Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Noe byl vegan, miloval zvířata a nenávěl lidi. Ty čeká Trest za krutost, Darren Aronofsky, Ari Handel: Noe: Trest za krutost 1

Aronofsky Darren a Handel Ari: Noe - Trest za krutost

Lyricky stručný a obrazově bohatý a zdařilý. Takový je první svazek čtyřdílné série Noe, která byla předlohou stejnojmennému filmu. Jak tomu už bývá, předloha filmovou adaptaci předčila.

Scénáristé Darren Aronofsky a Ari Halden čtenářům předkládají biblický příběh o velkolepé potopě. Je ale spravedlivé přiznat, že se od originálu hodně vzdálili. V Bibli není nic o tom, že by andělé sestoupili na zem a proměnili se v šestiruké obry s potetovanými hlavami, aby lidstvu vyhnanému z ráje pomohli přežít. Příběh biblického Noeho byl Aronofskému jen volnou inspirací.

Aronofsky se ale nenechá nařknout z překrucování Bible. Jeho Noe žije v jakémsi dystopickém světě, který je vůči naší realitě spíš paralelní – možná se odehrává na jiné planetě. Povědomé jsou jen vztyčné body jako Noe, Babylon, potopa a Bůh.

Tento námět měl Darren Aronofsky, mimo jiné režisér filmů jako Requiem za sen (2000), Wrestler (2008) a Černá labuť (2010), už dlouho v hlavě. U filmových studií se mu jej ale zpočátku nedařilo prosadit, a tak ho s Arim Handelem zrealizovali v obrazově výpravném komiksu.

Stejně jako Aronofského filmy, i komiks je pochmurný a pracuje s temnou stranou lidské duše. Země je tak vyprahlá, až lidé zapomněli, že nebe kdysi přinášelo vláhu. Noeho přitom ve spánku děsí noční můry o velké vodě. Možná je to znamení, není mu ale rozumět. Z řemeslných kreseb je poznat, že planeta už jednou apokalypsou prošla. Má ji na svědomí neomalené lidstvo a nyní ho za to čeká trest Boží. Jen o tom ještě nikdo neví.

Silný akcent na ekologii a environmentalismus dává knize další rozměr. Noe je veganem, který sebe a rodinu na pouštní planetě živí kořínky, zvířata považuje za sobě rovné a o zraněná se dokonce stará. Lov pro maso respektuje, co ale nestrpí, je plýtvání a rozmařilost; patrné jsou narážky na obchod se slonovinou a na pytláctví. Někteří čtenáři to budou vnímat jako příliš radikální přístup, empatičtější část publika jako budoucí nezbytnost. Příběh z knihy staré dva tisíce let se tím stává velmi aktuální.

Noe se dokonce u babylonského lidu přimlouvá, aby ho následoval cestou pokory a zřekl se masa. Dostane se mu výsměchu, což se od zkušeností reálného vegana moc neliší. Opět se ale rozcházíme s Biblí. Zatímco biblický Noe měl za úkol zachovat druhovou rozmanitost na zemi, komiksový Noe zvířata chce zachránit, protože oni za zbídačenou zemi nemohou a lidé si záchranu nezaslouží.

Příběh těží z pompéznosti biblického příběhu, autoři ale vědí, že ta by sama o sobě už neuspěla. Moderní vyznění zajišťuje kresba Nika Henrichona, který graficky zpracoval oceňovaný komiks Smečka z Bagdádu. Bajka o lví smečce, jež uprchla z Irácké zoologické zahrady v průběhu bombardování v roce 2003, má dokonce podobně teplé barvy a vyprahlou atmosféru.

Počítačová kresba by ale sama o sobě nestačila a Aronofsky biblický příběh obohatil o prvky science fiction, fantasy, občas by se dalo mluvit i nádechu steampunku. Přestože strany knihy naplňuje vyprahlá zkáza a zlomené naděje, Noe: Trest za krutost dává naděje pro celou čtyřdílnou sérii. Jako první díl obstál lépe než Adam a Eva v ráji.

  • Darren Aronofsky, Ari Handel: Noe: Trest za krutost 1
  • kresba: Niko Henrichon
  • Mladá fronta, 2014
  • překlad: Lucie Šavlíková
  • 65 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
20. června 2014, Ondřej Horák

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Noe - Trest za krutost

Noe - Trest za krutost
249 Kč 224 Kč