Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jeden okamžik dokáže změnit celý život, Katie McGarry: Překroč svůj stín

katie-mcgarry-prekroc-svuj-stin

Co byste dělali, kdyby se vám během jedné noci obrátil život naruby? Echo a Noah hledají odpovědi na několik nezodpovězených otázek a ani netuší, že díky tomu najdou nejenom sami sebe. Překroč svůj stín je kniha o dospívání dvou mladých lidí a plná nečekaných zvratů.

Ocitáme se v typickém románku jako vystřiženém z romantického filmu pro teenagery. Dva hlavní hrdiny opřádá tajemství či nevysvětlitelná minulost a právě tu se snaží protagonistka Echo poodkrýt. Z osudové noci, ze které si odnesla ošklivé jizvy na rukou, si nepamatuje vůbec nic. Znovu zaplnit to nic se snaží smazat pravidelnými návštěvami u školní psycholožky, která jí má pomoci vrátit se zpátky do života školní celebrity. Podobně je na tom tajemný rebel Noah Hutchins, pod jehož drsnou schránkou se schovává něco naprosto odlišného. Noah se snaží získat něco, co mu zůstalo ze života, který se mu během několika okamžiků rozdrolil pod prsty.

Oba hlavní protagonisté o něco usilují a za něčím se ženou. Oba hledají své místo na světě a sebe samu. Námět příběhu je bezpochyby zajímavý, linie vyprávění je jednoduchá, a sice snadno předvídatelná, ale během čtení knihy se onen námět stává příjemným a nenáročným osvěžením. A ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je kouzlo. Autorce Katie McGarry se podařilo spojit dvě zajímavá a rozhodně neotřelá témata v jedno a nenásilně je vložit do romantického příběhu o dospívání dvou mladých lidí. Zároveň jí nelze upřít výborně promyšlenou dějovou linku, která čtenáře donutí u knihy setrvat, i kdyby ji chtěl stokrát zaklapnout a odejít. Udržuje napětí a zajímavou linii.

Katie McGarry v pěti bodech

  1. Katie McGarry byla teenager v dobách grunge a chlapecké kapely a na ty roky vzpomíná, jako nejlepší a nejhorší ze svého života.
  2. Je milovníkem hudby, šťastného konce a reality show.
  3. Vystudovala na vysoké škole politické vědy se zaměřením na filozofii a historii.
  4. Nevzpomíná si na den, kdy potkala svou nejlepší kamarádku, protože o ní vždycky uvažovala jako o své půlce, naopak bohužel nikdy nezapomene na den, kdy o ni přišla.
  5. Ráda píše barevným inkoustem, její nejoblíbenější barvy jsou růžová a fialová.

Na druhou stranu je třeba vytknout místy až ploché charaktery hlavních protagonistů, kteří se plácají v již dávno okoukaných archetypech dospívajících hrdinů. Rozhodně by neuškodila trocha inovativnosti a změny. Echo je jednou z postav, která začne brzy lézt na nervy nejenom svým chováním, ale i přístupem k životu a ke svým blízkým. Katie McGarry se snažila natolik vykreslit obyčejnou dívku, až se z ní stal spíše drobný otravný vřídek. Noah má v příběhu o něco více prostoru a zdá se mnohem uvěřitelnější, ovšem i tak patří do pytle klasických mužských hrdinů, což se časem může jevit jako únavné.

Vedlejší postavy, jichž je v knize opravdu hojné množství, nedostaly až tolik prostoru a některé z nich si jsou natolik podobné, až splývají v jedno. Nejzajímavější se rozhodně jeví Noahův nejmladší bratr nebo matka a nevlastní matka Echo.

Katie McGarry píše velmi jednoduchým jazykem, místy trochu ošizeným o detailnější popisnost a pojatým v současné době už v klasickém přítomném čase. Ovšem vytknout je třeba autorce příliš velké množství vulgárních slov. Občas se hodí držet se hesla, že všeho je třeba s mírou.

Kniha Překroč svůj stín je spíše vhodná pro nenáročné čtenáře a zejména ty, kteří si potrpí na příběhy ze života s velkou dávkou romantiky. Když nebudete očekávat nic světoborného, Katie McGarry vás nezklame.

  • Katie McGarry: Překroč svůj stín
  • CooBoo, 2014
  • překlad: Adéla Špínová
  • 376 stran, 299 Kč
1. června 2014, Marie Bubeníková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).