Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když Vetřelec snídá, Tim Lebbon: Probuzení (Vetřelec 1)

Lebbon Tim: Vetřelec 1 - Probuzení

Těžko hledat v bezmezných končinách vesmíru stylovější příšery než Predátora a Vetřelce, hlavní bestie slavných filmových sérií, které se dokonce propletly v jedno univerzum. A právě druhý jmenovaný si nyní vysloužil novou knižní řadu, kterou otevírá kniha Vetřelec: Probuzení Tima Lebbona.

Třicet sedm let poté, co svůj první kontakt s hmyzo-plazoidní obludou přežila Ellen Ripleyová (toho času stále v hibernačním spánku) se na planetě LV178 již vesele těží. O tom, že planeta skrývá i jiné „poklady“ než fosilní bohatství, se přesvědčí Chris Hooper, šéfinženýr těžařské lodi Marion, když mu se v planetárních modulech na plavidlo vrátí vysocí, agresivní, tvrdí a nepříliš intelektuálně založení dvojnožci. A ne, horníci to nejsou. Těch se sice z planety do modulu pár dostalo, ale čerstvě vylíhlí vetřelci jejich dobu trvanlivosti notně zkrátí.

A aby těch novinek nebylo dost, zachytí Marion nouzový signál jednoho záchranného modulu s nejmenovanou neohroženou důstojnicí.

Tim Lebbon v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1969 v Londýně.
  2. Žije v jižním Walesu.
  3. První povídku publikoval v pětadvaceti letech.
  4. Jeho žánry jsou horor, temná fantasy a sci-fi.
  5. Kromě Vetřelce si literárně posvítil i na Predátora.

Tim Lebbon rozhodně není nezkušeným autorem na poli tak specifické literatury, jakou knižní přepisy filmových/komik­sových děl bezesporu jsou (přeci jen je ten postup v drtivé většině případů opačný). Napsal své příspěvky do světa Star Wars, vytvořil přepisy 30 dní dlouhé noci či Chaty v lesích, případně novely ze světa Hellboye. Vetřelec je tak dalším zářezem na jeho filmově-literární pažbě.

Lebbon si pro svůj příběh vybral dobu těch několika desetiletí informačního vakua, které leží mezi prvním a druhým filmem veleslavné filmové série. Což chválím. Bohužel si však propůjčil i hlavní postavu Ellen Ripleyové, ženy, která by – pokud by došlo k založení protivetřelčího odboje – byla bezesporu jeho matkou představenou, a to s doživotní platností. A to už tak dobrým krokem nebylo.

Z čtivé a poměrně zajímavé knihy totiž postava Ripleyové dělá jakéhosi provazochodce, který balancuje na hranici dobré odpočinkové četby a obyčejné fanfikce. Čemuž rozhodně nijak nepomáhá fakt, že Lebbon vykrádá také nápady z filmových trháků a mnohdy i velké části celých scén.

Nešťastně tím sráží svou knihu, která je jinak vysoce čtivá (Lebbonův jazyk a styl je jednoduchý a filmový, byť místy nepříjemně repetitivní) a právě díky své dynamice by mohla být ideálním doplňkem dovolené. Sice svým příběhem připomíná spíše první díl Ridleyho Scotta, tónem je rozhodně blíže druhému Jamese Camerona. Spíše než o tísnivou atmosféru jde v Lebbonově knize o akci, akci a akci, tu a tam proloženou nějakou Ripleyinou noční můrou.

Výsledkem je kniha, kterou si užijí především fanoušci kultovního univerza – ač v ní mnoho nového rozhodně nenaleznou.

  • Tim Lebbon: Probuzení (Vetřelec 1)
  • Baronet, 2015
  • překlad: Dana Chodilová
  • obálka: Twentieh Century Fox Film
  • 336 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
30. června 2015, Josef Horký

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vetřelec 1 - Probuzení

Vetřelec 1 - Probuzení
299 Kč 269 Kč

Vetřelec 1-3 - box

Vetřelec 1-3 - box
699 Kč 629 Kč