Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jen pro nebeské oči (Tajné dějiny 5), Simon R. Green

jen-pro-neb-oci_full

Pokud si potrpíte na superhrdiny, je tu pro vás Eddie Drood. Muž ve zlaté zbroji, nekladnější z kladných, nejušlechtilejší, nejspravedlivější a nejuvědomělejší z celé rodiny Droodů. Ale stejně ho většina lidí nemá ráda.

Jen pro nebeské oči je již pátým dílem série Tajné dějiny. Bohužel jsem měl tu čest seznámit se až doposavad pouze s příběhy z Noční strany, před jejímiž stvořeními rodina Droodů chrání náš svět, a tak byla tato kniha mým prvním setkáním s touto sérií. Ale naštěstí, až na to, že jsem zajisté nezachytil nebo plně nepochopil některé narážky odkazující na minulé události, se kniha dá bez problému číst samostatně. Což je jeden z mála kladů, které této knize hodlám přiznat.

Prapodivně působí již sama postava hlavního hrdiny, známého mezi veřejností též jako Šaman Bond (možná právě proto je název každé z knih podobný názvu některé z Bondovek). Už toto alterego, které Eddie přijal jen proto, aby nebyl spojován s rodinou Droodů, je dosti pofiderní, neboť pro změnu v Šamana Bonda si maximálně vymění ponožky. Já vím, že Supermanovi změna identity přehozením pláště přes ramena také procházela, ale to neznamená, že s tím budu souhlasit.

Další věcí, nad kterou nezbývá než kroutit hlavou, je torkéz, který vlastní většina členů rodiny Droodů. Ten jim dává schopnost aktivovat na svém těle superzbroj, která zastaví palné i sečné zbraně a mnohonásobně zlepší bojové schopnosti svého nositele. Jak se ukazuje, rodina Droodů je nepoučitelná, neboť poté, co se ji podobným darem pokusila zničit bytost z jiné dimenze, přijala od mnohem mocnější bytosti z úplně jiné dimenze mnohem lepší verzi této superzbroje. No, alespoň nemají na společných rodinných fotkách příliš přelidněno.

Tato zbroj však naprosto ubírá jakoukoliv atraktivitu a invenci veškerým bojovým scénám. V prvním boji Eddie zvítězí tak, že prostě stojí a čeká, zatímco do něj střílí, seká, sesílá kouzla a snaží se mu zakousnout do kotníku polovina budovy plné satanistů. Následně si strčí prst do nosu a pronese pateticky: „Bububu, vy oškliví, zlí, nehodní satanisti!“, a dav lehčí o pár tun patron se rozuteče jako splašené husy. No, a to je vlastně celý boj; veškeré problémy vyřeší superbrnění. Navíc se v úvodních scénách Eddie strachuje, aby mu vydrželo aktivované dostatečně dlouho, ale v dalších, mnohem delších a náročnějších řežbách, se už o podobné věci nestará. Kdyby aspoň měl ten chlapík nějaké super hlášky, ale ani na ty většinou nedojde.

Všechno by ještě mohly zachránit super zápletka a děj. No, bohužel zase nic. Ačkoliv má rodina desítky agentů po celém světě, donese se k nim čirou náhodou zpráva, že půlka světa plánuje tajně velké satanistické spiknutí, kterého si nikdo z rodiny neráčil všimnout. Eddie vlétne na jejich sraz s razancí urvaného vagonu, ale tato výzvědná akce se (překvapivě) příliš nezdaří. Naštěstí se náhodou dozví o dalším setkání satanistů, tentokrát trochu vyšších šarží a i toto setkání poctí svojí návštěvou. No, a takhle to jde několikrát dokola až k samé špičce vedení spiknutí. Pozitivem v celém kolotoči je, že i když budete hádat třikrát, tak vůdce satanistického spiknutí pravděpodobně stejně neuhodnete.

Celá kniha navíc působí nevyrovnaně, protože autor se kromě několika vtipných pasáží vložených mimo mise pokouší i o některé vážné a psychologické momenty, což zcela bourá dojem, že Jen pro nebeské oči má být čistě oddechovým čtivem. Bohužel v celé knize téměř chybí i invence při tvorbě originálních postav, kterými se Noční strana stejného autora doslova hemží. Potenciál by Simon R. Green měl, o tom není pochyb, ale v tomto dobrodružství Eddieho Drooda se příliš nenamáhal ho využít. Škoda, toto dílo se díky tomu velmi vehementně pokouší podlézt mantinely průměrnosti.

  • Simon R. Green – Jen pro nebeské oči (For Heaven´s Eyes On­ly)
  • Polaris 2011
  • Překlad: Josef Hořejší
  • Obálka: Paul Young
  • 384 stran / 289 Kč

Simon R. Green v pěti bodech:

  1. Narodil se roku 1955 v Bradford-on-Avon, Wilshire v Anglii.
  2. Spisovatelskou kariéru započal v roce 1973 povídkou Manslayer, první knihu Awake, Awake… vydal v roce 1979.
  3. V roce 1989 zpracoval do knižní podoby film Kevina Costnera Robin Hood – král zbojníků (Robin Hood: Prince of Thieves).
  4. Kromě pěti knih série Tajné dějiny vydal také dalších 6 knižních sérií (celkem třicet dva knih), dvě samostatné knihy a větší množství povídek.
  5. Mimo psaní fantasy a science fiction se zabývá také tvorbou televizních sitcomů a divadelních her a herectvím. Je také členem British Fantasy Society.
15. prosince 2011, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Ad Jen pro nebeské oči (Tajné dějiny 5)
Lukáš - 21. 04. 2012 16:07

Je trochu pitomé psát recenzi na několikátý díl série, kterou jste do té doby nečetl. Nejspíš byste pak lépe pochopil rozdíl mezi entitami, které pomáhají rodině Droodů, mimoto byste si možná všiml, že pokud vystupuje na veřejnosti jako Drood, má na sobě zlatou masku, aby ho nikdo z lidí, kteří jej znají pod jménem Šaman Bond, nepoznal. Souhlasím s tím, že charaktery zde nejsou zdaleka tak propracované jako například v Noční straně nebo Moriturim, ale Jen pro nebeské oči není zrovna typickým dílem série.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Tajné dějiny 5 - Jen pro nebeské oči

Tajné dějiny 5 - Jen pro nebeské oči
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 260 Kč