Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Není se čeho bát, E. V. A. není manželka Marca Turiniho!, Marco Turini: E.V.A. - Kroniky z podzemí

marco-turini-eva-kroniky-z-podzemi

… tudíž se žádný z fanoušků nemusí bát přikročit k tomuto komiksu, aniž by se jeho vetché, pročtenými nocemi unavené tělo muselo bát přesdržky. Místo toho může zjistit, jak se dělá komiks pro fajnšmekry.

Marco Turini je mírně kontroverzní autor, čili už v jeho jméně je obsažena základní kontroverze komiksových tvůrců. Správně, zavání to Apeninským poloostrovem, byť tento žánr má svou základnu až za oceánem. Nicméně, největší hvězdy obrázkového nebe s bublinovými obláčky pochází právě ze starého kontinentu.

Natočme si čistého píva. E. V. A. je záležitost pro opravdové fajnšmekry. Kresba je pesimisticky šerá, stejně jako pointa příběhu plného sociální kritiky. Neobyvatelný povrch rozdělil svět na čtyři vrstvy. V první panuje mytologický ráj, nebo-li pohoda, jak by řekl současný teenager. Ovšem náš příběh se odehrává ve čtverce. Nejedná se pouze o sféru se zaplivanými pajzly čtvrté kategorie, zaplivaně nechutné je zde celé bytí. Pokud má někdo to štěstí, že se dožije požehnanějšího věku, má jistotu, že se ho nedožije celý, ale ozdobený kybernetickými implantáty, nahrazujícími zničené části lidského těla.

Jedno děvče (jak známo, Marco Turini děvčata tuze rád) si však řekne dost a vydá se proti proudu sociální hierarchizace. Každý, kdo vzešel z hromady hnoje (nezaměňovat se zlatými peřinkami), ví, že smrad chlévské mrvy jen tak nevyvane. Očividně o tom ví něco i autor příběhu. Námět je bytostně scifistický, orientovaný však na kritiku pořádků panujících v tuzemské společnosti – nerovné životní podmínky obyvatel, mafiáni tahající za nitky v pozadí. Není se čemu divit, že k těmto tématům má autor původem z Itálie co říci.

Marco Turini v pěti bodech

  1. Pochází z Toskánska, tudíž mohl v mládí pozorovat, jak je věž v Pise šikmější a šikmější.
  2. Pracoval pro nejprestižnější světová komiksová nakladatelství: Marvel, DC, Top Cow.
  3. Podílel se na takových sériích, jako jsou Supreme Squadron, Cyber Force, Artifacts nebo Legends of the Dark Knight.
  4. Dnes žije a tvoří v Libčicích nad Vltavou.
  5. Má slabost pro lahodné české pivo.

Bylo by chybou opomíjet specifický výtvarný styl Marca Turiniho. Své vize přenáší na papír s neobvykle drsným povrchem. Výsledek přináší snivou atmosféru. Nikoli však sny, které si člověk s úsměvem vybaví, když se vyspí dorůžova. E. V. A. je mnohem blíž pořádné noční můře, což skvěle dokresluje dusivou atmosféru podzemního světa. Nicméně pokud zájemce o komiks není stoprocentní strašpytel, nemusí se bát, Marco Turini ovlaží chvilky strávené s knížečkou eroticky lechtivými výjevy, což je jeho majstrštyk.

Dějová linka by v ringu s výtvarnou stránkou počinu ustála sotva pár kol. Autor je v první řadě výtvarník a scénárista spíš až v řadě druhé. Čtenář si téhle nevyváženosti snadno povšimne, nicméně jednoduchost, jaksi jemňoulince šmrncnutá amatérskou přímočarostí v konečném výsledku budí naznačovaný fajnšmekrovský pocit, který E. V. A. přináší.

Česká verze recenzovaného díla je pilotním počinem nového tuzemského komiksového nakladatelství Rando, které vede Hana Turini. Kdo si chce přečíst něco trošku jiného a je zvědavý na počin nového hráče v českém rybníčku, nechť navštíví stránky nakladatelství Rando, protože jinde se komiks oficiálně neprodává.

  • Marco Turini: E.V.A. – Kroniky z podzemí
  • RandO Comics, 2013
  • překlad: Hana Turini
  • obálka: Marco Turini
  • 96 stran, 195 Kč
23. prosince 2013, Radim Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).