Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Komiksová Duna s příchutí fantasy v podání Brandona Sandersona, Brandon Sanderson: Bílý písek 01

Sanderson Brandon: Bílý písek 01

Objevte klíčovou a dosud nepublikovanou součást rozsáhlého Kosmíru amerického bestselleristy a ikony současné fantastiky Brandona Sandersona. Vydejte se na planetu Taldain za legendárními dunmistry, kteří ovládají tajemné umění manipulace s pískem. Sanderson však tentokrát opustil svůj zaběhlý formát a společně s Rikem Hoskinem nám představuje zbrusu novou komiksovou ságu pro všechny milovník fantasy a dobrodružství.

Pravověrným fanouškům Brandona Sandersona pravděpodobně nebude název tohoto komiksu velkou neznámou. Stejný název nese i Sandersonova povídka, se kterou jsme se mohli před necelými dvěma lety setkat na stránkách povídkové sbírky Arcanum odhalené, která přinesla na jednom místě příběhy pokrývající celou plochu Sandersonova Kosmíru. Jedním z nich byl i Bílý písek, jenž nás zavedl na planetu Taldain. A právě z tohoto příběhu vychází i chystaná komiksová trilogie, jejíž první díl právě vyšel v češtině.

Jak však ukazuje předmluva tohoto komiksu, příběh Bílého písku je mnohem více pohnutý, než by se mohlo zdát. Podle samotného Sandersona byl právě tento příběh na počátku jeho zářivé kariéry a byť nikdy nespatřil světlo světa v takové podobě jako například všemi oblíbený Mistborn či epochální Archivy bouřné záře, sám autor jej označuje za svůj nejlepší nepublikovaný román. Doba pokročila, a tak přišel čas na to vytáhnout Bílý písek ze šuplíku a zkusit mu vdechnout nový život, i když na Sandersona trochu v neobvyklé podobě.

Sanderson patří po právu mezi nejopěvovanější fantastické autory současnosti. Ostatně i u nás má vskutku velkou základnu fanoušků, o čemž jsme se mohli přesvědčit vcelku nedávno při jeho návštěvě Prahy. Je tedy vcelku jasné, že tento počin bude u jeho příznivců vzbuzovat nemalou míru očekávání. Zde je však potřeba zmínit fakt, že komiks je přeci jen trochu jiné médium než klasická kniha, a tak sebou nese určitá specifika, která je potřeba zohlednit. Pokud tedy očekáváte další monumentální příběh od tohoto mistra, pravděpodobně vás úvodní díl chystané komiksové série zcela neuspokojí. Ostatně i příběh samotné publikované povídky může leccos naznačovat.

Už na úvodních stránkách se setkáváme s mladíkem Kentonem, jenž na rozdíl od svého otce a všech svých blízkých disponuje naprosto minimálním magickým nadáním. Tento handicap však zcela vyvažuje jeho odhodlání všechny přesvědčit o tom, že se v něm mýlili a že i s takto malými schopnostmi dokáže obstát a dokáže získat titul mistrela. Avšak člověk míní a osud mění. A tak se vcelku záhy Kentonův život zcela mění…

Příběh sám o sobě není vyloženě komplikovaný, jen budete potřebovat nějaký čas na to, než se v něm dokážete zcela zorientovat. Jakmile se vám to povede, začne se před vámi otevírat vcelku klasický fantastický příběh, který na první pohled moc originality nepobral. Zdání však klame. Sanderson společně s Hoskinem, jenž se komiksové adaptace ujal, dokázali tuto určitou jednoduchost vcelku zdatně kompenzovat zajímavým prostředím, které v mnoha ohledech může ve čtenářích evokovat vzpomínky na Herbertův Arrakis, či Tatooine. Nechybí ani klasické ingredience všech Sandersonových knih, jako je zajímavá a originálně pojatá magie, dobře napsané postavy a nepřeberné množství nápadů.

Bohužel je však na této komiksové adaptaci zároveň znát, že zde autoři mají přeci jen daleko méně prostoru než na stránkách klasické literatury. I díky tomu působí Bílý písek oproti předchozím Sandersonovým knihám maličko jako chudý příbuzný. Zkrátka komiks je zcela jiné médium, a to by měli mít fanoušci na paměti. Jedině tak se dokáží vyhnout zklamání. Zároveň je potřeba zmínit fakt, že jsme stále na počátku příběhu, a první díl tak slouží především pro seznámení s postavami a prostředím, ve kterém se samotný příběh odehrává. Avšak místy i zde můžeme odhalit určité záblesky, které dávají tušit, že další díl by mohl nabídnout přeci jen spletitější příběh, na který jsme u tohoto autora zvyklí.

Vzhledem k tomu, že Bílý písek vychází v komiksové podobě, je samozřejmě potřeba zmínit i grafické zpracování, které u tohoto média nemalou měrou dotváří celkový dojem. Kresbu zde obstaral Julius Gopez, jehož styl je po pravdě hodně specifický a pravděpodobně si na něj budete muset nějakou dobu zvykat. I díky tomu tak může tento komiks působit na některé čtenáře lehce rozpačitě.

Úvodní díl nové komiksové ságy Brandona Sandersona tak pravověrné fanoušky pravděpodobně zcela nepřesvědčí. Na vynášení celkových soudů je však přeci jen trochu brzy. Leccos by nám však mohl osvětlit druhý díl, který již Talpress nedávno úspěšně vydal. Buď jak buď, čistě fantastických komiksů u nás příliš nevychází, a proto pokud vás tento žánr zajímá, rozhodně byste měli dát tomuto kousku šanci, přeci jen za ním stojí osoba nejpovolanější, a tak by snad tato sága nemusela dopadnout úplně špatně.

  • Brandon Sanderson: Bílý písek 01
  • Talpress 2020
  • Překlad: Milena Poláčková
  • Obálka: Juan Ferreyra
  • 160 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
4. června 2020, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Bílý písek 01

Bílý písek 01
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč