Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dost světů a čas, Dan Simmons

Simmons Dan: Dost světů a čas

Dan Simmons patří k předním americkým autorům fantastiky. Stručný životopis a obsažnou bibliografii naleznete na konci knihy zpracovanou Martinem Šustem. U nás Simmonse čtenáři znají hlavně z jeho stěžejních děl Hyperion a Pád Hyperionu, případně Endymion a Vzestup Endymionu vydanými nakladatelstvími Laser a Perseus.

Dost světů a čas obsahuje pět novel doplněných předmluvami k jednotlivým textům. Zdánlivě příběhy nic nespojuje, Konec gravitace či Lov na Kelly Dahlovou stojí na samotném pomezí fantastiky, na druhou stranu Sirotci ze Šroubovice jsou ryzí science fiction patřící do universa Hyperionu. Všechny novely však spojuje autorův úsporný, současně však drobnokresebný styl, díky němuž dokáže v průběhu děje plasticky a naprosto uvěřitelně sochat psychologii postav a budovat uhrančivou atmosféru (Konec gravitace). Západní autoři mají veskrze problém v zobrazování ruské nátury, nebo chcete-li duše. Simmons je zde však naprosto přesvědčivý, a když zobrazuje horko těžko udržovaný Bajkonur a Hvězdné městečko potácející se na samém pokraji bankrotu, rozplývání snů o dobývání vesmíru nebo historii kosmických letů s krutou daní, kterou bylo nutno zaplatit, abychom se podívali na zápraží vesmíru, člověk mu věří a netouží zkoumat, jak velké procento fabulace je v příběhu obsaženo.

Podobnou sugestivní atmosférou je nadán i Lov na Kelly Dahlovou. Novela má dokonalý dějový oblouk – začátek, který čtenáře zachytí a nepustí, potom zpětný ponor do civilního příběhu, v němž muž středního věku ztrácí všechno, co pro něj bylo důležité, propadá alkoholismu a nakonec se rozhodne svůj život ukončit, aby se ve smrti (?) setkal se svou žákyní, které kdysi nedokázal pomoci. Na pozadí boje o život, který není ani tak zápasem jako snahou o návrat zpátky, může vnímavý čtenář vycítit autorovu fascinaci zázrakem života a světem, který nás všechny uspokojuje. Melancholický a jistým způsobem optimistický konec je korunou celé novely.

Na K2 s Kanakaredesem je napínavý příběh o výstupu na horu K2, majícím za následek, že lidé a mimozemští nehumanoidní návštěvníci najdou společnou řeč, společnou píseň. Novela působí jako ryzí koncentrát mužského přístupu k životu. Právě tady je znát, kolik práce věnuje Simmons studiu podkladů, díky kterému, a samozřejmě i jeho umu, působí příběh tak realisticky, až brutálně, a člověk umírá podchlazením spolu s jeho hrdiny.

Sirotci ze Śroubovice vyprávějící jednoduchý příběh z galaxie exodujících poutníků, kteří musí řešit onu příslovečnou otázku pomoci / nepomoci potřebným a za jakou cenu. Trochu připomíná práce Jefremova (Mlhovina v Andromedě, Hodina býka). A to hlavně přístupem k psychologii, kde lidé jsou definováni spíš tím, co dělají, než tím, jací doopravdy jsou. Zde, na pozadí událostí meziplanetárních rozměrů s místy děje vzdálenými desítky světlených let od sebe, není na psychologii místo. Většího ocenění dojde autorova barvitá představivost a propojení do jeho minulých světů.

Na textu Devátý Av jsem si osobně vylámal zuby. Uhrančivě napsané, nutící představivost běžet na plné obrátky, když se čtenář snaží odhadnout, kam autor celý příběh dovede. Konec – ne konec. Něco vysvětluje autorova předmluva, která odhaluje premisu, na níž byl text vystavěn: Jediné, co mají lidské kultury oddělené tisíci lety historie společné, je zabíjení židů. Tak jak v roce tisíc, v roce dva tisíce, tak i tři tisíce budou nežidé zabíjet židy. Devátý Av ve mně zanechal rozčarování, ale může to být způsobeno tím, že nebyl pro mě, nemám základní znalostní background z této oblasti.

Dost světů a čas je výtečný průřez autorovou tvorbou a ukazuje, že i zajímavé, náročné texty odlišné od čistě zábavní části žánru mohou být maximálně čtivé. Jediné, co může někoho odradit, je fakt, že dvě novely z pěti byly již dříve česky publikovány.

  • Dan Simmons: Dost světů a čas
  • vydal: Laser-books, Plzeň 2007
  • přeložili: Jiří Engliš, Petr Kotrle, Jana Radková
  • obálka: John Picacio
  • 288 stran / 225 Kč
19. června 2007, Miroslav Žamboch

Diskuze k článku

Ad Dost světů a čas
Noir - 19. 06. 2007 12:39

Škoda že v recenzi nezaznělo víc o Simmonsových úvodnících k povídkám. Pro mě osobně byly téměř zajímavější, než samotné příběhy. Novelety (nebo co to je vlastně za útvar) umí Simmons dokonale, ale k úplnému pochopení Desátého Ávu je nutná i znalost Syimmonsovy Odyssei, která ještě bohužel nevyšla. Hlavně co se týká v. rukopisu musí český čtenář trošku tápat. Velmi rozpačitý dojem jsem měl z K2, která je napsaná natolik mistrně, že je vyloženě škoda, že ji S. ukončuje tak banálně, jako je odkazem na Hillaryho. Sirotci jsou pro mě ukázkou toho, jak by mohly vypadat sci-fi seriály v televizi, kdyby producenti nebyli zbabělci. Nicméně tohle je knížka, do které jsem se zažral jako už dávno ne...
RE: Ad Dost světů a čas
Lamahe - 26. 09. 2007 10:17

musím recenzenta trochu poopraviť, že česky vyšli už tri z piatich noviel v tejto knihe (konkrétne okrem Devátý z Av a Konec gravitace)

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Dost světů a čas

Dost světů a čas
225 Kč 203 Kč