Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kresley Cole vládne závodu, ve kterém je nutné Zabít, nebo milovat, Kresley Cole: Zabít, nebo milovat (V říši Lorů 2)

Cole Kresley: V říši Lorů 2 - Zabít, nebo milovat

Ve světě nadpřirozených bytostí, které si říkají Lorové, má vše své vlastní pravidla. Výjimkou není ani nebezpečný závod Kvapík za talismany. Letos je hlavní cena nesmírně lákavá a brousí si na ni zuby tři odhodlaní soutěžící. Během zběsilého závodu nesmí nikdo umřít. Smrt je povolená až na úplném konci. Kdo přežije a vyhraje tu nejvyšší odměnu?

Valkýra Kaderin Odměřená své jméno získala po tragické události, která jí vzala její dvě sestry a kvůli níž se ona sama uzavřela a přestala vnímat své emoce. Za všechno viní upíry, které honí po celém světě. Když ale potká Sebastiana, zoufalého a zesláblého upíra, není schopná ho zabít. Ušetří jeho život a on v ní na oplátku probudí city. Kaderin už není tak silná, jak bývala, přesto má stále v plánu vyhrát Kvapík. Bohužel bude mít opravdu silné protihráče.

Zabít, nebo milovat je druhý díl série ze světa Lorů. Tentokrát se hlavní postavou stává Kaderin Odměřená, která během příběhu prochází mnoha změnami. Na začátku je cílevědomá, krutá a chladná, ale díky Sebastianovi začíná roztávat a najednou se stává reálnější a sympatičtější. Sebastian ale zůstává stále stejný a s jedním cílem: získat svoji nevěstu a udržet si ji. Je namyšlený a v některých ohledech nechápavý, ale oproti Kaderin je jako ovečka. To ona řídí celý vztah a vše záleží na ní. Dohromady ale tvoří temperamentní pár, který není lehké překonat.

„Zákon nám zakazuje upírům vykládat o zvyklostech Lorů.“
„Nepřipadá mi, že by ti zákony dělaly velké starosti.“
„Dělají. Když je vymýšlím já, řídím se jimi.“ (str. 147)

Příběh se odehrává na celém světě a soutěž Kvapík za talismany mu dodává na rychlosti a udržuje vzrušující tempo. Hrdinové cestují z místa na místo a kromě hledání talismanů řeší i své osobní problémy a neshody. Vymýšlejí důvtipné plány, jak se zbavit svých soupeřů a přitom je nezabít. Nebo aspoň ne přímo. Kulisy, kterými závodníci procházejí, jsou vykresleny jednoduše a s lehkostí, ale věrohodně, takže pro čtenáře není problém si scény představit. Samotný svět Lorů je ale překombinovaný a až příliš složitý, zvláště různá nesmyslná pravidla celý příběh komplikují. Hlavní linií příběhu je totiž vztah mezi Kaderin a Sebastianem. Závod je jen doplňkem k romantickému vyprávění, jenže bez něho by kniha byla nudná.

První díl Hlad jako žádný jiný byla dobrá kniha pro pobavení a Zabít, nebo milovat není o nic lepší. Je vidět, že autorka psát umí, ale špatně si vybírá příběhy. Jsou kýčovité, přeslazené a navíc předvídatelné. Kresley Cole pravděpodobně postrádá i smysl pro humor, protože se v knize žádné vtipné scény nenacházejí. Ale i přesto, že příběh je brak, Zabít, nebo milovat se čte skvěle. Rozhovory jsou přirozené a k postavám sedí, děj je plynulý a napínavý a mezi Kaderin a Sebastianem to jiskří.

„Dobře, ale proč si ve mně otupila všechny pocity? Neprožívala jsem ani radost, legraci nebo lásku.“
Riora si decentně odkašlala. „To nebylo úplně záměrné.“ Znovu se podívala na Sebastiana. „Valkýra začala cítit jen díky tobě. Však byl nejvyšší čas.“
„Tím se vysvětluje řada věcí,“ pronesl zamyšleně Sebastian a zavrávoral. (str. 304)

V poslední době jsou čím dál více populární erotické romány. Ve fantasy knihách nejsou erotické scény ničím novým, jen se o tom příliš nemluví. Série V říši Lorů patří mezi ty, kde je ale sex popisován vkusně a bez kýčovitých přezdívek. Právě takové scény oživují nudné pasáže, i když občas se autorka nechá strhnout a neopustí toto téma po následujících deset stránek.

Rozuzlení zápletky je ale trochu přeplácané a navržené tak, aby se vlk nažral, ale koza zůstala celá. Konec sice není překvapivý, ale je řešen zajímavým způsobem a jinou cestou, než čeká čtenář. A navíc ještě zůstává otevřený, takže nechává dostatek prostoru pro fantazii a pro další díl, který přímo navazuje a pokračuje tam, kde kniha Zabít, nebo milovat skončila.

  • Kresley Cole: Zabít, nebo milovat (V říši Lorů 2)
  • Baronet, 2012
  • překlad: Dagmar Brejlová
  • obálka: Emil Křižka
  • 336 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
17. září 2013, Eva Matrasová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

V říši Lorů 2 - Zabít, nebo milovat

V říši Lorů 2 - Zabít, nebo milovat
299 Kč 269 Kč