Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když se logika stane sprostým slovem, Vlastimil Vondruška: Neviditelní

Vondruška: Neviditelní

Svět se definitivně zbláznil. A lidstvo si ve snaze zachránit planetu zvolilo totalitu. Naštěstí je tady ještě naděje v podobě nastupující generace, která se neztotožňuje s názory svých rodičů a netouží po ničem jiném než po vlastní seberealizaci.

Klaud je sice biologicky dívka, ale dle platné legislativy platí za neutrální bytost. Teprve časem jí bude umožněno vybrat si jedno ze čtyř uznaných pohlaví. Její otec má nicméně již jasno: z Klaud musí být muž, neboť ti jsou současnou společností preferováni. Krom toho, tato volba zvýší otci prestiž a pomůže mu k vytouženému povýšení. Jenomže příroda se nenechá svazovat lidskými zákony. Vzdor všem doporučením a zákazům se Klaud zamiluje do chlapce, který žije mimo systém. A rozhodne se, že chce být Klaudií. Vládnoucí ideologie se ale nehodlá smířit s odchylkami od normy, a tak na Klaud čeká spousta překážek. Poslechne nakonec vlastní rozum, nebo se podvolí požadavkům systému? A může vůbec jedinec uspět v boji proti totalitě?

Vlastimil Vondruška v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1955 na Kladně.
  2. Vystudoval historii a národopis na Karlově univerzitě v Praze.
  3. Patří k nejpůjčovanějším českým autorům v knihovnách.
  4. Šestkrát obdržel Cenu čtenářů nakladatelství MOBA.
  5. V roce 2017 získal Medaili za zásluhy I. stupně od prezidenta Miloše Zemana.

Vlastimil Vondruška vytvořil budoucnost, která postrádá logiku. Ukazuje tím mimo jiné, do jakých extrémů se může společnost dostat. Lidé mluví tak nepřirozeně, až to bolí číst. Navzdory přísnému režimu a všudypřítomným kontrolám veškerých aktivit vedle sebe existují spořádaní občané a tzv. nepřizpůsobiví, kterým jsou pravidla jedno. Při čtyřech různých pohlavích (a doporučované sterilizaci žen) je sex mezi osobami různého pohlaví chápán jako něco špatného, neb údajně vede k těhotenství, a tím pádem k vyšší ekologické zátěži pro planetu. Navíc, ačkoli se propaganda snaží, seč může, je informovanost obyvatelstva o pravém stavu věcí až děsivě vysoká.

Bylo by nicméně chybou chápat tento román jako první verzi slohové práce žáka 6. třídy ZŠ. Autor bravurně nastavuje zrcadlo současné hyperkorektnosti, kdy mnoho dnešních děl naprosto ignoruje příběh a soustředí se výhradně na zmínění všech klíčových slov. I zde je podstatnější elektromobilita, globální oteplování, bezdětnost, uhlíková stopa víc než nový světový řád a škodlivé čipy pocházející ze život ohrožujícího očkování. Díky tomu lze lépe pochopit, jak nebezpečné je černobílé vnímání světa a neschopnost diskuse. Což nejlépe ukazují obě znepřátelené strany konfliktu, pro něž je jedinou prioritou vyhlazení opozice.

Neviditelní jsou mistrně napsaným románem. Na povrchu to vypadá jako parodie na příběh. S absencí vnitřní logiky, zoufale dvoudimenzionálními postavami a otřesnými dialogy připomíná text špatně konstruovaný (a zbytečně dlouhý) facebookový příspěvek psaný kapitálkami do skupiny milovníků konspiračních teorií. Ale uvnitř se ukrývá důmyslná kritika neexistence kritického myšlení, neschopnosti elementární tolerance a černobílého vnímání světa.

  • Vlastimil Vondruška: Neviditelní
  • MOBA, 2022
  • 304 stran
5. září 2022, Tomáš R. Tokoš