Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Návrat vyhnance, Kate Jacoby

Jacoby Kate: Legendy Elity 1 - Návrat vyhnance

První kniha pentalogie australské autorky a cestovatelky Kate Jacoby čtenáře zasvěcuje do neradostné situace království Lusara. Země úpí pod tvrdou rukou krále-uchvatitele, loupeživé bandy rabují bez omezení, církev je v rozkladu a Gilda již nepomáhá lidem, ale stará se jen o svou moc.

Do toho všeho se vrací z dobrovolného exilu hlavní hrdina knihy – Robert Douglas, hrabě z Dunlornu, a s jeho návratem se začíná dít množství věcí. Kupodivu se do toho všeho dostává hlavní postava knihy bez vlastního přičinění, i když ji s událostmi všichni spojují.

Hrdina má v plánu potichu a nehrdinsky proklouznout na své panství a v klidu se starat o majetky a poddané, ale nejprve narazí na vzbouřence, pak zachrání děvče pronásledované mocnou Gildou, ze kterého se vyklube někdo úplně jiný než pomocnice v hospodě, a to ani nemluvím o tom, že zemřel vůdce důkladně utajované Enklávy čarodějů, do které Robert také patří, a mnozí ho chtějí na tento post dosadit. Prostě to nevypadá, že by hrabě měl strávit zbytek života v klidu a míru na svém panství.

Dále již autorka rozvíjí tradiční linii fantasy příběhů – intriky, dávné křivdy, nebezpeční protivníci, magie, boje, a vůbec se vyhrocují všechny problémy, které spaly již stovky let. Naštěstí se autorka spokojila s lidskou rasou a ani žádná skupinka neputuje kamsi, aby získala cosi a zamordovala temného mága v temné věži za temným lesem v temných horách. Tím chci naznačit, že se autorka vyhnula nejhorším klišé a vytvořila uvěřitelný svět s lidskými problémy, které si zpravidla zapříčiňují lidé sami navzájem bez pomoci neuvěřitelných ras a stvůr.

Autorka dobře zachytila středověký feudální svět založený na panstvích šlechtických Domů a důsledně se věnuje výhradně feudálům. Prostý lid sice kladné postavy litují a své poddané i chrání, ale jinak hraje nulovou roli.
Podstatné jsou jen mocné skupiny – král se svou armádou, šlechta, církev, podivná Gilda a utajení čarodějové.

Král je uchvatitelem ze sousedního království, není nijak oblíben, ale tvrdou rukou si udržuje moc.
Šlechta je tradičně rozhádaná a nebýt jejích sporů, země by nikdy nemohla být dobyta. To ji ovšem ani v nejmenším nepoučilo, což naznačuje, že autorka je realistka.
Církev soupeří o moc s Gildou a v této době jednoznačně prohrává.
Gilda by se zdánlivě dala srovnat se středověkými cechovními společenstvími, ale není tomu tak. Je to pevně řízená organizace, která uchovává odborné vědomosti z doby před neupřesněnou katastrofou. Nějak však není jasné, jak je vlastně řízena, když by měla být mezinárodní. Tuším, že v dalších dílech se dozvíme více.
A na závěr hrstka čarodějů, kteří přežili neúspěšnou válku o moc před několika staletími. Ale i čarodějové jsou jen lidé, takže i oni mají své frakce, které se k smrti nenávidí. Bohužel již v prvním díle si autorka při používání magických sil odporuje a popírá, co napsala o několik stran dříve. Doufejme, že je v tom nějaký systém.

Děj sice není příliš akční, ale autorka dokáže výborně udržovat napětí dávkováním informací po kapkách a zjevováním dalších a dalších zádrhelů a zvratů. Je vidět, že si dějovou linii pečlivě rozvrhla, aby jí vydržela na všech pět dílů.

Důležitých postav je v knize několik, ale těžko říci, které z nich jsou hlavní a které jen nositeli děje. Evidentní je, že se vše točí kolem Roberta z Dunlornu, jeho bratra, zachráněné dívky Jenn, krále a hlavní záporné postavy, gildovního agenta Samdona Nashe.

Kupodivu jediná přijatelná psychologizace je u Jenn, která se chová naprosto přirozeně. Robert je nepochopitelný a důsledně tají naprosto všechno. Bohužel i před čtenářem. Finnlay Douglas je horkokrevný bratr hraběte, jehož povaha je důsledně proměnlivá a nevyzpytatelná. Král je osamocený dobyvatel v nepřátelském prostředí a sžírají ho křivdy z minulosti. A Samdon Nash si s ledovým klidem sleduje vlastní cíle a zrazuje všechny, koho cestou potká.

Nuže, příběh je rozehrán a důkladně zašmodrchán, postavy vhozeny do děje, svět naznačen a nic nebrání tomu, aby se v dalších čtyřech dílech vše pečlivě vysvětlilo. Doufám pouze, že to autorka nepřekombinuje, protože nejpůsobivější jsou vždy vztahy mezi lidmi, a ne bizarní kulisy.

Celkově se zatím zdá, že půjde o nadprůměrnou fantasy sérii, pokud ji autorka dokáže udržet v přijatelných mezích a nezačne si vymýšlet příliš divoké zvraty.

  • Kate Jacoby: Návrat vyhnance
  • vydal: Laser-books, Plzeň 2008
  • přeložila: Jana Rečková
  • obálka: Jon Sullivan
  • 400 stran / 269 Kč
25. března 2008, Piter

Diskuze k článku

Ad Návrat vyhnance
franbi - 23. 02. 2011 09:43

další díly nevyjdou asi
Handy Reasons On Selecting Dog Supplements
FrankJScott - 26. 04. 2023 18:54

In reply to the people asking about anxitane chewable tablets, high pancreatic enzymes in dogs, quercetin with bromelain for dogs, best hip and joint for dogs, supplements for itchy dogs, liquid health k9 glucosamine, I highly recommend this continue about natural dog company details or best dog joint supplement powder, best dog joint and hip supplements, arthritis tablets for dogs, dog ate vitamins, lypex for dogs, probiotics for dogs ears, not to mention this redirected here on natural dog company forum and don't forget ocu glo chews, best dry dog food with vitamins and minerals, joint support plus for dogs, zylkene 225mg, bully max dog food 50 lb, best joint supplement for great danes, not to mention this more tips here for best vitamins for dogs link which is as good as petjoint tablet, k9 vitamin shop, best joint pain relief for dogs, cod liver oil capsules for dogs, best canine vitamins, psyllium fiber for dogs, as well as basics about dogs supplements for joints details on top of pointpet glucosamine chondroitin hip & joint dog supplement, joint chews dogs, best dog supplements for bones and joints, hip joint of dog, best vitamins for frenchies, glucosamine chondroitin chews for dogs, not to mention this on bing for dogs supplements for joints blog alongside all best small dog vitamins, best dog joint pain meds, supplements for joints dogs, joint supplement for arthritic dogs, probiotic support for dogs, skin and coat supplements for dogs, on top of she said for yeast infections in dogs site which is about zesty paws salmon bites, best dog joint medication, nature dog food brand, best vitamins for dogs with kidney disease, pumpkin probiotic for dogs, best vitamins for dogs that eat homemade food, alongside all this our website for natural dog company tips and don't forget dog food additives and supplements, vet's best seasonal allergy, mobiflex for dogs, puppy supplements for joints, older dog joint supplement, best supplements for older dogs, on top of this your input here about collagen for dogs blog and don't forget salmon oil for dogs shedding, best chondroitin for dogs, glandex 120, well and good multivitamins for dogs, joint aid for dogs 2kg best price, supplements for muscle atrophy in dogs, as well as homepage for dog coughing forum as well as the natural dog company skin soother, best joint supplement for corgis, organic dog food companies, the natural dog company bully sticks, best probiotic for yeast infections in dogs, bully max protein powder, which is also great. Finally, have a look at this such a good point on pet wellbeing advice with supplements for older dogs, natural weight gainer for dogs, joint support supplements for dogs, protexin synbiotic for dogs, melatonin cat treats, good vitamins for pregnant dog, for good measure. Check more @ Good Tips On Choosing Dog Supplements 6ff6_ab

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Legendy Elity 1 - Návrat vyhnance

Legendy Elity 1 - Návrat vyhnance
Vložit do pytle na zboží  Koupit 269 Kč 242 Kč