Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Josephine Angelini se vrací s naivním klišé, ale i s akcí, Josephine Angelini: Beze snů (Proroctví 2)

Angelini Josephine: Beze snů

Následníci, potomci bohů z řeckého pantheonu, byli již v dobách Trojské války prokleti na dodržování krevní msty, která je nutní zabíjet se navzájem. Na naplňování této kletby dohlížejí Furie. Sedmnáctiletá Helen se musela nedávno vypořádat s faktem, že je jednou z Následníků… A nejen to, ona je zřejmě jedinou, kdo se může postavit Furiím. Jenže za jakou cenu?

Helen byla proroctvím předurčena jako poutnice, která je schopna sestupovat do podsvětí a hledat přízraky pomsty v říši mrtvých, aby po tisíciletích ukončila nesmyslné zabíjení. Neustálé cesty do pekla a nedostatek spánku by ji však dostaly na hranici jejích možností, i kdyby neměla potíže se svou zakázanou láskou k Lucasovi. Útěchou pro Helen však může být nečekaný spojenec z podsvětí.

První díl série, Proroctví, se zapsal do srdcí nadšených čtenářů jako povedená míchanina moderního světa a řecké mytologie a zároveň naprostá klasika v žánru Young Adult. Po otevřeném závěru přichází americká spisovatelka Josephine Angelini pro svou výjimečnou hrdinku s dalším dobrodružstvím.

Helen se už vypořádala s tím, že je polobohyně a spasitelka, jenže cestování do podsvětí a neustálé boje si vybírají svoji daň na jejím fyzickém stavu i duši. Hrdinka, ze které se stala dokonalá Mary Sue oplývající neuvěřitelnou škálou schopností – a to i s přihlédnutím k jejímu polobožskému původu – je prototypem hlavní postavy v Young Adult, která trpí pocitem méněcennosti a jen těžko do ní může čtenář vkládat své naděje.

Josephine Angelini v pěti bodech

  1. Pochází z Massachusetts.
  2. Proroctví je její první knižní sérií, za kterou dostala již několik ocenění.
  3. V současnosti pracuje na nové trilogii, která v originále vychází toto září.
  4. Žije se svým manželem a třemi kočkami.
  5. Nyní bydlí v Los Angeles.

Ani v milostném životě to Helen nemá jednoduché, protože se zdá, že po nevydařeném vztahu se Lucasova láska k ní proměnila v nenávist. Útěchou jí však může být nečekaný spojenec, který se objevil v podobě Afroditina syna, Oriona. Jako třetí postava do autory oblíbeného trojúhelníku je Orion takřka dokonalý. Až na to, že nemá charakter. Autorka se nenamáhala nějak podrobněji propracovat své postavy do hloubky a i Oriona jako by vynechala, takže je pro čtenáře těžké vytvořit si k němu vztah, který si budovali s Helen, Lucasem a ostatními v předchozím dílu.

Občas se může zdát těžké rozeznat jedno dílo žánru YA fantasy od druhého a v díle Josephine Angelini se ani tentokrát neobjevilo v podstatě nic nového. Propojení moderního světa s řeckou mytologií je zajímavé a propracované, ale už zdaleka ne jedinečné. Stejně tak těžkosti, kterými autorka nechává procházet své postavy, jež trpí nešťastnou láskou i odsouzením ze strany svých přátel. Stačil by jiný úhel pohledu a vše by mohlo být jinak.

I druhý díl se nese v duchu prvního, kdy se úvod jen pomalu rozjíždí a příběh se táhne. Angelini se věnuje popisu světa, který stvořila, připomíná důležité události a společně se svou hrdinkou se zabývá problémy v lásce, které ale jako by ztratily to kouzlo, které mívaly. Naštěstí se však na scéně objevuje nová mužská postava, do příběhu se postupně vrací akce a autorka opět dokazuje, že umí psát poutavě.

Naivní klišé v podobě nepropracovaných prvoplánových charakterů a slabé milostné linky je ve svazku Beze snů alespoň dostatečně vyváženo spoustou akce, nenadálých zvratů a bojů s mocnými nepřáteli, které jsou popsány tak čtivě, že čtenáře vtáhnout do děje dokážou. Josephine Angelini zůstává autorkou, která umí napsat příjemnou fantasy, jejíž otevřený konec dokáže navnadit čtenáře, aby si pořídili i další díl.

  • Josephine Angelini: Beze snů (Proroctví 2)
  • CooBoo, 2014
  • překlad: Jana Jašová
  • obálka: Lary Jade Photography
  • 364 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
30. dubna 2015, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Beze snů

Beze snů
349 Kč 314 Kč