Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ostravský patriot stojící u zrodu webu Fantasya.cz , rozhovor s Jiřím Popiolkem

moje profilovka

Jiřího Popiolka známe v současnosti jako uznávaného publicistu, redaktora časopisu Pevnost, redaktora nakladatelství Fantom Print a jeho webu Fantasya.cz (Fantasyi v letech 2006–2010 šéfoval). Dříve působil v časopise RAMAX a Magazínu F&SF. Jako jazykového korektora ho najdeme v tiráži bezpočtu fantasy a sci-fi knih. Jenže knižní svět není jediný, jímž se ubírají jeho kroky…

Jiří Popiolek se narodil a pracuje v Ostravě, bydlí v Budišovicích. Vystudoval Ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské, skoro patnáct let pracoval jako středoškolský učitel informatiky na Matičním gymnáziu v Ostravě. Zadáte-li si do nejmenovaného českého vyhledávače jméno „Jiří Popiolek“, vyjedou vám nejen odkazy na knižní recenze a články na webech Fantasya.cz, Fantasyplanet.cz a další, ale také odkazy na internetové noviny OstravaBlog.cz, pro které Jiří psal především články o sportu, o fotbalovém Baníku obzvlášť, či na divadelní soubor Tajfun Matičního gymnázia.

Takže první otázka se mi nabízí přímo sama: Co ty a Ostrava a Baník? Je to nerozlučitelné spojení?
Ostravu mám rád a dá se říct, že jsem opravdový patriot. Sice teď bydlím zhruba dvacet kilometrů od ní, ale pořád na ni nedám dopustit. Narodil jsem se tam, víc než třicet let žil a pořád se v ní několikrát týdně objevuju, takže není divu. A s Ostravou jde ruku v ruce i ten Baník. Mně se fotbal líbí obecně (daleko víc než třeba hokej – vždyť i v Budišovicích, kde teď bydlím, zažívám svůj vlastní Okresní přebor, protože jsem v předsednictvu místního klubu), a když mě otec v mých pěti letech vzal poprvé na Bazaly, to s Baníkem hrál zrovna Bayern Mnichov, bylo o mém fanouškovství rozhodnuto s definitivní platností. A to je pak vztah na celý život, s tím člověk nic nenadělá (smích). Legrační je na tom to, že jinak jsem jednoznačně individualista a vůbec nemám rád jakékoli sdružování, organizace, spolky a podobné kolektivní aktivity typu Dovolená s Andělem, kde má člověk někým předepsáno, jak se má vlastně bavit. Jenom ten fotbal je v tomhle výjimka potvrzující pravidlo, tady jsem přesvědčený klubista.

Nemám rád jakékoli sdružování, organizace, spolky a podobné kolektivní aktivity typu Dovolená s Andělem

Nemáš rád sdružování, ale stojíš za divadelním spolkem Tajfun Matičního gymnázia. To je další výjimka? Jak ses vlastně dostal k divadlu? Ono to zas v takovém rozporu není, protože Tajfun jako ryze studentské divadlo jsem s kamarádem zakládal, celou dobu vedl a přes různé peripetie, vzlety a útlumy jej společně s několika dalšími dnes už zasloužilými členy dotáhl až k dvacetiletému výročí, které oslavíme na jaře. Jinak řečeno – divadlo je sice „kolektivní“ aktivita, ale tím, že jsem celou dobu měl přímý a vcelku zásadní vliv na to, co a jak se v něm bude dělat, nikdy jsem neměl pocit, že jsem kamkoli tažen proti své vůli, případně že se musím nějak zvlášť komukoli přizpůsobovat. Do divadla jsem chodil odmalička a rád a přímo do zákulisí jsem se dostal na gymplu, když spolužákova matka baletka zařídila mně a několika dalším klukům z našeho ročníku v divadle brigádu – dělali jsme v operách statisty, to jsou takové ty mlčenlivé postavy, co občas hrajou stráže, vojsko a podobně. Vydrželo nám to zhruba sedm let, a protože divadlo jako takové je magický prostor, kterého se člověk těžko zbavuje, když už do něj jednou nakoukl, vznikl posléze pod vlivem Kleinových Básníků nebo Cimrmanů Tajfun. Podotýkám ale, že v Tajfunu jsem nikdy neměl herecké ambice, protože hrát opravdu neumím, a vždycky mě spíš bavilo realizovat se autorsky nebo po organizační stránce.
Tajfun_93_02

S jakým představením v současnosti Tajfun vystupuje? Hrajete jen v Ostravě nebo zajíždíte i do okolí?
On se Tajfun teď od jara po zhruba dvou až tříleté nečinnosti zase nadechuje k věcem příštím a jeho aktivita pozvolna stoupá. Děti samy dělají workshopy, dva kluci dokonce napsali hru, která měla právě na jaře premiéru, v červnu bylo několikadenní soustředění v Beskydech, no a obnovili jsme zase spolupráci se sborem na gymplu a po deseti letech oprášili muzikál Jesus Christ Superstar. Vše zatím směřuje k březnové až dubnové čtyřdenní přehlídce k dvaceti letům, po které se rozhodneme, jakým směrem to povedeme dál, ale rozhodně už víme, že nějaké to „dál“ bude.
A co se týče výjezdů mimo Ostravu, nechci nic zakřiknout, dokud to není pevně odklepnuté, ale pracuje se na nich. Sice se už asi nepodaří, aby se Tajfun jako před lety stal součástí česko-polsko-německého projektu, s nímž jsme byli v Drážďanech a Wroclavi, ale tuhle generaci, která je skvělá, určitě nechci o několikadenní akce ochudit. Na ty se vždycky vzpomíná nejvíc.

Jeden z hlavních důvodů, proč jsem se na tuhle práci dal, byl můj vrozený odpor k tomu chodit na určitou hodinu do práce

Pojďme na pole, na němž tě čtenáři Fantasye znají nejlépe. Jak ses dostal k fantastice jako literárnímu žánru? Měla některá kniha či autor na tebe speciální vliv?
K fantastice jsem se dostal stejně jako k fotbalu přes otce, který byl vášnivý čtenář prakticky čehokoli, co v té době u nás vycházelo, tedy i sci-fi. (To jsem podědil po něm, proto teď docela hořekuju nad tím, že mi na jakýkoli jiný žánr kromě fantastiky už moc času nezbývá a ztrácím přehled.)
A myslím, že vzhledem k tehdejší omezené nabídce se můj výběr „favoritů“ nebude nikterak lišit od většiny čtenářů mé generace. Kdybych měl ale být konkrétní a trochu to zúžit, nejraději jsem měl vždycky asi Den trifidů od Johna Wyndhama, Dveře do léta od Roberta A. Heinleina a v závěsu za nimi Strážce času Poula Andersona.
Po Listopadu pochopitelně v českém překladu přibyla spousta dalších titulů, které mě nadchly a považuju je v rámci fantastiky za výjimečné, za všechny bych určitě jmenoval Simmonsův Kantos Hyperionu, Kingovo To nebo Holdstockův Les mytág. Ale to už se dostáváme na tenký led, protože oblíbených knih a autorů mám po těch letech v žánru desítky, a takhle z hlavy jsem stoprocentně na něco mimořádného zapomněl.

Aby člověk mohl psát rubriky Perly z moře fantastiky či Hluboký vesmír, musí mít hodně načteno. Pravidelně si tvé recenze čtenáři mohou přečíst v Pevnosti, vedle toho děláš korektury knih a zřejmě stíháš řadu dalších aktivit. Ty toho za měsíc asi přečteš hodně, co? Jak to vše zvládáš? Můžeš nastínit svůj běžný pracovní den?
Nějaký pevný režim nemám, ostatně jeden z hlavních důvodů, proč jsem se na tuhle práci dal, byl můj vrozený odpor k tomu chodit na určitou hodinu do práce a určitý počet hodin tam i sedět (to jsem ale netušil, že svobodné povolání je svým způsobem cesta do pekel, protože s nepevnou pracovní dobou člověk ztrácí i volný čas a dělá neustále, a i když je večer nebo víkend, pořád se mi honí v hlavě, že bych měl jít, zapnout počítač a korigovat). Ale obecně vzato a zprůměrováno se snažím budit na sedmou, nejusilovněji pracuju tak do dvou, do tří, s tím, že na sobě pozoruju, jak zhruba od dvanácti mi to jde hůř a hůř, no a pak, když je potřeba a termíny hoří, dělám zase večer, jakmile se setmí. Vždycky jsem byl spíš „sova“, a tak klidně vydržím dlouho, i do tří ráno. A skoro bych řekl, že večer se mi kupodivu pracuje pořád nejlíp.
A k těm přečteným knížkám. Záleží pochopitelně na tom, jak jsou dlouhé nebo jak kvalitní je překlad, některé čtu dvakrát i vícekrát, pro některá nakladatelství načítám jenom jednou, ale opět, když to zprůměruju, tak to vychází, že za měsíc načtu plus minus sedm knih, zedituju Pevnost a přečtu si tak dalších pět titulů na recenze nebo – abych z toho úplně nezblbnul – jenom tak pro radost.

Briggs Patricia: Mercedes Thompson - Měsíční píseň
Zřejmě žiješ v alternativním světě, kde má den víc jak 24 hodin. Kdybych zkorigovala sedm knih a dalších pět přečetla, tak jen čtu a spím a na nic jiného nezbude čas. Kdy přišel ten zlom, že ti nestačilo knihy jen číst, ale chtěl jsi o nich i psát? Vzpomeneš si, kdy a kde ti vyšla první knižní recenze a na jakou to bylo knihu? Mě vždycky bavilo číst recenze, hodně třeba i hudební, nejen literární. A protože jsem se odmalička pokoušel psát, brzy došlo i na to, že jsem se rozhodl zkusit to z druhé strany a vytvořit taky nějakou tu recenzi. Výhodou bylo i to, že můj dobrý kamarád pracoval v novinách, které se jmenovaly Moravskoslezský den, takže po několika pokusech, které jsem po důkladném zvážení hodil do koše, mi nakonec někdy na začátku 90. let pár recenzí v tomhle deníku vyšlo. Úplně první byla na LP kapely Tichá dohoda Underpop a z knižních pak na Příběh inženýra lidských duší od Josefa Škvoreckého. Na fantastiku došlo až později, na přelomu tisíciletí, na webu scifi.cz a v Ramaxu, který vydával Libor Marchlík a kde jsem se vlastně staral o celou recenzní rubriku.

Vím, že se občas ke knihám vracíš a čteš je znovu. Mění se po čase, jak máš čím dál víc načteno a zažito, nějak tvůj náhled na knihu? Kdybys třeba psal recenzi na tutéž knihu po pěti, či deseti letech, změnilo by se hodně tvé hodnocení?
V posledních letech už myslím ani ne. Je ale jasné, že třeba takové verneovky, které jsem jako dítě zbožňoval, už bych dnes viděl trochu jinak. Jenže v těchhle případech stejně pracuje nostalgie, takže náhled se možná mění, ale hodnocení určitě ne. Marně teď přemýšlím o nějaké knize, z níž jsem byl kdysi nadšený a kterou jsem si po letech přečetl znovu a byl vysloveně zklamaný. Jasně, k drobným korekcím dochází – třeba právě kvůli tomu, že mám v tom konkrétním subžánru daleko víc načteno, ale k nějakým výrazným změnám určitě ne. Zajímavější je spíš to, jak člověk s postupujícím věkem vnímá knihu úplně jinak, jak se mění sympatie k jednotlivým postavám, pochopení toho, proč a jak jednají, proč a jak spisovatel napsal zrovna tuhle konkrétní scénu a tak, ale to se týká spíš věcí mimo fantastiku.

Máš vůbec čas a chuť přečíst si knihu jen tak, aniž bys na ni psal recenzi? Jaké čteš knihy mimo fantastiku?
Kdyby záleželo jenom na chuti, tak v poslední době čtu především knihy, které nemusím korigovat nebo na ně psát recenzi. Proto jsem se domluvil s Tomášem Němcem, šéfredaktorem Pevnosti, a čtvrt roku jsem nic nerecenzoval – výjimkou byly jenom dvě recenze tady pro Fantasyu.
S časem je to pochopitelně horší, a přiznám se, že jsem se začal s těžkým srdcem vyhýbat delším nebo i třeba těžkým titulům, protože je mi jasné, že by mi jejich dočtení trvalo déle, než je zdrávo. Proto se moje výlety mimo fantastiku omezují hlavně na detektivky (teď právě čtu Michaela Korytu), a když se zadaří, tak nějakého současného spisovatele, jako jsou třeba z českých Balabán nebo Rudiš, ze zahraničních kupříkladu Chabon nebo Zafón (ale ti už jsou oba na pomezí fantastiky), ať úplně neztratím kontakt.
A pokud se ptáš na nejoblíbenější autory a knížky, tak z českých jsou to Škvorecký a Karel Čapek, ze zahraničních Dickens, Bulgakov, Chandler nebo John Irving, a z knih, které nenapsali výše jmenovaní, pak kupříkladu Myrerův Poslední kabriolet, Márquezových Sto roků samoty, Exupéryho Malý princ nebo Durrellův Alexandrijský kvartet.

V poslední době čtu především knihy, které nemusím korigovat nebo na ně psát recenzi

Fantom Print přinesl na český trh řadu zahraničních sérií žánru urban fantasy a další ještě chystá. Jako fanoušek tohoto subžánru jsem z toho nadšená, ale co tomu jako spíše scifista říkáš ty? Máš k některé té sérii ryze kladný vztah a těšíš se, až se ti další pokračování dostane pod ruku, nebo je to jen práce?
Baví mě to. Ne samozřejmě všechno, kupříkladu s tvou oblíbenou Laurell K. Hamilton jsem společnou řeč nikdy nenašel, ale většina určitě. A upřímně, bez přehánění říkám, že jsem dospěl do stadia, kdy si raději přečtu Patricii Briggs než cokoli třeba z edice New Weird (bez urážky).
A kdybych měl říct, na co z těch sérií se vysloveně těším, tak na Mercedes Thompsonovou od už zmiňované Patricie Briggs a v poslední době jsem vysloveně nadšený z Kate Danielsové od manželů Gordonových, čili Ilony Andrews.

Nadšení pro Kate Danielsovou sdílím. Kdy a jak ses dostal k jazykovým korekturám, začalo to ve Fantom Printu? Byla to klasická nabídka/poptávka práce nebo tě prostě naštvala některá kniha se spoustou chyb (jako třeba mě)?
Co se týče korektur, tam jsou na vině otec a syn Pilchové. A zase je to jenom důkaz, jak je všechno propojené a jak je svět malý. Robert byl zakládajícím členem Tajfunu, protože je Ostravák a chodil taky na Matiční gymnázium. No a jelikož jsme měli jednoho velkého společného koníčka – knížky – brzy mě dotáhl ke svému otci Jiřímu do krámu. Jeho táta totiž vlastnil ostravskou speciálku Geralt. Já už jsem to psal několikrát, ale musím to zopakovat. Robertův otec byl báječný člověk, který podle mého názoru přivedl ke čtení fantastiky neskutečně hodně lidí jak v Ostravě, tak v jejím širokém okolí. Původně měl ten krám na dnešní proslulé (a tehdy velice poklidné) Stodolní ulici a byl tak malý, že se tam víc než dva tři lidi nevešli. Takže se kecat chodilo dozadu do skladu – a mně bylo vždycky jasné, že mě čeká příjemný zážitek na celé odpoledne. Pak vznikla nakladatelství Leonardo a Brokilon, která Pilchové vlastnili, slovo dalo slovo – a začal jsem většinu jejich knih načítat.
No a druhý klíčový okamžik pro to, že se dneska živím čtením knih, byl vznik Fantom Printu a moje seznámení s Liborem Marchlíkem, které se mimochodem uskutečnilo taky v Geraltovi na Stodolní a zprostředkoval ho Jirka Pilch. A to, že jsem se nakonec rozhodl opustit relativně bezpečný „státní sektor“ a jít na volnou nohu, je zase hlavně zásluha Liborova obchodnického talentu a profesionality. Kdybych měl pocit, že jeho firma není zdravá a on není férový, nikdy bych do podobného rizika nešel.

Psaní recenzí je služba veřejnosti, ne sebepropagace jejich autora

Na Fantasyi jsi vedl Školu recenzentů. V čem vidíš největší a nejčastější chyby začátečníků a co bys nám poradil?
Každý to má individuální, ale pokud pomineme skutečnost, že někteří nemají ani základní stylistické dovednosti, nejčastěji se opakují podle mě tři chyby. První (a tím nemyslím ani nejčastější, ani nejfatálnější) je, že recenzent by ve chvíli, kdy sděluje své hodnocení, měl mít ponětí o subžánru, do kterého kniha patří, a taky by měl mít aspoň nějaké informace o dalších autorových titulech. Pokud není schopen danou knihu zařadit do kontextu, recenze hned ztrácí na vypovídací hodnotě. Druhá chyba je nebezpečnější a postihuje často i „renomované“ recenzenty napříč žánry, kteří chtějí ukázat, jací nejsou intelektuálové, ale ve výsledku udělají vola jenom sami ze sebe. U každé recenzované knihy by mělo být jedním ze zásadních kritérií hodnocení vědomí toho, oč autorovi šlo a nakolik se mu tento „autorský záměr“ podařilo naplnit. Pokud začne recenzent v knize hledat něco, co tam ani nemá být, jeho text i hodnocení je nesmyslné. A třetí chyba se týká samotné osoby recenzenta. Psaní recenzí je služba veřejnosti, ne sebepropagace jejich autora. Jinak řečeno – ano, recenze je vždycky subjektivní, ale její autor musí zcela vědomě na nejvyšší míru upozadit svou osobu, své ego, aniž by přitom utrpěla jeho schopnost zřetelně a srozumitelně sdělit, jak se kniha povedla. Recenze samotná je totiž o knize, ne o recenzentovi.
A k tomu ještě jedna poznámka pod čarou. Velice nesnáším jakoukoli formu arogance, ze které čiší recenzentovo přesvědčení, jak je on sám ze všech nejchytřejší a všichni okolo jsou neschopní. Když se s někým takovým potkám (ať už na internetových diskusích, kde jsou podobní exoti už legendární, nebo i přímo v životě), vždycky mám obrovský problém s tím ovládnout se a nezačít jim to vracet. Jenže ono je to zbytečné, protože výsledkem je pouze to, že člověk zbytečně ztratí čas, energii a nervy – a stejně nedosáhne ničeho. Proto jsem se z internetových diskusí až na pracovní výjimky zcela stáhl. V životě je to horší, tam na tyhle lidi člověk naráží dnes a denně. Ale s trochou cviku v asertivitě se dá zvládnout i to.

Andrews Ilona: Kate Daniels 02- Magie spaluje

Zdá se mi, že z internetových diskuzí se poslední dobou stáhlo dost lidí, komentářů k článkům je nejen tady čím dál méně. Myslíš, že podobně jako ty jsou čtenáři už unavení z nesmyslného dohadování, nebo jen líní svůj názor napsat, či vůbec nemají potřebu se k čemukoli vyjadřovat?
Přiznám se, že o tomhle jsem ještě nepřemýšlel, ale ono to bude zase individuální. Konkrétně u mnoha lidí z branže stoprocentně platí to, co jsem psal, a hlavní důvod je podobný jako u mě. Proč ztrácet čas diskusemi, které nikam nevedou, s lidmi, kteří sice nemají ani potuchy, o čem diskutují, ale zato nejlépe vědí, jak by to mělo být správně, když člověk v té době může dělat něco daleko užitečnějšího. A tím užitečnějším mám na mysli nejen pracovat, ale třeba i relaxovat při sekání trávy nebo si zajít na pivo.
A u ostatních – třeba nediskutují, protože podnětů na internetu je tolik a čím dál různorodějších, že na nějaké pravidelné reakce už nezbývá čas. Situace před několika lety a dnes je podle mě výrazně jiná, masověji se rozšířily třeba sociální sítě… Ale tady vařím z vody a fakt nevím, jak je to doopravdy.

Když jsi před 5 lety stál u zrodu webu Fantasya, zřejmě jsi do toho šel s určitými ideály, kam bys chtěl web dovést či co z něj vytvořit. Nakolik se ti podařilo ty cíle splnit? Jak web vidíš dnes, když ho před pár měsíci začala vést Bětka Lexová?
Ideály byly, ale postupně jsem z nich slevoval podle toho, jak jsem narážel na realitu a hranice vlastních schopností a možností. Správa publicistické části takového webu (zvlášť když tě živí něco jiného) v sobě zahrnuje spoustu drobné a otravné práce, která člověka postupně zahltí tak, že už ho přestane bavit cokoli vymýšlet, jakkoli ho rozvíjet. Proto se Bětce snažím, jak jen to jde, ulehčit právě v takových těch nudných rutinních záležitostech, aby měla čas na tvůrčí práci. Nechci, aby dopadla jako já – když už jsem ke konci byl jen otrávený z toho stereotypu.
Díky tomu jsem se současnou podobou webu hodně spokojený, ne že by nebylo co vylepšovat, ale ono to přijde. Všechno je navíc podpořeno tím, že s Bětkou máme na spoustu věcí – a vlastně na všechny podstatné – dosti podobný názor, takže nehrozí nějaký „ideový“ rozkol ve vedení a vysilující půtky o hlouposti.
Takže mě práce na Fantasyi zase baví, protože vidím, že má smysl – a navíc se to velice blíží tomu, kam bych web vedl já, kdybych měl ještě tolik energie a chuti, jako má Bětka.

4. listopadu 2011, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Ad Ostravský patriot stojící u zrodu webu Fantasya.cz
Renča - 04. 11. 2011 10:38

Když mi Jirka poslal tu fotku kolektivu divadla Tajfun z roku 1993, tak mi prozradil, že je na ní i sedmnáctiletý Robert Pilch. Já byla ráda, že jsem poznala aspoň Jirku. Tak co, poznáte na fotce Roberta Pilcha? ;)
Dobrý rozhovor. Určitě by bylo zajímavé, kdyby se...
Caderly - 04. 11. 2011 11:01

Dobrý rozhovor. Určitě by bylo zajímavé, kdyby se tady vedle rozhovorů se spisovateli obšas objevilo povídání s jinými lidmi z branže.
Velmi příjemné čtení. A na fotce jsem nikoho nepoz...
Apu - 04. 11. 2011 14:14

Velmi příjemné čtení. A na fotce jsem nikoho nepoznal, ale jeden klučina mi připomíná polovinu Kluků v akci či jak se jmenuje kuchařský pořad na ČT.
RE: Ad Ostravský patriot stojící u zrodu webu Fantasya.cz
Robert Pilch - 04. 11. 2011 14:44

Hehehe... :) Tak schválně, kdo mě pozná? :)
RE: Velmi příjemné čtení. A na fotce jsem nikoho nepoz...
Jiří Popiolek - 04. 11. 2011 15:11

Ještě jedna mediálně známá osoba kromě Roberta tam je. Bývalý moderátor Medúzy (společně s Krajčem) plus nějakých těch charitativních koncertů a kandidát na primátora Ostravy z loňských voleb Aleš Juchelka. :-)
RE: RE: Velmi příjemné čtení. A na fotce jsem nikoho nepoz...
Renča - 04. 11. 2011 16:26

Juchelka kandidoval na primátora? Medůzu jsem v minulém století sledovala, tak jeho není problém poznat :)
RE: RE: RE: Velmi příjemné čtení. A na fotce jsem nikoho nepoz...
Jiří Popiolek - 05. 11. 2011 17:20

Tak tak, kandidoval za knížepána. :-) Dodnes jeho billboard visí v Porubě na hlavní výpadovce směrem na Opavu.
RE: Ad Ostravský patriot stojící u zrodu webu Fantasya.cz
Norek - 07. 11. 2011 00:14

Tak nepoznal jsem sice nikoho, ale rozhovor je fakt zajímavý, dobrá práce;)
Souhlasím, moc pěkný rozhovor :) S těmi recenzemi...
Kristýna - 08. 11. 2011 08:50

Souhlasím, moc pěkný rozhovor :) S těmi recenzemi je potíž, dneska aby nějakou kvalitní člověk pohledal. Buď jsou očividně zaplacené, nebo po známosti, nebo se z nich člověk nic nedozví, protože to je jenom přepsaná anotace, nebo popis dne recenzenta :/ Proto už je skoro nečtu, to si radši v knihkupectví prolistuju tu knihu a kousek si přetu sama.
RE: Souhlasím, moc pěkný rozhovor :) S těmi recenzemi...
erik - 08. 11. 2011 16:01

Za to, že je to tak špatné, může i Internet. Od té doby, co může psát recenze každý, koho to napadne, a nikdo až na výjimky nehlídá kvalitu, je těžké se v té záplavě nějak orientovat a ztotožňovat se s nějakými jmény. Zdá se mi to všechno skoro stejné a bez názoru.
Tak toho Jechulku jsem poznal (mezi slečnami v čer...
Apu - 08. 11. 2011 16:33

Tak toho Jechulku jsem poznal (mezi slečnami v červeném a bílém), ale myslel jsem, že vaří a ne že uvádí Medůzu. Musím víc koukat na TV... A už jsem poznal i Jirku! Khaki košile mezi dívkou s koráli a Twiggi. U Roberta nevím, jak teď vypadá, tak zkusím: pravá kožená bunda.
Teď koukám, že to je Juchelka, tak sorry....
Apu - 08. 11. 2011 16:35

Teď koukám, že to je Juchelka, tak sorry.
RE: Tak toho Jechulku jsem poznal (mezi slečnami v čer...
Renča - 12. 03. 2012 11:11

> U Roberta nevím, jak teď vypadá, tak zkusím: pravá kožená > bunda. jj, to je správná odpověď ;)
Buy Deprenyl Online
Keldryday - 20. 06. 2017 19:36

Propecia Alergia Sildenafil Cialis Impressioni
Vermox Amazon
Keldryday - 26. 06. 2017 14:40

Canada Pharmacy Without Script Compra Viagra Online Hair Growth Propecia Men
Vermox Amazon
Keldryday - 26. 06. 2017 14:40

Canada Pharmacy Without Script Compra Viagra Online Hair Growth Propecia Men
Vermox Amazon
Keldryday - 26. 06. 2017 14:40

Canada Pharmacy Without Script Compra Viagra Online Hair Growth Propecia Men
Vermox Amazon
Keldryday - 26. 06. 2017 14:40

Canada Pharmacy Without Script Compra Viagra Online Hair Growth Propecia Men
Vermox Amazon
Keldryday - 26. 06. 2017 14:40

Canada Pharmacy Without Script Compra Viagra Online Hair Growth Propecia Men
Vermox Amazon
Keldryday - 26. 06. 2017 14:40

Canada Pharmacy Without Script Compra Viagra Online Hair Growth Propecia Men
Vermox Amazon
Keldryday - 26. 06. 2017 14:40

Canada Pharmacy Without Script Compra Viagra Online Hair Growth Propecia Men
Vermox Amazon
Keldryday - 26. 06. 2017 14:40

Canada Pharmacy Without Script Compra Viagra Online Hair Growth Propecia Men
Trusted Meds Online Reviews
Keldryday - 30. 06. 2017 21:32

Amoxil Etre online pharmacy Cialis Generika Aus Deutschland
Trusted Meds Online Reviews
Keldryday - 30. 06. 2017 21:32

Amoxil Etre online pharmacy Cialis Generika Aus Deutschland
Trusted Meds Online Reviews
Keldryday - 30. 06. 2017 21:34

Amoxil Etre online pharmacy Cialis Generika Aus Deutschland
Trusted Meds Online Reviews
Keldryday - 30. 06. 2017 21:34

Amoxil Etre online pharmacy Cialis Generika Aus Deutschland
Trusted Meds Online Reviews
Keldryday - 30. 06. 2017 21:34

Amoxil Etre online pharmacy Cialis Generika Aus Deutschland
Trusted Meds Online Reviews
Keldryday - 30. 06. 2017 21:34

Amoxil Etre online pharmacy Cialis Generika Aus Deutschland
Trusted Meds Online Reviews
Keldryday - 30. 06. 2017 21:34

Amoxil Etre online pharmacy Cialis Generika Aus Deutschland
Trusted Meds Online Reviews
Keldryday - 30. 06. 2017 21:34

Amoxil Etre online pharmacy Cialis Generika Aus Deutschland
Tadalafil 20 Mg Softgel
Keldryday - 03. 07. 2017 03:39

Can I Take Amoxicillin With Citalopram generic cialis Kamagra Next Day Uk
Tadalafil 20 Mg Softgel
Keldryday - 03. 07. 2017 03:39

Can I Take Amoxicillin With Citalopram generic cialis Kamagra Next Day Uk
Tadalafil 20 Mg Softgel
Keldryday - 03. 07. 2017 03:39

Can I Take Amoxicillin With Citalopram generic cialis Kamagra Next Day Uk
Tadalafil 20 Mg Softgel
Keldryday - 03. 07. 2017 03:39

Can I Take Amoxicillin With Citalopram generic cialis Kamagra Next Day Uk
Tadalafil 20 Mg Softgel
Keldryday - 03. 07. 2017 03:39

Can I Take Amoxicillin With Citalopram generic cialis Kamagra Next Day Uk
Tadalafil 20 Mg Softgel
Keldryday - 03. 07. 2017 03:39

Can I Take Amoxicillin With Citalopram generic cialis Kamagra Next Day Uk
Tadalafil 20 Mg Softgel
Keldryday - 03. 07. 2017 03:39

Can I Take Amoxicillin With Citalopram generic cialis Kamagra Next Day Uk
Tadalafil 20 Mg Softgel
Keldryday - 03. 07. 2017 03:39

Can I Take Amoxicillin With Citalopram generic cialis Kamagra Next Day Uk
Viagra Orders Overnight Delivery
Chasengave - 10. 07. 2017 11:19

Cialis Las Palmas cialis online Cialis Pas Cher A Nice
Viagra Orders Overnight Delivery
Chasengave - 10. 07. 2017 11:19

Cialis Las Palmas cialis online Cialis Pas Cher A Nice
Viagra Orders Overnight Delivery
Chasengave - 10. 07. 2017 11:19

Cialis Las Palmas cialis online Cialis Pas Cher A Nice
Viagra Orders Overnight Delivery
Chasengave - 10. 07. 2017 11:19

Cialis Las Palmas cialis online Cialis Pas Cher A Nice
Viagra Orders Overnight Delivery
Chasengave - 10. 07. 2017 11:20

Cialis Las Palmas cialis online Cialis Pas Cher A Nice
Viagra Orders Overnight Delivery
Chasengave - 10. 07. 2017 11:20

Cialis Las Palmas cialis online Cialis Pas Cher A Nice
Viagra Orders Overnight Delivery
Chasengave - 10. 07. 2017 11:20

Cialis Las Palmas cialis online Cialis Pas Cher A Nice
Viagra Orders Overnight Delivery
Chasengave - 10. 07. 2017 11:20

Cialis Las Palmas cialis online Cialis Pas Cher A Nice
Zithromax Z Pak Dosing
KennCheery - 10. 07. 2017 11:31

Buy Rodoxycycline Online cialis Clomid Maladie De Ventre
Zithromax Z Pak Dosing
KennCheery - 10. 07. 2017 11:31

Buy Rodoxycycline Online cialis Clomid Maladie De Ventre
Zithromax Z Pak Dosing
KennCheery - 10. 07. 2017 11:31

Buy Rodoxycycline Online cialis Clomid Maladie De Ventre
Zithromax Z Pak Dosing
KennCheery - 10. 07. 2017 11:31

Buy Rodoxycycline Online cialis Clomid Maladie De Ventre
Zithromax Z Pak Dosing
KennCheery - 10. 07. 2017 11:31

Buy Rodoxycycline Online cialis Clomid Maladie De Ventre
Zithromax Z Pak Dosing
KennCheery - 10. 07. 2017 11:31

Buy Rodoxycycline Online cialis Clomid Maladie De Ventre
Zithromax Z Pak Dosing
KennCheery - 10. 07. 2017 11:31

Buy Rodoxycycline Online cialis Clomid Maladie De Ventre
Zithromax Z Pak Dosing
KennCheery - 10. 07. 2017 11:31

Buy Rodoxycycline Online cialis Clomid Maladie De Ventre
Amoxicillin Cats Sick
Keldryday - 15. 07. 2017 03:52

Comprar Viagra Contrareembolso En Espana cialis Best Price Cialis 5 Mg 315
Amoxicillin Cats Sick
Keldryday - 15. 07. 2017 03:52

Comprar Viagra Contrareembolso En Espana cialis Best Price Cialis 5 Mg 315
Amoxicillin Cats Sick
Keldryday - 15. 07. 2017 03:52

Comprar Viagra Contrareembolso En Espana cialis Best Price Cialis 5 Mg 315
Amoxicillin Cats Sick
Keldryday - 15. 07. 2017 03:52

Comprar Viagra Contrareembolso En Espana cialis Best Price Cialis 5 Mg 315
Amoxicillin Cats Sick
Keldryday - 15. 07. 2017 03:52

Comprar Viagra Contrareembolso En Espana cialis Best Price Cialis 5 Mg 315
Amoxicillin Cats Sick
Keldryday - 15. 07. 2017 03:53

Comprar Viagra Contrareembolso En Espana cialis Best Price Cialis 5 Mg 315
Amoxicillin Cats Sick
Keldryday - 15. 07. 2017 03:53

Comprar Viagra Contrareembolso En Espana cialis Best Price Cialis 5 Mg 315
Amoxicillin Cats Sick
Keldryday - 15. 07. 2017 03:53

Comprar Viagra Contrareembolso En Espana cialis Best Price Cialis 5 Mg 315
Fausse Couche Curetage Ou Medicament
KennCheery - 16. 07. 2017 06:37

Viagra With Ot Prisetion generic cialis Stendra Purchasing Medication With Free Shipping
Fausse Couche Curetage Ou Medicament
KennCheery - 16. 07. 2017 06:37

Viagra With Ot Prisetion generic cialis Stendra Purchasing Medication With Free Shipping
Fausse Couche Curetage Ou Medicament
KennCheery - 16. 07. 2017 06:37

Viagra With Ot Prisetion generic cialis Stendra Purchasing Medication With Free Shipping
Fausse Couche Curetage Ou Medicament
KennCheery - 16. 07. 2017 06:37

Viagra With Ot Prisetion generic cialis Stendra Purchasing Medication With Free Shipping
Fausse Couche Curetage Ou Medicament
KennCheery - 16. 07. 2017 06:37

Viagra With Ot Prisetion generic cialis Stendra Purchasing Medication With Free Shipping
Fausse Couche Curetage Ou Medicament
KennCheery - 16. 07. 2017 06:37

Viagra With Ot Prisetion generic cialis Stendra Purchasing Medication With Free Shipping
Fausse Couche Curetage Ou Medicament
KennCheery - 16. 07. 2017 06:37

Viagra With Ot Prisetion generic cialis Stendra Purchasing Medication With Free Shipping
Fausse Couche Curetage Ou Medicament
KennCheery - 16. 07. 2017 06:37

Viagra With Ot Prisetion generic cialis Stendra Purchasing Medication With Free Shipping
Amoxicillin Rx
KennCheery - 21. 07. 2017 05:12

Find Discount Generic Elocon Cheap With Free Shipping viagra cialis Canadian Pharmacy Generic Viagra
Amoxicillin Rx
KennCheery - 21. 07. 2017 05:13

Find Discount Generic Elocon Cheap With Free Shipping viagra cialis Canadian Pharmacy Generic Viagra
Amoxicillin Rx
KennCheery - 21. 07. 2017 05:13

Find Discount Generic Elocon Cheap With Free Shipping viagra cialis Canadian Pharmacy Generic Viagra
Amoxicillin Rx
KennCheery - 21. 07. 2017 05:13

Find Discount Generic Elocon Cheap With Free Shipping viagra cialis Canadian Pharmacy Generic Viagra
Amoxicillin Rx
KennCheery - 21. 07. 2017 05:13

Find Discount Generic Elocon Cheap With Free Shipping viagra cialis Canadian Pharmacy Generic Viagra
Amoxicillin Rx
KennCheery - 21. 07. 2017 05:13

Find Discount Generic Elocon Cheap With Free Shipping viagra cialis Canadian Pharmacy Generic Viagra
Amoxicillin Rx
KennCheery - 21. 07. 2017 05:13

Find Discount Generic Elocon Cheap With Free Shipping viagra cialis Canadian Pharmacy Generic Viagra
Amoxicillin Rx
KennCheery - 21. 07. 2017 05:13

Find Discount Generic Elocon Cheap With Free Shipping viagra cialis Canadian Pharmacy Generic Viagra
Viagra A Los 40 Anos
Keldryday - 23. 07. 2017 23:41

Fluconozole Dogs cialis Kamagra Pfizer Achat
Viagra A Los 40 Anos
Keldryday - 23. 07. 2017 23:42

Fluconozole Dogs cialis Kamagra Pfizer Achat
Viagra A Los 40 Anos
Keldryday - 23. 07. 2017 23:42

Fluconozole Dogs cialis Kamagra Pfizer Achat
Viagra A Los 40 Anos
Keldryday - 23. 07. 2017 23:42

Fluconozole Dogs cialis Kamagra Pfizer Achat
Viagra A Los 40 Anos
Keldryday - 23. 07. 2017 23:42

Fluconozole Dogs cialis Kamagra Pfizer Achat
Viagra A Los 40 Anos
Keldryday - 23. 07. 2017 23:42

Fluconozole Dogs cialis Kamagra Pfizer Achat
Viagra A Los 40 Anos
Keldryday - 23. 07. 2017 23:42

Fluconozole Dogs cialis Kamagra Pfizer Achat
Buy Atarax No Rx Fast Shipping Evenign
Evenign - 23. 02. 2018 05:46

Keflex Prostate Infection Dog buy cialis Buy Levothyroxine 88 Mcg Acquisto Levitra Originale 10mg Acheter Cialis Original En Ligne

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).