Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dvě královny napříč staletími , Claire Legrand: Furyborn (Empirium 01)

Legrand Claire : Empirium 01: Furyborn

Na pulty českých knihkupectví dorazil první díl zbrusu nové young adult fantasy série Empirium. V zahraničí velmi populární Furyborn s sebou přináší příběh dvou mladých žen, které od sebe sice dělí několik století, osud mají ale stejný. Čeká je důležité rozhodnutí – zachrání své království nebo se spojí s anděly a zničí svůj svět jednou a provždy? Volba, láska a pomsta… co si obě dívky vyberou?

Rielle Dardennová už od mala musí skrývat své magické schopnosti. Při útoku na jejího nejlepšího přítele, korunního prince Audrica, ji ale donutí je odhalit. Ovládat všech sedm živelných kouzel však dle legendy dokáže jen královna světla či královna krve. Rielle je postavena před řadu zkoušek, které ji mají prověřit a prokázat, že právě ona je pravou Sluneční královnou. Pokud neuspěje, čeká dívku poprava…

O tisíc let později se příběhy o královně Rielle staly pouhou pohádkou. Lovkyně odměn Eliana Ferracorová si na živobytí vydělává zabíjením, aby uživila a ochránila svou rodinu. Její království je však brzo dobyto nenáviděným Impériem a Eliana zjišťuje, že není až v takovém bezpečí, jak si myslela. Po únosu její matky se musí spojit s nepřítelem, aby ji dokázala zachránit. Rielle i Eliana se dostávají do středu války, která se táhne už celá tisíciletí, a jejich osudy se nečekaně protnou. Padne impérium v plamenech andělských legií?

Andělské války

Furyborn je prvním dílem plánované young adult fantasy trilogie Empirium, kterou začal vydávat Dobrovský v edici King Cool. Autorkou je Claire Legrand, které v zahraničí již několik knih pro děti a mládež vyšlo, na českém trhu se však objevuje poprvé. Příběh je zasazen do fiktivního fantasy světa Avitas, který je rozdělen na několik království a vládne v něm magie. Kromě obyčejných lidí v něm kdysi dávno žili i andělé – mocné bytosti, které si chtěly lidskou rasu podrobit. I přes poměrně velké množství stran autorka ze svého světa v prvním díle zas tolik neodhalila a spíše se zaměřila na své postavy a na jejich schopnosti. K lepší orientaci čtenářům pomůže jednoduchá mapa, kterou lze nalézt na samém začátku knihy.

Claire Legrand v pěti bodech

  1. Žije v Princetonu v New Jersey.
  2. Dříve se věnovala hudbě, nyní je autorkou a pracuje jako knihovnice.
  3. Mezi její další patří Some Kind of Happiness či Winterspell, retelling na Louskáčka.
  4. Furyborn debutovala na čtvrtém místě v žebříčku New York Times bestsellerů.
  5. Její hororová novinka Sawkill Girl se probojovala do finále v soutěžích Bram Stoker Award 2018 a Lambda Literary Award 2019.Claire Legrand v pěti bodech.

Autorčin styl psaní je velmi čtivý, napínavý v těch správných místech a velmi snadno dokáže vtáhnout do děje. Příběh je vyprávěn ze dvou pohledů – Eliany a Rielle – které se vždy střídají po kapitole. I když se Elianin příběh odehrává tisíc let po Rielle a čtenář tak tedy ví, jak Riellin příběh skončí, autorka v její časové lince rozhodně nic neodhalila a veškeré podrobnosti si nechala do dalších dvou dílů. Kromě akce a napětí se mohou čtenáři také těšit na nějakou tu romantiku, a to v obou příbězích.

Jako den a noc

Claire Legrand se bezesporu nejvíce zaměřila na rozvíjení svých postav, a to především obou hlavních hrdinek. Každá s dívek je úplně jiná, čtenáři si tak mohou vybrat, které z nich budou fandit. Rielle je svéhlavá a výbušná a udělala by pro své přátele cokoli, řídí se především srdcem. Eliana naopak pracuje jako lovkyně odměn a může se zdát, jako kdyby neměla city. Její morální kompas prakticky neexistuje. Autorka neopomněla ani vedlejší postavy, kterým se taktéž dostala spousta pozornosti. Velká pozornost se věnovuje i rozvíjení přátelství, která jsou pro obě dívky stejně důležitá jako láska.

I když Furyborn pouze nastínil, jakým směrem se bude příběh odehrávat, rozhodně za pozornost stojí. Autorka totiž skrze své postavy ukázala, že nezáleží na očekávání ostatních, ale na tom, jakým směrem svůj životem povedete vy sami. I když ještě není přesně známé datum vydání druhého dílu, minimálně v zahraničí již vyšel, čeští čtenáři tak mohou netrpělivě vyhlížet překlad.

Furyborn je vhodný pro ty, kteří hledají příběh se zajímavým fantasy světem, silnými hlavními hrdinkami a trochou té romantiky.

  • Claire Legrand: Furyborn (Empirium 01)
  • King cool, 2019
  • překlad: Lenka Landová
  • obálka: David Curtis
  • 520 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
30. srpna 2019, Kateřina Kopišťová

Empirium 01: Furyborn

Empirium 01: Furyborn
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč