Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Proroctví: Otázka života a smrti, Jamie McGuire: Proroctví (Prozřetelnost 2)

McGuire Jamie: Proroctví

Autorka Jamie McGuire, kterou čeští čtenáři mohou znát díky Krásné a Učiněné katastrofě nebo Červenému vrchu, napsala druhé pokračování trilogie Providence s názvem Proroctví. Tentokrát odbočila od romantického žánru i úspěšné zombie apokalypsy a zaměřila se na bytosti, jež obývají nebe a peklo.

V prvním díle Prozřetelnost si autorka nechala velmi dobře načatý materiál pro to, aby v něm mohla pokračovat v další knize. Nina Greyová je z útoku démonů ještě stále otřesená a navíc se v noci nevyspí, poněvadž ji trápí děsivé noční můry. Není divu, že potom usíná ve škole nebo vynechává odpolední docházení do práce. Její snoubenec Jared o ni má strach, ale na druhou stranu ví, že jediný způsob, jak porozumět těm divným nočním můrám a proroctvím, které s Ninou souvisí, je, že se postaví smrtelně nebezpečnému démonovi jménem Shax a ukradne mu démonskou Bibli zpět. Zvládnou i tentokrát střetnutí se Shaxem přežít?

Tenčí, přesto mnohem akčnější

Jamie McGuire se zde (a ani ve svých předchozích knihách) nedržela pouze jednoho žánru. Například v Červeném vrchu mixovala horor dohromady s postapokalyp­tickou new adult romancí. V Proroctví si na své přijdou hlavně fanoušci paranormálního žánru, kteří si potrpí na andělech a démonech a zároveň i milovníci young adult romancí.

Velkou záhadou je, že i když je tloušťkou Proroctví poloviční, jedná se o mnohem akčnější díl než Prozřetelnost, kde se autorka zaměřovala hlavně na tajemství mezi hlavními hrdiny, což následně zabralo pomalu celý příběh. Nehledě na to, že kromě ústředních postav, které čtenáři mohli důkladně poznat v Prozřetelnosti, se autorce podařilo dát více prostoru i charakterům vedlejším.

Ať žijí vedlejší postavy

Nina si tak zvykla na společnost svého andělského miláčka, že teď, když má jít Jared něco udělat, zůstává Nina sama jen se slzami v očích. Jared je, stejně jako v první knize, stále ten nejkrásnější kluk s vypracovaným tělem, jaký může existovat. Kvůli své lásce je ochoten riskovat vlastní život. V bojích mu často pomáhají jeho dva mladší sourozenci Claire a Bex, kterým dala autorka tentokrát mnohem více příležitostí se zapojit do děje.

Jamie McGuire v pěti bodech

  1. Narodila se v Tulse, Oklahoma.
  2. Navštěvovala Northern Oklahoma College, University of Central Oklahoma a Autry Technology Center, kde promovala s titulem v oboru Radiografie.
  3. Jamie nyní žije v Enid ve státě Oklahoma, se svými třemi dětmi a manželem Jeffem, který je skutečný kovboj.
  4. Sdílejí svých 30 akrů s pěti koňmi, třemi psy, kohoutem a kočkou.
  5. 4. 6. 2015 u nás vyšla bonusová kniha její série Beautiful s názvem Nádherná svatba.

Claire je chytrá dospívající dívka, jež musí dohlížet na svého člověka Ryana. Ryan je odvážný a někdy i pěkně tvrdohlavý kluk, který si stojí za svým a nedá si všechno tak lehce rozmluvit. Claire to s ním proto nemá moc jednoduché, ale to nejtěžší na ně teprve čeká. Za to nejmladší Bex působí přímo „k sežrání“. Sice je ze všech nejmladší a na holky ještě nemyslí, ale to on svými vtipnými hláškami celý děj jen oživuje a čtenář se tak těší na další scénu, kde se zase objeví.

I když první díl nebyl zrovna tím nejlepším začátkem paranormální série, aby čtenáře mohl dost nalákat na pokračování, určitě by byla škoda nedat Proroctví šanci. Nejen, že vedlejší postavy strčí věčně ufňukanou Ninu do kapsy, ale kniha ubíhá dopředu velmi rychle. Nemá moc hluchých míst, kde by se nic nedělo a mezi tou vážností a napětím nechybí ani krapet vtipu, o který se Bex vždy rád postará.

  • Jamie McGuire: Proroctví (Prozřetelnost 2)
  • YOLI, 2015
  • překlad: Andrea Vašíčková
  • obálka: Soňa Šedivá
  • 296 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
18. června 2015, Lenka Srolová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Proroctví

Proroctví
249 Kč 224 Kč