj potenciál. Některým čtenářům se skutečně může zdát, že tento díl ten poslední ničím nepřipomíná. Chybí dostatečná gradace děje, příběh postrádá pohyb a čtenář tak neustále na něco čeká, zatímco kniha končí a z velkého očekávání je velké zklamání. Nedostatek autorčiných zkušeností s delšími sériemi se na této knize podepsal.

Hodnotíme-li však sérii jako celek, je nezbytné říci, že je stále velmi zajímavým počinem v oblasti young adult dystopií. Ačkoli hned v úvodu neohromí přílišnou originalitou, najde si své stálé čtenáře a příznivce. Postavy jsou své, jejich jednání funguje a mají vlastní démony i motory a to vše je dělá velmi živé.

Přestože je Rekviem velmi průměrnou a nedopracovanou knihou, představuje stále poslední díl a ten si čtenáři jistě nenechají ujít, i když mu budou muset jeho nedostatky mu alespoň v omezené míře a s láskou k celé trilogii odpustit. Nezbývá než doufat, že příští román Lauren Oliver bude přinejmenším stejně působivý a technicky o něco lépe zvládnutý.

  • Lauren Oliver: Rekviem (Delirium 3)
  • CooBoo, 2013
  • překlad: Romana Bičíková
  • obálka: Petr Eliáš, Linda Marečková
  • 328 stran, 349 Kč
5. listopadu 2013, Jana Balharová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).