Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kolo času posedmé: Hra se čtenářem pokračuje, Robert Jordan: Koruna z mečů (Kolo času 7)

Jordan Robert: Kolo času 7 - Koruna z mečů

V Koruně z mečů se Rand bude muset postavit dalšímu ze Zaprodanců, ale než k tomu dojde, bude muset čelit ještě mnoha neméně důležitým výzvám. Sedmý díl je stejně napínavý jako předchozí svazky, třebaže mnohem zdlouhavější.

V úvodních svazcích monstrózní fantasy série Kolo času se Robert Jordan snažil, aby každý díl měl svou přesně danou strukturu – hrdinové na libovolném místě mapy začnou, rozdělí se, aby se každý mohl věnovat svému vlastnímu cíli, a několika příhodnými zvraty osudu se všichni zase shledají na jiném místě mapy v epickém finále.

Už ve čtvrtém díle ovšem autor tuto tradici porušil, když nechal některé z dějových linií otevřené dokořán do dílu pátého, a podobně je to se šestkou a sedmičkou, protože Koruna z mečů ještě víc působí jako přímé dokončení událostí z předchozího svazku. Jak je ovšem u Roberta Jordana zvykem, pokračuje jen s několika čtenářsky oblíbenými liniemi, zatímco jiné si budou muset na svůj okamžik počkat do následujících knih.

Sedmý svazek začíná tam, kde Pán chaosu skončil – respektive opakuje jeho finální bitvu z pohledu Šaidů, pouštního kmene, který se proti Draku Znovuzrozenému vzbouřil. Rand se následně vrací ke svým panovnickým povinnostem, zatímco se jeho vztahy s Bílou věží a Sammaelem dál vyhrocují. Větší místo než obvykle si pro sebe urvou i Luis Therin a Mořský národ, zatímco Perrin, Faile, Loial nebo aielské moudré a jiné postavy zůstanou spíše v pozadí.

Na jihu v Ebú Daru mezitím Elain, Nyneiva a Aviendha společně s Matem nadále hledají mísu, která by mohla změnit počasí. Na scénu se v několika kratších pasážích dostane i čerstvá amyrlin Egwain, a především se dále rozvíjí osudy znovu osvobozené Zaprodankyně Moghedien a strážce Lana. Ještě se chytáte?

Robert Jordan v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1948 v Jižní Karolíně a zde i v roce 2007 zemřel.
  2. Jméno Robert Jordan je pseudonym, jeho pravé jméno zní James Oliver Rigney, Jr.
  3. Psal také jako Reagan O’Neal, mimo jiné i romány o Conanovi.
  4. Právě jako Robert Jordan stvořil rozsáhlou sérii Kolo času, která se řadí k jedněm z nejslavnějších „nekonečných“ ság epické fantasy.
  5. Kolo času autor nestihl před smrtí uzavřít a poslední tři knihy (z nichž ta závěrečná vyšla v USA v roce 2013) za něj dokončil spisovatel Brandon Sanderson.

Dokončení Pána chaosu

Tvrzení, že je Koruna z mečů především jen dokončení událostí otevřených v Pánovi chaosu, je ovšem přiléhavé ve více ohledech. Zdá se totiž, že Robert Jordan děj své série úmyslně zdržuje (například již zmíněným novým opisem již jednou popsané bitvy), aby si velké dějové zvraty schoval až opět na finále nového svazku, přestože by jim víc slušelo umístění doprostřed či rovnou na začátek dílu.

Čtenáři tak místo epického děje sledují řadu vedlejších dějových linií, jejichž význam prozatím v některých případech zůstává zahalen tajemstvím – Egwain se například potýká s novickami, které toho na ni ví příliš, Mat a Brigitte si padnou do noty, a především Mata prakticky znásilní jedna z epizodních ženských postav, což ne zcela funkčním vztahům mezi muži a ženami Jordanova světa dodá další podivnou úroveň.

O to víc zamrzí, že tradiční velké finále svazku přijde tentokrát ještě nečekaněji než obvykle, aniž by si pro ně autor vůbec připravil jakoukoli půdu. Ve výsledku tak čtenář pouze zírá na to, jak se před ním uzavírají některé dějové linie způsobem, který až příliš připomíná deus ex machina.

Tentokrát navíc autorovi ani příliš nepomáhá jeho osvědčený přístup zpodobnit každý detail bohatých kultur jeho fiktivního světa, protože se všemi už se čtenáři jednou setkali – ať už jde o zvláštní aielský humor a zvyky, cairhienskou hru rodů nebo kulturu temperamentních obyvatelů Ebú Daru. Trochu čerstvého vzduchu do série nevnese ani řada postav, které nadále tvrdohlavě pokračují v kolejích svých charakterů (Elaida, Elain), třebaže příjemně překvapí Randova prohlubující se krize s Luisem Therinem i Nyneiva, kterou čekají zajímavé životní změny.

Jaké ho máme rádi

Sedmý díl Kola času se navzdory všem výše zmíněným výtkám čte jako po másle, čistě proto, že Jordanův literární styl fanoušky epické fantasy jen tak bavit nepřestane. Autor potěší několika dlouho očekávanými dějovými zvraty (stejně jako několika nečekanými), a jako obvykle bude také zdržovat několika vedlejšími dějovými liniemi, které jsou zdánlivě k ničemu. Prostě Kolo času je takové, jaké ho máme rádi.

  • Robert Jordan: Koruna z mečů (Kolo času 7)
  • Fantom Print, 2014
  • překlad: Dana Krejčová
  • obálka: Matt Stawicki
  • 448 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 349 Kč)
7. června 2014, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).