Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Projde Conan všemi dvanácti branami pekla?, Juraj Červenák: Conan a dvanáct bran pekla

Larssen Thorleif alias Červeňák Juraj: Conan a dvanáct bran pekla

Conan, dnes již legendární postava z pera nesmrtelného Roberta E. Howarda. Tento nepřehlédnutelný Barbar znamená pro mnohé starší čtenáře fantastiky tolik, co pro dnešní mládež Harry Potter nebo Twillight. Na jedné straně vynášený do nebe, na té druhé zadupávaný do pekla pro svou infantilnost a jednoduchost. Jedno se mu ovšem upřít nedá. Jeho popularita umožňuje, aby se nejeden spisovatel znovu vydal do Hyborie, aby poslal Conana na další dobrodružnou výpravu.

Už je tomu deset let, co poprvé vyšel Červenákův Conan a dvanáct bran pekla. Tehdy ovšem ještě pod pseudonymem Thorleif Larssen. Doba je to vskutku dlouhá a již nějakou dobu je toto Conanovo dobrodružství vyprodáno. A tak aby fanoušci nebyli ochuzeni, se Robert Pilch z Brokilonu rozhodl o nové vydání této conanovky, tentokrát vydané už pod Červenákovým pravým jménem.

Ďuro, jak je známo, již nějaké zkušenosti s Conanem měl. Známé jsou například jeho knihy Conan nelítostný a Conan a svatyně démonů. Do třetice tento slovenský autor zavádí Conana na výpravu do tajemné Stygie v povodí řeky Vedžo. Červenákovi fanoušci jsou již jistě zvyklí na háv, do kterého autor Conana obléká. Oproti Howardovi se liší celkově temnější a zlověstnější atmosférou, prosycenou hektolitry krve a vnitřností.

Juraj Červenák v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1974 Banskej Štiavnici.
  2. První knihy vydal pod pseudonymem Thorleif Larsson a George Callahan.
  3. Napsal několik příběhů s Conanem (Conan Nelítostný, Conan a svatyně démonů, Conan a dvanáct bran pekla).
  4. Napsal dva časopisecky vydané romány na pokračování (Chřestýš Callahan a brána duchů a Sekera z bronzu, rouno ze zlata).
  5. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří krom cyklu o Černoněžníkovi i dvojice trilogií Dobrodružství kapitána Báthoryho a Bohatýr.

Tentokrát slavný fantasy hrdina spolu se svými kumpány získal informace o ukrytém pokladu dávného vládce z Údolí stínů. Ale jak to tak bývá, nic není tak jednoduché, jak to vypadá, a tak netrvá dlouho a Cimmeřan se zaplete do chystajícího se konfliktu mezi Stygií a Mennefisem. Na čtenáře tak čeká příběh plný napětí, akce, kouzel a krve.

Jinými slovy další klasická conanovka, ve které si každý fanoušek příběhů z Hyborie přijde na své. Chybět nebudou epické bitvy, při kterých potečou hektolitry všeho, na co si jen vzpomenete. Pro něžnější pohlaví se navíc najde i trocha té romance, protože by to nebyl Conan, aby se nepodíval pod sukni, popřípadě zbroj nějaké té spanilé krásky či bojovnice. U Conana snad ani nikdo nemůže očekávat nějaké hloubavější zamyšlení nebo větší rozbor postav. Přeci jen je to hora masa s mečem v ruce a o to tu jde především.

Červenákova Conana lze doporučit všem fanouškům Cimmeřanových dobrodružství, kterým původní Howardův barbar připadal málo zvrácený a krvavý. Jedná se o dílko, které se rozhodně řadí k tomu lepšímu, co v cyklech o Conanovi vyšlo. Pokud chcete klasické fantastické čtení s krvavou příměsí, směle do toho.

  • Juraj Červenák: Conan a dvanáct bran pekla n. v.
  • Brokilon, 2013
  • obálka: Michal Ivan
  • 272 stran, 238 Kč (v e-shopu Fantasye již za 214 Kč)
7. října 2013, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Conan a dvanáct bran pekla

Conan a dvanáct bran pekla
  238 Kč