Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Punisher MAX v království žen. Účty si s Castlem vyřizují krvežíznivé Vdovy, Garth Ennis, Lan Medina: Punisher MAX – Vdovy

punisher-max-vdovy

O ženách se s oblibou tvrdí, že jsou tzv. něžné pohlaví. V nejnovějším Punisherově příběhu však musí něžnost ustoupit pomstě.

Má to svou vnitřní logiku. Pomstíte-li se za smrt vlastní rodiny na členech mafiánských famiglií, zatouží přeživší členové daných klanů pomstít se pro změnu na vás. Začarovaná horská dráha, z níž si lze vystoupit jen skrze bolestivou smrt.

Měření penisů po způsobu žen

Jenže většině bossů už Frank Castle podepsal úmrtní list, a tak mezi nimi zdánlivě není nikdo, kdo by se nelehkého úkolu zhostil. Do mužského měření penisů se tedy musejí vložit jejich ambiciózní manželky, nyní už vdovy, a dostat Punishera po svém.

Na jiném místě v New Yorku odvádí svérázný černošský detektiv Budiansky skvělou práci. Při nedávné střelbě v místní škole se obzvláště vyznamenal, když likvidací útočníka zachránil několik nevinných životů. To však nebrání jeho bělošskému kapitánovi, aby se po něm vozil a šikanoval jej. Útěchu nalézá policista jen v náruči vlastní ženy a novém případu.

A pak je tu ještě tajemná mladá žena, která do toho všeho zprvu neznámým způsobem zapadá. Dokonce je v celé té pavučině osudů uvězněná tak hluboko, že si její utrpení nelze dost dobře představit. Ona sama jej nedokáže vstřebat, a tak jej transformuje v násilí proti těm, kteří ji kdysi zranili nejbolestivěji.

Roztříštěnost newyorských osudů

V nejnovějším titulu MAX imprintu se Punisher vrací z Afghánistánu (Muž z kamene) do New Yorku právě včas, aby se stal obětí připravované léčky. Jenže spletenec jednotlivých osudů hraje v jeho prospěch a roztříštěnost svědčí i samotnému scénáři.

Ačkoliv dojde i na tradiční setkání gangsterů s olovem, rozkrývá scenárista Garth Ennis v této epizodě mnohem víc ze života svých hrdinů, ať už vrahů či jejich obětí. Naznačuje navíc, že linku mezi oběma póly lze velmi snadno překročit. Z obětí se často stávají vrazi a z vrahů oběti jiných vrahů. Slušný člověk jako detektiv Budiansky se musí mít neustále na pozoru, aby se z něj nestala zaslepená bestie.

Kromě toho navazuje Ennis na trend, který nastavil už v řadě předchozích knih, a zobrazuje globální problémy mezilidského soužití. Byl-li v Otrokářích tematizován obchod s lidským masem a novodobé otroctví, dostává se ve Vdovách ke slovu dětská pornografie a domácí násilí těsně následované celkovou kritikou machistické patriarchální společnosti.

Spoře osvětlený svět

Kresby se poprvé v sérii ujal Lan Medina, jehož styl se mírně liší od způsobu práce předchozích kreslířů, a tak si čtenář zejména na prvních stránkách musí trochu zvykat. Medinův přístup naznačuje návrat k silné realističnosti, která kupříkladu nadsazené kresbě Gorana Parlova (Barracuda) chyběla.

Garth Ennis a Lan Medina v pěti bodech

  1. Garth Ennis je původem ze Severního Irska a patří ke špičce současného velkonákladového komiksu. Byl několikrát nominován na Eisner Award, získal ji pouze roku 1998.
  2. Psal Soudce Dredda, Hellblazera či Punishera. Proslavil se zejména vlastními sériemi Hitman a Preacher/Kazatel, které hojně vycházejí i u nás.
  3. V češtině vyšly i jeho příběhy z 2. světové války Bitevní pole či anti-superhrdinský komiks Banda.
  4. Lan Medina je poměrně neznámý filipínský výtvarník.
  5. Kromě nového Punishera je možné jeho kresbu obdivovat i v sérii Mýty.

Snad vše se v tomto komiksu odehrává v noci, ve spoře osvětlených místnostech, sklepech, malých bytech a ponurých nemocničních chodbách, čemuž odpovídá i dominantní temné vykreslení jednotlivých scén. Jako by se Medina čtenáři snažil říct, že Punisher je jen malou svíčkou naděje v boji s pohlcující tmou organizovaného zločinu.

Jak už bylo naznačeno, Punisher tentokrát není středobodem celého příběhu, ale spíše uzlem, který sice jednotlivé dějové linky spojuje, bez pomoci ostatních je však nedokáže rozetnout. Krátkodobé odsunutí titulní postavy na druhou kolej se osvědčilo už u celé řady zavedených komiksových hrdinů a také tentokrát přivádí tato scenáristická klička čerstvý vzduch do rutinou zatuchlých zákoutí.

I v osmém číslovaném komiksu zůstává Punisher zarputilým mstitelem stojícím tváří v tvář zločinu, i v této knize se nešetří sprostými slovy, municí a sexuálními scénami. Přesto je díky širšímu záběru vdovská epizoda v lecčems odlišná než její předchůdkyně, a i díky tomu patří k tomu lepšímu, co dospělejší punisherovská série doposud nabídla.

  • Garth Ennis, Lan Medina: Punisher MAX – Vdovy
  • BBart, 2013
  • překlad: Richard Podaný
  • obálka: Tim Bradstreet
  • 168 stran, 399 Kč
7. prosince 2013, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).