Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pevnost 11/2013: Kterak Ender praštil Katniss vikingským kladivem,

pevnost 11 2013

Zatímco kinosály letos na podzim svědčí náctiletým a fanouškům Marvelu, nakladatelé začínají pomalu, ale jistě na pulty knihkupců skládat ty největší předvánoční pecky. Nová Pevnost poskytne návod, po čem sáhnout, a co radši hodit do kbelíku laciné krve. Pardon, do koše.

Tak je to tady. Thor vzal zase do ruky kladivo, na plakátech se mu do objetí vnutila hezká slečna a Marvel už zase jede. Velké téma nové Pevnosti tentokrát řeší komiksového hrdinu, který vzešel ze severské mytologie a teď si podruhé uzurpoval i samostatný akční film. Na zoubek se mu v listopadovém čísle podívá Josef Horký a ohodnotí ho sympatickými osmdesáti procenty. K tomu redakce dodá i přehled komiksové historie Thora a rozhovor s Tomem Hiddlestonem, který ztvárnil kluzkého Lokiho.



Andres Adam: Wetemaa - Koruna Élladu
No a protože je třeba železo kout, dokud je ještě žhavé, pustil se tým, který se stará o magicko-historickou sekci Pevnosti do těch pravých nordických hrdinů – do Vikingů. Tenhle národ v raném středověku sjezdil nejen celou přímořskou Evropu a povodí ruských řek, ale (jak všichni víme) zabrousil i do Ameriky. Jak to vlastně s nimi bylo? A jak vypadal jejich božský panteon? To prozradí Míla Linc a Petra Neomillnerová k tomu navíc přidá i pár základních informací o magických runách (a taky jejich spojení s hitlerovským Německem).

Od hrdinných a krvežíznivých seveřanů už je pak jenom kousek k hrdinským ságám. V nové Pevnosti se totiž redakce zaměřila i na základní kus české historické fantasy literatury, sérii Wetemaa od Adama Andrese, respektive Veroniky Válkové. Třebaže se jedná o příběhy z fiktivního světa, v epické šíři Vikingy skoro předčí.

Card Orson Scott: Enderova hra
Zase se vraždí teenageři

Současná doba přeje i teenagerům, kteří si potřebují vybouřit hormony. Nebo je to trochu jinak? Do kin přijde v listopadu zfilmování druhého dílu Hunger Games, kde se náctiletí urputně vzpírají dystopickému režimu, který je v prvním díle nutil bojovat na život a na smrt v karikatuře na VyVolené a Velkého bratra.

Velkou pozornost samozřejmě přitahuje i filmové zpracování románu Enderova hra amerického spisovatele Orsona Scotta Carda, který od jeho vydání patří mezi přední autory science fiction vůbec. Boris Hokr dal filmu index očekávání 70 %, a tak si i čtenáři Pevnosti budou hryzat nehty a čekat, jestli to tak skutečně dopadne.

Když nepočítáme nějaké ty rozjuchané teenagery z minirecenzí na mangu a anime a jednoho devatenáctiletého z knihy Rozděleni časem – Bouře, posledním mladým hrdinou listopadové Pevnosti je hlavní postava fantasy povídky Šilhavá láska od Míly Lince. Ten se totiž v době, kdy nejmenovaným hlavním městem cloumá nadšení z velkého rytířského turnaje, zamiloval do krásné dcery váženého občana. A samozřejmě o ni bude muset bojovat, což pomocníkovi z knihovny nepůjde zrovna nejlépe. Jak je u Lince zvykem, představuje jeho povídka perfektní skloubení obyčejných, ale sympatických postav, věrného pseudo-historického pozadí a odpočinkového lidského příběhu s trochou napětí, který pobaví.

Hlávka Jan & Vybíralová Jana: Algor 1 - Mráz a hry
Je listopad, tak se pojďme bát

Mnohem temnější atmosféru ve druhé listopadové povídce vystavěla Božena Čechalová. Nejde sice o horor, ale i ze sci-fi dystopie Černá rukavice zamrazí. Městem budoucnosti, jehož totalitní režim chrání obyvatelstvo proti globální radiaci, tu pobíhá muž s partou pronásledovatelů v patách. Z tuctově a pomalu se rozbíhajícího příběhu bez přímé řeči se nakonec vyklube text s několika dějovými zvraty, zvládnutými dialogy a velmi zajímavou, byť dystopicky depresivní pointou.

Hororu, kterému podzimní atmosféra za oknem sluší, dala Pevnost prostor i v listopadovém TOP 5+1, kde představuje filmové horory, jež se odehrály podle skutečných událostí. A když už jsme u toho děsu na stříbrném plátně, v kinech se objevilo nové filmové zpracování famózní Carrie od Stephena Kinga. Třebaže film jako takový propadl, původní knihu připomene retrorecenze v Knižním kompasu. Knihou měsíce se navíc stala studená space opera Mráz a hry od zkušeného autorského dua Jan Hlávka a Jana Vybíralová, takže i tady si mohou čtenáři přijít na kapku napětí. A kdyby jim nestačilo ani to, mohou se ztratit v herním plánu deskovky roku Magický labyrint. Co víc si takhle v listopadu přát?

Vilma Kadlečková: Mycelium 1 - Jantarové oči

Dále v čísle 11/2013

  • Vysoko hodnocená manga o samuraji Vagabond
  • Článek o psychotronické české sci-fi pentalogii Mycelium
  • Dvě fantasy z pera ženských autorek: Soumrak království a série Horečka
  • Rozhovor s Michaelem Broncem o antologii Prokleté knihovny
  • TOP 10 nejlepších herních zbraní
  • Recenze na GTA V, remake Zeldy nebo preview Assassin’s Creed IV
  • Sci-fi postapo LARP Střepiny
  • Urban fantasy RPG Lovci démonů
29. října 2013, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).