Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kamenné nebe: Povedený závěr oceňované série, Nora K. Jemisinová: Kamenné nebe (Zlomená země 03)

Jemisinová N. K.: Zlomená země 03: Kamenné nebe

Páté roční období je v plném proudu a svět marně vyhlíží alespoň malou naději na zlepšení svého neutěšeného stavu. A v tom všem se Essun snaží dokončit svou cestu a opět se shledat se svou ztracenou dcerou, a při tom jen tak mimochodem všechny zachránit. Závěr geniální cenami ověnčené trilogie je tu. Podařilo se autorce udržet nastavenou laťku nebo byla tentokrát nucena podlézt pod ní?

Když jsme Essun viděli naposledy, zachraňovala Kastrimu, podzemní útočiště, kde orogéni žijí v křehkém míru s ostatními, před nájezdem nepřátel. Osadu jako takovou se jí sice ochránit nepodařilo, ale přinejmenším zachránila místní lidi. A to se počítá. Spojení s bránou obelisků ji však stálo spoustu sil a rovněž její pravou ruku, která se v důsledku toho proměnila v kámen. Cestu za svojí dcerou proto musí opět odložit, alespoň do doby, než obnoví své síly a doprovodí obyvatele Kastrimy do jejich nového domova.

Nassun, Essunina dcera, se také vydává na cestu, ve společnosti svého přítele a v zásadě adoptivního otce, strážce Skaffy. Její kroky směřují do Jádra, kde to všechno před dlouhou dobou začalo. A kde hodlá všechno radikálním způsobem ukončit, protože za deset let svého života už zažila a viděla příliš na to, aby ještě měla nějakou naději na lepší svět.

Změna ve vedení

Kromě toho autorka také dává možnost nahlédnout skrz vypravěče celého příběhu i do dob, kdy žádná smrtící období ještě neexistovala, kdy svět vzkvétal a prosperoval, až se jednou něco hodně pokazilo a dalo vzniknout staletí trvajícímu konfliktu mezi rozzuřeným Otcem Země a obyvateli této planety.

Nora K. Jemisinová v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1972 v americkém státě Iowa.
  2. Vystudovala psychologii a výchovné poradenství a svému oboru se věnuje i nadále.
  3. Kariéru spisovatelky zahájila už ve svých deseti letech, prvního většího úspěch dosáhla s povídkou Non-Zero Probabilities, za kterou získala nominaci na ceny Hugo a Nebula.
  4. Na svém kontě má již řadu knih jako fantasy trilogii Dědictví (v českém překladu vyšel v roce 2013 první díl Sto tisíc království) či sérii Snová krev, u níž již nakladatelství Host vydalo první a druhý díl s podtituly Smrtící Luna (2021) a Slunce ve stínu (2022).
  5. Za trilogii Zlomená země obdržela třikrát v řadě cenu Hugo. Ocenění tak obdržela nejen za úvodní díl, ale také za pokračování Brána z obelisků (2016, česky 2019) a Kamenné nebe (2017, česky 2020). V roce 2021 u nás vyšla autorčina kniha s názvem Stali jsme se městem, tentokrát z žánru urban fantasy.

Právě tato a Nassunina dějová linka patří k tomu nejlepšímu, co tento díl nabízí. Zde se odehrává hlavní penzum děje a dochází k dotažení posledních roztřepených konců příběhu. Otevřených bodů tentokrát tolik není a autorka ani žádné nové nepřidává. Většina věcí byla totiž postupně odhalena v prvním a druhém díle, a zde se tak vše již jen dotahuje s řemeslnou přesností.

Jedinou slabinu tohoto přístupu představuje dějová linka Essun, která do teď byla hlavním tahounem předchozích dílů. Její příběh zde totiž místy vyvolává dojem, že Jemisinová jednoduše jen čeká na to, až bude moc hlavní protagonistku v ten správný moment poslat za její dcerou. A ten se nachází až v samotném závěru knihy. Nejde o to, že by se v jejích kapitolách vůbec nic nedělo, jen tentokrát to ve srovnání s ostatními částmi zdaleka nedosahuje takového významu, akce či napětí.

Precizní zakončení skvělé trilogie

To ale nijak výrazně nesnižuje kvality Kamenného nebe, které stále představuje vrchol toho, co současná fantasy tvorba nabízí. Na každém rohu tu číhá zoufalství, zkáza a bolest, kterou ale hlavní hrdinové proráží s neutuchající silou, a čtenář bez dechu sleduje jejich kroky až do úplného závěru. Ten pak definitivně a s úctou završuje celou trilogii a dává hluší význam i zvolenému způsobu vyprávění.

Nora K. Jemisinová totiž už od prvního dílu některé kapitoly vypráví netradičním způsobem za užití druhé osoby čísla jednotného. Byť jde o něco, na co si čtenář musí vždycky nějakou dobu zvykat, autorka tomu na závěrečných stránkách dá úplně jiný rozměr. Právě schopnost vtisknout ději a postavám hloubku dělá z Jemisinové vynikající spisovatelku.

Kamenné nebe představuje poslední díl cenami ověnčené trilogie Zlomená země. Autorka zde řemeslným a precizním způsobem završuje všechny linie a dává odpovědi na nezodpovězené otázky. Byť kapitoly věnované Essun tentokrát stojí z hlediska významu v pozadí, ostatní příběhy jsou natolik silné, že bezpečně přebírají roli hlavních tahounů a dovedou čtenáře až do poslední stránky bez větších zaváhání. Jemisinová tak vytvořila nesmírně povedenou, originální, drsnou, intenzivní, a hlavně nezapomenutelnou cestu, po které se rozhodně stojí za to projít. Nebudete totiž ani na chvíli litovat.

  • Nora K. Jemisinová: Kamenné nebe (Zlomená země 03)
  • Host, 2020
  • Překlad: Roman Tilcer
  • 392 stran, 399 Kč
8. října 2022, Adéla Košařová

Zlomená země 03: Kamenné nebe

Zlomená země 03: Kamenné nebe
  399 Kč