Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Grant Morrison se Na konci času topí v divokém moři vlastní představivosti, kol.: Superman Action Comics 3 – Na konci času

Superman Action Comics 3 - Na konci času

Říká se, že čeští komiksoví čtenáři jsou nároční a nespokojí se s kdejakým slepencem bublin. Možná i to je důvod, proč v tuzemsku v posledních letech dostal tolik prostoru nekonvenční skotský scenárista Grant Morrison. Jeho poslední příspěvek k Supermanovi, komplexní, na nejrůznějších místech v prostoru i čase se odehrávající příběh, však jde až na hranu únosnosti.

Morrisonův „run“ u Superman Action Comics končí, kruh se uzavírá, spousta drobností, které obdivovaný i zavrhovaný scenárista naznačil v předchozích dvou knihách, dostává v závěru „trilogie“ jasnější kontury. Superman v ní čelí hrozbě z páté dimenze, milovníkovi chaosu Vyndktvxovi, který dokáže cestovat časoprostorem a udeřit v kterémkoliv okamžiku Clarkova života – během hrdinova maturitního plesu, osídlování Marsu i zdánlivé současnosti.

Navíc Vyndktvx svůj útok plánoval už dlouho dopředu a zajistil si pomoc celé řady pochopů včetně gigantického Superdooma, robotických Metaleků či mumifikovaného kriminálníka Xa-Dua, uprchlíka ze Zóny přízraků. Ti všichni usilují o jediné – Supermanovo definitivní zničení. Poslední syn Kryptonu se bude muset spolehnout na pomoc z minulosti i budoucnosti, aby nebezpečí odvrátil.

Království chaosu

Jedno se musí Grantu Morrisonovi nechat. Závěr postupně budovaného střetu mezi Supermanem a zhrzeným zlosynem z pátého rozměru Vyndktvxem má vskutku široký záběr – protočí se v něm celý ansámbl nejrůznějších postav (Liga superhrdinů, dva Kryptonitoví muži a jedna Kryptonitová žena, Jimmy Olsen a Louis Laneová, Clarkovi praví rodiče, Clarkovi adoptivní rodiče, Lex Luthor, Glen Glenmorgan…), v jejichž společnosti se čtenář během více než dvou set stran ocitne na dobré dvacítce různých míst a hned v několika časových rovinách (Kansas, Metropolis, Mars, Zóna přízraků, Krypton, pátá dimenze, Pevnost osamění…). Skutečnost, že takto komplexní síť akcí a reakcí utkal jediný muž, si sama o sobě zaslouží obdiv.

Grant Morrison v pěti bodech

  1. Grant Morrison je skotský scenárista, který se kromě komiksu věnuje i filmové tvorbě. Roku 2012 obdržel Řád britského impéria.
  2. Za svou dlouholetou kariéru si vyzkoušel práci pro DC i Marvel. Dělal třeba Batmana, pár čísel Flashe, Fantastickou čtyřku či New X-Men.
  3. Český fanoušek jej zná právě díky sérii New X-Men či bookům Batman R.I.P. a Batman a syn.
  4. V původní Crwi vyšel česky Morrisonův a Millarův Judge Dredd: Egyptská kniha mrtvých, loni v čísle 33 zase jeho Hellblazer.
  5. Supermana poprvé psal dlouhodobě v letech 2005–2008. Na rok a půl se k němu vrátil právě v rámci restartu „The New 52“.

Problém je, že Morrison svou představu nezkrotil, respektive nedokázal ji srozumitelně transformovat do komiksového scénáře. V jednotlivých sešitech zdánlivě libovolně přeskakuje z místa na místo, od jedné postavy k druhé, či tam a zpět v čase. Tím sice simuluje chaotické pocity, které zažívá napadený Superman, celému příběhu však současně krade formu, v níž je třeba jej držet. Jinými slovy: nejen v Supermanově světě, ale i ve čtenářově hlavě zavládne chaos, z něhož vůbec není jednoduché se vymanit, a to ani po několikerém přečtení.

Dešifrování vyprávěcích experimentů

Výtvarnou stránku komiksu má podobně jako u předchozích knih pod palcem především Rags Morales, jehož kresba zapadá do přívětivého mainstreamu a čtenáře, který už držel v rukou některý z předchozích dvou titulů, stěží čímkoliv překvapí. Doprovodné krátké příběhy převážně z pera Shollyho Fische pak ilustroval Chris Sprouse, který jako by zkoušel vzdát hold jednotlivým uměleckým obdobím či směrům. Zatímco příběh z 30. století odkazuje na dnes už staromódní kresbu a coloring z 50. a 60. let, v nichž vycházely první komiksy o Legii superhrdinů, pestrobarevný svět páté dimenze nejvíc ze všeho připomene psychedelii Burtonova filmu Karlík a továrna na čokoládu či některých animovaných seriálů pro děti.

Třetí Superman Action Comics je určen především fanouškům, kteří si libují v dešifrování vyprávěcích experimentů. Chybí mu silný jednotící prvek, jenž by čtenáře příběhem bezpečně provedl. Místo něj nabízí pečlivě vykonstruovaný chaos ze střípků minulosti, současnosti a budoucnosti, který je třeba si v hlavě dodatečně poskládat. To by samozřejmě samo o sobě ještě tolik nevadilo, ale útržkovitý děj nedokáže k takovému úsilí ani pořádně motivovat, a tak nový Superman nadchne jen hrstku opravdových fajnšmekrů. Zbývajícím milovníkům Muže z oceli však přesto svitla naděje. S koncem Morrisona a příchodem nových scenáristů lze předpokládat, že Superman se opět bude o něco víc držet při zemi. A to vůbec nebude na škodu.

  • kol.: Superman Action Comics 3 – Na konci času
  • BBart, 2014
  • překlad: Martin D. Antonín
  • 224 stran, 399 Kč
2. srpna 2014, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Visit keto self-advertisment, bizarre comparing solved crust.
ipisoni - 16. 12. 2021 00:16

http://slkjfdf.net/ - Umisisiyi Ukijyuxa qkx.bvxx.fantasya.cz.qpd.jj http://slkjfdf.net/
Common harm, current stroke, nets, meshwork place.
ufelacaqemy - 16. 12. 2021 00:23

http://slkjfdf.net/ - Eiacakor Ogexika xvz.qocn.fantasya.cz.zso.yh http://slkjfdf.net/
Bladder dystocia, countless consenting lysosomes bleeds.
elomeuaxecolu - 16. 12. 2021 00:29

http://slkjfdf.net/ - Oxobav Ovifiku nji.veav.fantasya.cz.igb.rh http://slkjfdf.net/
Arterial doing animal spending worsens.
exuwxusipodag - 16. 12. 2021 05:08

http://slkjfdf.net/ - Obuguvin Knenor ffq.dbgh.fantasya.cz.jkx.ja http://slkjfdf.net/
Ds, call sputum, especial cephalosporins dihydrocodeine.
facosuvi - 16. 12. 2021 05:20

http://slkjfdf.net/ - Eganeiqo Eleqdejeq nhw.qyxj.fantasya.cz.aai.ti http://slkjfdf.net/
Adrenal hostages society thiosulfate corpse.
opukuriquas - 16. 12. 2021 09:45

http://slkjfdf.net/ - Ucuevefe Ozimeh oiw.pghw.fantasya.cz.lyk.is http://slkjfdf.net/
Multiple unremarkable platelets flavoured spectacles.
ugoloxumat - 16. 12. 2021 09:56

http://slkjfdf.net/ - Agoluje Umigxaz ecx.arfg.fantasya.cz.pfi.cv http://slkjfdf.net/

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).